Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kinberg Batras krisdrag: Flyttar på toppduon

Tomas Tobé petas. Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Tomas Tobé petas som partisekreterare. 

Det berättade Anna Kinberg Batra på en pressträff på fredagen.

– Beatrice Ask kommer att lämna rättsfrågorna. Tomas Tobé kommer i stället att ta ansvar för dessa frågor, sa moderatledaren.

Under fredagen höll Anna Kinberg Batra en presskonferens, efter den senaste veckans händelser kring Moderaterna.

– Jag är i en förtroendekris. Det inser jag fullt ut och tar även ansvar för. Vi moderater är också i en förtroendekris. Jag känner en stark beslutsamhet över att vi kan och jag vill se till att vi kan gå starkare ut ur detta, sa hon.

Under presskonferensen gick Kinberg Batra ut med nyheten om att partisekreterare Tomas Tobé kommer att lämna sin post.

– Beatrice Ask kommer att lämna rättsfrågorna, jag kommer att återkomma till hennes nya uppgifter. I rätts- och trygghetsfrågorna vill jag förändra så att Tomas Tobé i stället kommer ta ansvar för dessa frågor, sa moderatledaren.

– Jag tycker att partisekreterarrrollen är väldigt bred. Nu ökar vi tempot i både politiken och partiet.

K-G Bergström: "Kosmetiska åtgärder som inte löser några problem"

Moderatledaren sa även att det kan förekomma ytterligare förändringar inom partiet men att det inte är något som hon kommer att prata om just nu.

Anna Kinberg Batra gjorde också klart att hon inte tänker avgå som partiledare.

Beslutet om att låta Tomas Tobé gå är enligt Expressens politiske kommentator K-G Bergström en "klassisk åtgärd".

– Det är ett klassiskt trick för att ge intryck av handlingskraft. Det är kosmetiska åtgärder som inte löser några problem, säger han.

Det finns i dag ingen risk att Anna Kinberg Batra tvingas avgå, enligt K-G Bergström.

– Hon hade inget annat val än att erkänna att hon haft brister i hanteringen av det här och sen offra några personer. Det gör att hon har vunnit lite tid. När det går bra är det alltid partiledarens förtjänst, när det går dåligt är det alltid partisekreterarens fel, säger han. 

Ask: "Jag har inte haft så lång information om det."

Att Beatrice Ask (M) nu ska lämna rättsfrågorna tycker hon själv inte är särskilt anmärkningsvärt.

Hur ser du på att du inte får vara kvar som rättspolitisk talesperson?

– Det är partiledaren som bestämmer uppställningen i riksdagsgruppen så det har man inget inflytande över. Och det är klart att när de ska byta partisekreterare så måste hon ju placera Tobé någonstans och han har hållit i arbetsgruppen med brottsbekämpning så det är inte så märkligt. Jag har hållit på med frågorna i 11-12 år så jag har ju jobbat mycket med det. Det finns en del annat att göra. Jag sitter fortfarande med terrorfrågorna och förrsvarsberedningen till 2019. Jag har fullt upp, säger hon.

När fick du veta det?

– Jag har inte haft så lång information om det. Sånt här går ju väldigt fort, både när man tillsätter, byter och möblerar om. 

Ser du några nackdelar?

– Det är ju en möjlighet för mig att ta nya områden. Jag har bytt förut. Jag höll ju länge på med skolfrågor. Det är ganska nyttigt att göra andra saker. Jag hade tänkt fortsätta med politik redan innan det här kom på tal.

Beatrice Ask får lämna rättsfrågorna. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Befann sig på resa i USA under krisen

Det var i onsdags som det började hända saker i Moderaterna. Den interna kritiken mot Anna Kinberg Batra har grott under en längre tid, i takt med de sjunkande opinionssiffrorna. 

Mätningen i Dagens Nyheter Ipsos pekas ut som en katalysator som öppnade för att släppa fram kritiken. Ett avgångskrav har redan riktats mot Kinberg Batra men efter att M landade på 18,1 procent i SCB:s stora partisympatimätning i torsdags tystnade kritikerna något. Stockholmsregionen som pekats ut som särskilt hårda i sin kritik gick under torsdagen ut och backade upp sin partiledare. 

Men M-ledaren själv har under krisveckan befunnit sig på resa i USA – bland annat för att viga en av sina medarbetare.

– Jag tycker att det är bra att resa i bland, det är en del i min förberedelse i att bli statsminister. Det var både en jobbrelaterad och privat resa. De privata delarna betalde jag självklart själv, säger moderatledaren till Expressen.

Under resan besökte Kinberg Batra även företrädare för den amerikanska administrationen samt träffade USA:s tidigare utrikesminister Condoleezza Rice.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.