Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kinesisk jätteraket störtar okontrollerat mot jorden

Raketen är drygt trettio meter lång och nästan fem meter bred – och väger runt 21 ton.
Den kinesiska raketen sköts upp den 29 april. Nu störtar en del av den okontrollerat mot jorden.
Foto: NEWSCOM / FEATURECHINA/ NEWSCOM/ SIPA USA

En 23 ton tung bit av kinesisk raket tumlar okontrollerat runt i omloppsbana kring jorden.

I helgen väntas de enorma mängderna brinnande rymdskrot slå ner på jorden.

Ingen vet var.

Raketbiten som far runt utom kontroll runt jorden är en del av en kinesisk raket av modellen Long March 5B, Kinas största raket. Raketen sköts upp i slutet av april med den första av sex moduler som ska bli den kinesiska rymdstationen Tiangong. Efter att raketen fört ut sin last i rymden och kopplat loss den, inträdde raketens kärna i omloppsbana. Där har den sakta dragits tillbaka mot jordens atmosfär.

När det gäller de flesta raketer faller dess nedre steg ofta ner till jorden igen direkt efter uppskjutning, medan de övre stegen som når omloppsbana sätter igång motorn igen efter avlastning, för att kunna styra kraschlandningen på jorden till obebodda platser, som mitt i stora hav. De senaste 30 åren är det bara Kina som har använt sig av taktiken att låta raketer störta på slumpmässig plats, säger astrofysikern Jonathan McDowell till New York Times. Och ingen har någonsin låtit så mycket rymdskrot återinträda okontrollerat.

– Det är nonchalant av dem. Det är oansvarigt, säger han.

Rymdskrot regnade över Elfenbenskusten

Förra året när en likadan raket bar med sig last ut i rymden användes samma metod. Det slutade med att skrot regnade ner över en by i Elfenbenskusten. Bara tur gjorde att ingen skadades.

Raketen som beräknas krascha i helgen har sin omloppsbana mellan 41:a breddgraderna, nord och syd, vilket innebär att Sverige bör vara säkert från fallande raketskrot. Det innebär dock att många storstäder, från New York i norr till Auckland i söder ligger inom riskzonen. 

Just nu beräknar the Aerospace Corporation att återinträdet kommer att ske 05.43 på lördagsmorgonen. Om det stämmer är risken stor att rymdskrotet kommer att falla ner över nordöstra Afrika, med Sudan i värsta riskzonen. Beräkningarna är ytterst osäkra och organisationen ger ett tidsspann på 16 timmar åt vardera hållet, vilket också innebär att nedslagsplatsen kan bli en helt annan.

Kina planerar ett antal fler uppskjutningar i närtid i samband med att de färdigställer sin rymdstation, vilket innebär att det här sannolikt inte är sista gången världen nervöst undrar var det kinesiska rymdskrotet hamnar.

https://twitter.com/AerospaceCorp/status/1390416330269020160

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.