Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Anna Kinberg Batras krisplan efter USA–resan

Anna Kinberg Batra befinner sig just nu i Kalifornien – men hon väntas tillbaka till Stockholm i morgon och planerar för ett framträdande senare i veckan. Foto: MAJA SUSLIN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Moderaternas migrationspolitiska talesperson Johan Forssell pekas ut som en möjlig efterträdare till Anna Kinberg Batra. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Moderaternas opinions- och analyschef Per Nilsson hävdade på partiets gruppmöte i riksdagen på onsdagskvällen att M kan ha rasat till 14,5 procent i den nya SCB-mätningen. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
I Almedalen förra året såg det ut så här på första raden när Anna Kinberg Batra klev upp på scen. Nu pekas två på bänken ut som möjliga efterträdare: Ulf Kristersson och Elisabeth Svantesson. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Tre män och två kvinnor pekas internt redan ut som möjliga efterträdare till Anna Kinberg Batra.

Men Moderatledaren har inga planer på att avgå. 

Kinberg Batras krisplan efter USA-resan är i stället ett "medialt framträdande" i slutet av veckan, kan Expressen berätta. 

– Det är skittufft nu, och hon måste tokleverera, säger en M-källa nära partiledaren. 

En av dem som pekas ut som möjlig efterträdare är ex-ministern Ulf Kristersson.

Samtidigt som Anna Kinberg Batra i dag avslutar sitt besök i San Francisco, Kalifornien, växer den interna kritiken mot henne.

På partiets gruppmöte i riksdagen i går kväll riktades stenhård kritik mot partiledningen som sägs sakna en strategi. På samma möte konstaterade opinions- och analyschefen Per Nilsson att Moderaterna kan ha fallit till 14,5 procent i den stora partisympatiundersökning som presenteras av Statistiska centralbyrån på torsdagsförmiddagen. 

Nya katastrofsiffran: 14 procent

Enligt Expressens källor sägs SCB-mätningen bland annat visa att Moderaterna ligger på cirka 19 procent i Stockholms län och 14 procent i Stockholms stad – katastrofala siffror som, om de stämmer, väntas utlösa en ny intern kritikstorm mot partiledaren Anna Kinberg Batra. 

Dagens Industri uppger på onsdagen att en intern mätning i Stockholm visar samma sak. Enligt tidningen innebär detta att Moderaterna nu är fjärde största parti i Stockholms stad – något som ska ha "slagit ned som en bomb hos Stockholmsmoderaterna". 

Två av de som pekas ut som möjliga efterträdare till Anna Kinberg Batra var på plats under gruppmötet i riksdagen på tisdagskvällen: ex-ministrarna Elisabeth Svantesson och Ulf Kristersson. De höll dock båda låg profil när flera ledamöter uttryckte frustration och uppgivenhet. 

Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé deltog inte i gårdagens gruppmöte. Han har i stället ägnat de senaste dagarna åt att förbereda sig på att hantera både det mediala trycket och den interna kritiken som väntas i samband med offentliggörandet av SCB-siffrorna.

Senare i veckan planeras också för ett "medialt framträdande" av partiledaren Anna Kinberg Batra – med syftet att lugna ner stämningen internt och visa att partiledningen har en fungerande krishantering, erfar Expressen. 

Medarbetaren: "Hon måste tokleverera"

– Det är skittufft nu, och hon måste tokleverera. Men politik är möjligheternas konst, säger en luttrad medarbetare, som tror att vändningen kommer nu under sommaren. 

Samtidigt som partiledningen kämpar för att vända opinionsläget och förändra bilden av ett parti i kris slipas knivarna i Stockholmsregionen, enligt Expressens källor. 

Också SvD skriver att flera M-toppar är på väg att överge Anna Kinberg Batra.

– Händer det inget drastiskt nu kan hon tvingas avgå inom en vecka, säger en M-källa till SvD.

"Det är skittufft nu, och hon måste tokleverera", säger en person nära Kinberg Batra. Foto: NOELLA JOHANSSON / TT NYHETSBYRÅN

Internt ifrågasätts också oppositionsledaren i Stockholm, Anna König Jerlmyr, som nyligen skrev på twitter att "Moderaterna i Stockholm går till val på att vi vill införa sommarentreprenörer som ett alternativ till sommarjobb" – ett utspel som hånats sedan dess. 

– Man bara häpnar. Är det ingen som styr och håller ordning längre? undrar en centralt placerad M-företrädare. 

Flera uppgiftslämnare hävdar att Anna Kinberg Batra "ryker innan valet".  

Kinberg Batra avgår inte självmant

Men hon kommer inte att avgå självmant, enligt M-källor nära partiledaren. 

– Anna är extremt duktig på att hantera pressade situationer. Då är hon som bäst, hävdar en medarbetare. 

Moderaternas partistämma äger rum den 12-15 oktober i år. Då kan Anna Kinberg Batra bytas ut om någon väljer att utmana henne. 

Förutom ex-ministrarna Ulf Kristersson och Elisabeth Svantesson nämns just nu riksdagsledamöterna Johan Forssell, Niklas Wykman och vd-n för Stockholms handelskammare, Maria Rankka, som möjliga efterträdare.

– Men det är ganska splittrat, hävdar en känd M-företrädare.

Den tidigare MUF-ledaren Niklas Wykman nämns som en potentiell efterträdare till Kinberg Batra. Foto: AXEL ÖBERG / AXEL Ã BERG EXPRESSEN

Forssell har byggt stort nätverk

Enligt en uppgiftslämnare har Johan Forssell under en längre tid byggt nätverk också utanför Stockholm, möjligen med syftet att en dag kunna ta över som partiledare. 

– Man ska tänka på hur både Fredrik Reinfeldt och Anna Kinberg Batra kom fram. Fredrik Reinfeldt satsade hårt och dolt på kommunalråden. Han reste runt i landet och växte fram som ett självklart alternativ, även om det inte syntes utåt, säger en källa, och fortsätter: 

– Kinberg Batra hade sina torsdagsmiddagar där hon fångade upp moderater inte minst från landet, och knöt band. Också det ganska dolt. Den som gjort sådant nu är Johan Forssell.