Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kinberg Batras plan för att övertala Annie Lööf

M-ledaren Anna Kinberg Batra tycker att Centerns besked är ett steg närmare "idén om en gemensam alliansbudget".Foto: Linn Malmén/TT
"Nu när hon är på väg upp och min partiledare tyvärr är på väg ner i förtroende så vill hon hålla sig på sin kant", säger Moderaternas Finn Bengtsson.Foto: Thomas Johansson/TT

Nästa vecka möts allianspartierna efter C-beskedet att bryta ur delar av regeringens budget.

Men för Moderaterna är förhandling uteslutet.

Målet för M-ledaren Anna Kinberg Batra är att övertala Annie Lööf att gå med på en gemensam alliansbudget - med hjälp av jobb och trygghet.

– Jag vill inte heller ha någon kris, säger M-ledaren.

Centerpartiets plötsliga besked om att de vill bryta ur delar av regeringens budget hamnade i skymundan under Moderaternas Sverigemöte i Karlstad.

I fokus stod i stället kraven på partiledningen och åtgärder för att stoppa den senaste tidens opinionsras.

De dalande siffrorna kom framför allt efter att Anna Kinberg Batras januaribesked om att närma sig Sverigedemokraterna i samtal samt målet att gå fram med en gemensam alliansbudget redan innan valet 2018.

Ett besked Centerledaren Annie Lööf vände sig kraftigt mot då hon inte ville "sätta Sverige i en politisk cirkus".

När Centerpartiet under veckan plötsligt öppnade för att spräcka Stefan Löfvens budget möttes det med stor förvåning i övriga alliansen. Beskedet hade inte förankrats hos de andra innan.

I början av nästa vecka möts allianspartierna för att diskutera Centerns vändning.

"Lite svårtolkat"

Nu efterlyser Moderaterna ett förtydligande.

– Det är lite svårtolkat, säger Moderaternas ekonomiskpolitiske talesperson Ulf Kristersson.

Han är starkt skeptisk till Centerns förslag.

– De har dragit en annan slutsats. Jag tror att den är mycket sämre. Jag tror att en hel budget både besvarar frågan om hur vi tar bort dåliga skattehöjningar och ger en färdriktning och positiva förändringar. Där står vi nu. Och då får vi diskutera det, säger Kristersson.

"Nu när hon är på väg upp och min partiledare tyvärr är på väg ner i förtroende så vill hon hålla sig på sin kant", säger Moderaternas Finn Bengtsson.Foto: Thomas Johansson/TT

Men förhandling är uteslutet.

– De måste förstå att vi både ser det goda i att de vill agera men också att vi är bekymrade över att de gör det på fel sätt, men också att det får negativa konsekvenser om vi gör på det sättet, säger han.

Det finns, enligt M-företrädare Expressen talat med, i partiet en stark skepsis mot Centerbeskedet.

"Nu inser ju Annie Lööf att något måste hon göra"

Framför allt på grund av ett starkt motstånd mot att bryta mot det ekonomiska ramverket. Det finns också en oro för vad som kan hända om rollerna är ombytta och motståndarna börjar plocka sönder en alliansbudget.

Vissa tror att det rör sig om signalpolitik för att blidka en intern opinion men som aldrig kommer att genomföras.

– Nu inser ju Annie Lööf att något måste hon göra, säger riksdagsledamoten Finn Bengtsson, M, en av de största motståndarna mot decemberöverenskommelsen.

– Nu när hon är på väg upp och min partiledare tyvärr är på väg ner i förtroende så vill hon hålla sig på sin kant. Ändå måste hon bejaka att hon inte är den som hindrar att alliansen visar enighet, säger Bengtsson.

Kinberg Batra: "Får diskutera hur vi kan gå vidare"

Andra menar att C inte riktigt insett vidden av konsekvenserna av att bryta mot det ekonomiska ramverket.

M-ledaren Anna Kinberg Batra tycker att Centerns besked är ett steg närmare "idén om en gemensam alliansbudget".

– Ju mer vi kan visa svenska folket att alliansen kan leverera desto mer förtroende tror jag att vi vinner. Då får vi diskutera hur vi kan gå vidare.

Vad är dina bästa argument?

– Att man genomför så mycket allianspolitik som möjligt. Nu har vi en skadlig politik som skadar jobben. Vi i alliansen har mycket bättre alternativ, både för jobben och för tryggheten. Och då ska vi ta chansen att genomföra det om vi kan genomföra det.

Samtidigt har Annie Lööf sagt att hon inte vill kasta in Sverige i en politisk cirkus. Hur ser du på möjligheterna att få med henne på din sida?

– Jag vill inte heller ha någon kris. Jag står för vår politik för att det stärker Sverige. Det skulle vara bra för Sverige att genomföra en alliansbudget och så mycket allianspolitik som möjligt så snart som möjligt. Jag tycker att vi ska vara beredda att ta ansvar varje dag.