Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kinberg Batra till hårt angrepp mot Löfven

Anna Kinberg Batra, M, riktar ny skarp kritik mot statsminister Stefan Löfven på DN-debatt efter it-skandalen och skriver bland annat: "Vi kan inte ha en statsminister som skjuter ansvar, kraft och förmåga ifrån sig". Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES

Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra riktar skarp kritik mot statsminister Stefan Löfven efter IT- och säkerhetsskandalen på Transportstyrelsen, vilket ledde till att två tunga ministrar petades ur regeringen.

"Vi kan inte ha en statsminister som skjuter ansvar, kraft och förmåga ifrån sig. Sverige behöver en statsminister som ser till att få information och inte tvekar att agera när det krävs, som lyssnar på olika åsikter men har förmågan att fatta beslut, som leder regeringens arbete och inte är ett rundningsmärke", skriver Kinberg Batra på DN-debatt.

Anna Kinberg Batra, M, tar rejäl sats när hon i en debattartikel i Dagens Nyheter går till frontalangrepp på den socialdemokratiske statsministern Stefan Löfven.

I juli rullades IT-skandalen på Transportstyrelsen upp där det visade sig att Maria Ågren, den dåvarande generaldirektören för myndigheten, hade rundat svensk lagstiftning och lagt ut IT-tjänster på entreprenad hos IBM i östra Europa, utan att dess personal säkerhetsklassats. Något som kunde riskera att känsliga uppgifter för rikets säkerhet hamnade i orätta händer.

Det är i spåren av detta som Kinberg Batra nu riktar ny och rykande kritik mot Löfven.

"Får inte bli rundningsmärke"

"Vi kan inte ha en statsminister som skjuter ansvar, kraft och förmåga ifrån sig. Sverige behöver en statsminister som ser till att få information och inte tvekar att agera när det krävs, som lyssnar på olika åsikter men har förmågan att fatta beslut, som leder regeringens arbete och inte är ett rundningsmärke", skriver Anna Kinberg Batra på DN-debatt.

Försvarsminister Peter Hultqvist har fortsatt Stefan Löfvens förtroende. Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sedan alliansen, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna hotade med misstroendeförklaring mot flera statsråd i regeringen bestämde sig Stefan Löfven för att byta ut både infrastrukturminister Anna Johansson och inrikesminister Anders Ygeman. I väntan på konstitutionsutskottets utredning sitter Peter Hultqvist, S, kvar som försvarsminister, men även han hotas av misstroendeförklaring från alliansen och Sverigedemokraterna.

Anna Kinberg Batra är missnöjd med Löfvens och regeringens hantering av IT-skandalen, vilket hon menar har riskerat landets och enskilda medborgares säkerhet eftersom uppgifter kan ha hamnat i orätta händer hos främmande makt. Statsministern blev inte informerad förrän lång tid efter IT-läckaget var ett faktum.

Statsminister Stefan Löfven kritiseras på DN-debatt av Anna Kinberg Batra för bristerna i krishanteringen vid it-skandalen på Transportstyrelsen. Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN

"Att Stefan Löfven medvetet skjutit det ansvaret ifrån sig har skadat Sverige och förtroendet, inte bara för honom, utan även för regeringen och staten. Det är allvarligt, eftersom just tillit och förtroende är avgörande faktorer för att Sverige ska vara starkt", skriver hon.

Alliansen har också anmälts till konstitutionsutskottet i samband med IT-skandalen, och då för att de överhuvudtaget gjort det möjligt att outsourca IT-support till personal i andra länder.

Men Anna Kinberg Batra vänder sig nu mot Löfvens sätt att hantera kriser och nämner misslyckanden som Palmemordet 1986, Estonias förlisning 1994 och tsunamikatastrofen 2004 då det också var brister i krisorganisationen.

Socialdemokraterna tog över makten hösten 2014 efter valsegern. Då hade alliansen regerat sedan 2006.

"Stefan Löfven inledde däremot sin statsministerperiod med att, i strid med tsunamikommissionens rekommendation, flytta kriskansliet ifrån sig. Sedan dess har ansvaret för kriser hänvisats till justitiedepartementet och till det säkerhetspolitiska råd, där både försvars- och inrikesministrarna ingår, som inrättades efter ubåtskränkningarna i Stockholms skärgård hösten 2014. Han flyttade även ifrån sig det informations- och krishanteringsansvar som var Erlanders ursprungliga motiv till att skapa en statssekreterartjänst hos statsministern. Den säkerhetskris som uppdagats under denna sommar och bristerna i såväl informationsflöden som ansvarstagande avslöjar varför denna spridning av ansvaret, bort från statsministern, inte fungerar", skriver Kinberg Batra.