Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kinesisk visselblåsare hittad – larmade om corona

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
Journalisten och bloggaren Chen Qiushi. Bilden är tagen i Wuhan i februari.Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

I våras försvann den kinesiska bloggaren Chen Qiushi en kort tid efter att han rapporterat om coronavirusets frammarsch i staden Wuhan.

Nu uppger vännen Xu Xiaodon att han lever men sitter i myndighetsförvar, rapporterar The Guardian.

Det var i slutet på januari som Qiushi började rapportera från Wuhans gator och sjukhus om spridningen av coronaviruset. Tillsammans med andra journalister kastade han ett annat slags ljus över pandemins spridning och hantering än vad Kinas kommunistiska parti dittills gjort. 

I februari försvann han. Myndigheterna berättade ingenting om var han var eller hur han mådde, men enligt Qiushis mamma så tvingades han i karantän. 

I en livesänd Youtube-video berättade hans vän, kampsportaren Xu Xiaodong, att Qiushi ”mår bra” men att han fortsatt var satt under bevakning av ”särskilda myndigheter” i staden Qingdao, skriver The Guardian

”För tillfället” väntar inget åtal

Enligt Xu Xiaodong så är det inte tal om att Qiushi ska åtalas, ”för tillfället”, efter att diverse utredningar klargjort att han inte varit i kontakt med oppositionsgrupper av något slag. 

Det råder dock delade meningar om var han befinner sig, och vilken typ av övervakning han är under. 

Klart är att kinesiska kommunistpartiet med Xi Jinping i spetsen intagit en hård linje mot frispråkiga journalister, och Qiushis försvinnande var bara ett av många under inledningsskedet av pandemin. 

Chefredaktörens stenhårda angrepp mot Kina: ”Era corona-lab inte säkra”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.