Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kinesisk affärsman bekräftar möte med ambassadören

Ambassadör Anna Lindstedt.Foto: TT NYHETSBYRÅN
Angela Gui.Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Utrikesminister Margot Wallström.Foto: NAINA HELEN JÅMA/TT / TT NYHETSBYRÅN

Angela Gui, dotter till den fängslade förläggaren Gui Minhai, berättar i kvällens ”Agenda” i SVT om det hemliga mötet med Sveriges Kinaambassadör och två kinesiska affärsmän.

– För att min far skulle kunna släppas till slut skulle jag gå med på att inte tala med några medier om fallet, säger Angela Gui. 

Hon berättar också att hon uppmanades att tysta andra aktörer som varit aktiva för hennes fars frigivande.  

I januari hölls ett möte på hotell Sheraton i Stockholm som senare skulle väcka stor uppmärksamhet i hela världen.

Deltagarna var Sveriges ambassadör i Kina Anna Lindstedt, den fängslade förläggaren Gui Minhais dotter Angela Gui och två kinesiska affärsmän.

Angela Gui ska ha fått veta att affärsmännen kunde hjälpa till att få hennes far frigiven, men bara om hon såg till att hans fall inte uppmärksammades i svenska medier.

Om detta intervjuades Angela Gui i söndagens ”Agenda” i SVT.

– För att min far skulle kunna släppas till slut skulle jag gå med på att inte tala med några medier om fallet. Jag skulle upphöra med min aktivism och jag skulle även försöka övertala andra aktörer som varit aktiva i kampen för min fars frigivning, säger hon i Agenda. 

Om stämningen under mötet säger hon: 

– Jag upplevde stämningen först som extremt intensiv och väldigt oklar eftersom att jag gång på gång försökte få klarhet i varför det var så att jag skulle behöva vara där, vad det var för information jag skulle få, och så vidare.

Fick inte gå på toa själv

När hon ifrågasatte den plan som lades fram uppfattade hon att stämningen blev hotfull. 

– Om jag behövde gå på toa så behövde någon följa med mig, och det var också en person där, en av de här affärsmännen, som jag fick intrycket hade koll på alla på ett sätt som jag inte uppfattade som normalt.

Enligt svenska utrikesdepartementet agerade ambassadör Anna Lindstedt helt på egen hand, utan att informera de personer på UD som arbetar med fallet om mötet. 

Angela Gui: ”Rör sig om dåligt omdöme” 

Angela Gui berättar i ”Agenda” att hon har fått intrycket av att Anna Lindstedt har varit väldigt engagerad i Gui Minhais fall. 

– Jag tror inte att hon hade några onda avsikter. Däremot tror jag att det helt klart rör sig om dåligt omdöme, men sen vet jag inte till vilken grad hon var med och formulerade de här kraven, säger Angela Gui. 

Enligt Angela Gui sa Anna Lindstedt under mötet att hon skulle kunna tänka sig att intervjuas på svensk tv och tala om den ljusa framtid som skulle finnas för svensk-kinesiska relationer. 

– Men hon gjorde det väldigt tydlig att det inte var möjligt för henne att göra det här, eller ens fundera på att göra det här, förrän pappa fick komma hem. Det sa hon var non-negotiable (inte förhandlingsbart, red:s anm.). 

Mötet blev känt efter att Angela Gui skrivit om det på sin blogg. 

Affärsman bekräftar: Deltog på mötet

Anna Lindstedt har kallats hem från Kina av UD. Samtidigt har Säpo inlett en brottsutredning om egenmäktighet vid förhandling med främmande makt.

Sveriges Radios ”Ekot” har talat med en kinesisk affärsman som bekräftar att han var en av de två konsulter som deltog i mötet. Han vill dock inte berätta om några detaljer från mötet. 

– Den här saken verkar vara känslig nu, vårt huvudsakliga arbete handlar om kulturutbyte, säger konsulten till Sveriges Radio.

Han uppger dock att han är väl bekant med ambassadör Anna Lindstedt. 

Expressen har sökt utrikesdepartementet, men de vill inte ge några kommentarer under söndagskvällen. 

Ulf Kristersson: Måste utredas 

Moderatledaren Ulf Kristersson säger i kvällens ”Agenda” att Angela Guis uppgifter framstår som ”väldigt anmärkningsvärda”.  

– Själva hanteringen här måste gås till botten med. Om UD har varit inblandade i den här händelsen på hotell Sheraton i Stockholm, då är det en oerhörd händelse. Om det är som UD säger, att de inte har vetat någonting om detta överhuvudtaget. Att UD inte känner till vad deras ambassadör i det landet där vi har ett av Sveriges i särklass mest allvarliga konsulära fall gör, då säger det också något. Jag tycker att det här är något som måste utredas ordentligt, säger han i programmet. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.