Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kinberg Batras ord om Löfven: "Provocerande"

Moderatledaren Anna Kinberg Batra sågar statsminister Stefan Löfvens förklaring i it-skandalen och kallar hans uttalande för "provocerande". Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT
Stefan Löfven. Foto: VILHELM STOKSTAD/TT / TT NYHETSBYRÅN

Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra går till hårt angrepp mot statsminister Stefan Löfven efter uttalandet under söndagen om it-skandalen på Transportstyrelsen.

Kinberg Batra sågar Löfvens utspel om haveri och kallar det för "provocerande".

Även infrastrukturminister Anna Johansson får hård kritik.

Det är i ett inlägg på Facebook timmen före midnatt på söndagskvällen som moderatledaren Anna Kinberg Batra kommenterar statsminister Stefan Löfvens uttalande om it-skandalen på Transportstyrelsen som sett dagens ljus denna vecka.

Löfven hade inte sagt något om it-läckan på Transportstyrelsen förrän på söndagen. I en kommentar till TT skrev Löfven:

"Det är ett haveri som skett på Transportstyrelsen. Regeringen har därför bytt ut ledningen för myndigheten och säkerställt att berörda myndigheter har vidtagit åtgärder för att begränsa skadeverkningarna".

Anna Kinberg Batra menar att varken Löfven, eller infrastrukturminister Anna Johansson, som skyllt sin okunskap om it-skandalen på sin dåvarande statssekreterare, har tagit sitt ansvar.

 

LÄS MER: Anna Johansson skyller på statssekreteraren 

 

Anna Kinberg Batra: "Provocerar desto fler"

"I stället försöker Anna Johansson smita undan sitt ansvar genom att skylla på en underställd som inte jobbar kvar. Och Stefan Löfven går från total frånvaro till att, säkert även under måndagen, göra allt för att skylla ifrån sig och skapa maximal distans till sitt ansvar som regeringschef. Det imponerar på få, men provocerar desto fler", skriver Kinberg Batra på Facebook.

Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra. Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Hon fortsätter i skarpa ordalag:

"'Haveri' kan man absolut kalla det när känsliga uppgifter om Sverige och enskilda personer och familjer äventyras. Och mycket allvarligt är det inträffade absolut. Men med att använda ordet 'haveri' för statsministern tankarna till någon maskin som går sönder eller olycka som inträffat, utanför hans kontroll. Och det är det inte tal om här."

Flera andra har regerat efter Löfvens och Johanssons uttalanden. Moderata riksdagspolitkern Maria Abrahamsson skriver att "Någon måste offras på regeringsduglighetens altare".

https://twitter.com/M_Abrahamsson/status/889096671581405185https://twitter.com/jorgenwarborn/status/889205177437364225

Jörgen Warborn, även han M-riksdagsledamot, kritiserar regeringen.

Kritiserar inför pressträffen

På måndagen håller Stefan Löfven ett möte om det senaste i it-skandalen och Anna Kinberg håller inte igen med kritiken inför pressträffen.

"Departement har chefer. Regeringen har en chef. Och ansvaret för Sveriges säkerhet är ytterst politiskt. Om vår säkerhet riskeras av ett departement har dess politiska ledning ansvar. Och skulle en moderat minister informeras om fara för rikets säkerhet skulle jag verkligen hoppas att hen både vågade och ville säga till sin chef. Stefan Löfven måste svara på vad han visste, när och hur han informerades och, kanske allra viktigast, vad han har gjort och gör nu för att trygga Sveriges säkerhet och begränsa skadorna av det inträffade, inte minst för direkt berörda personer. Det är ytterst hans ansvar. För regeringen styr riket, som det står klart och tydligt i regeringsformen. Och ytterst ansvarig för det är ingen annan än Stefan Löfven."

 

LÄS MER: Alliansen, V och SD: Utesluter inte misstroendeförklaring 

 

KD starkt kritiskt

Mikael Oscarsson, riksdagsledamot och försvarspolitisk talesperson (KD), är starkt kritisk till Stefan Löfvens och regeringens agerande under IT-skandalen.

– Jag håller med om att det är ett haveri. Det har vi kunnat konstatera länge. Jag är förvånad över att regeringen i allmänhet och statsministern i synnerhet har haft så låg profil, säger Mikael Oscarsson.

– Nu måste Löfven förklara varför han inte har informerat riksdagen. Regeringen är skyldig att informera utrikesnämnden om viktiga händelser. I vilket skede har han varskott andra myndigheter? Försvarsmakten krävde mera information häromdagen, det tyder på att de inte haft information.

Mikael Oscarsson, riksdagsledamot och försvarspolitisk talesperson (KD). Foto: SVEN LINDWALL

– Det finns väldigt stora frågetecken i statsministerns och regeringens agerande. Hur fungerar regeringen? Vilken kultur råder i regeringen när viktig information inte kommer fram? säger han.

Mikael Oscarsson ställer sig skeptisk till infrastrukturminister Anna Johanssons uppgifter om att hennes tidigare statssekreterare inte hade fört vidare information it-skandalen till henne.

"Passar bra att skylla på avskedad"

– Det är en ny detalj som hon lägger till. Det passar bra att skylla på en person som sedan länge är avskedad. KU måste granska hur informationsflödet varit och om det hon säger är sant, säger Mikael Oscarsson.

Han säger att misstroendeförklaringar kan bli följden, men att han först vill ha mer information. Utskottsmötena på tisdag med ministrarna Anders Ygeman och Peter Hultqvist kan bli avgörande, säger han.

Kristdemokraternas partisekreterare Acko Ankarberg Johansson är också kritisk. Hon skriver på Twitter:

https://twitter.com/AckoAnkarberg/status/889190521691922433

 

LÄS MER: Så försökte regeringen mörka it-skandalen 

 

Även Vänsterpartiet sågar Löfven

Inte heller Stig Henriksson, riksdagsledamot för Vänstern, köper statsminister Stefan Löfvens första förklaring efter it-skandalen.

– Förklaring? Svårt att uppfatta det som en förklaring. I så måtto delar jag Anna Kinberg Batras syn, säger Henriksson och syftar på moderatledarens fräna kritik sent på söndagskvällen.

Stig Henriksson, riksdagsledamot för Vänsterpartiet. Foto: SVEN LINDWALL

Henriksson gillar inte heller infrastrukturminister Anna Johanssons förklaring där hon lastade över ansvaret på sin dåvarande statssekreterare.

– Det håller inte. En minister är ansvarig för sitt fögderi. Punkt.

Har ni i partiet diskuterat en missförtroendeförklaring gentemot statsråd innan riksdagen öppnar i höst?

– Vi har inte uteslutit det. Men först ska väl fakta på bordet, säger Stig Henriksson.