Anna Kinberg Batra kommer under måndagen hålla ett tal på folk och försvar under rubriken:"Stärkt säkerhet i en orolig omvärld". Foto: Anna-Karin NilssonAnna Kinberg Batra kommer under måndagen hålla ett tal på folk och försvar under rubriken:"Stärkt säkerhet i en orolig omvärld". Foto: Anna-Karin Nilsson

Anna Kinberg Batra kommer under måndagen hålla ett tal på folk och försvar under rubriken:"Stärkt säkerhet i en orolig omvärld".

 Foto: Anna-Karin Nilsson
Utrikesminister Margot Wallström imponerade inte på Anna Kinberg Batra under sitt tal igår. Foto: Sven LindwallUtrikesminister Margot Wallström imponerade inte på Anna Kinberg Batra under sitt tal igår. Foto: Sven Lindwall
Utrikesminister Margot Wallström imponerade inte på Anna Kinberg Batra under sitt tal igår. Foto: Sven Lindwall

Kinberg Batras krav: "Måste förklara sig"

Publicerad

SÄLEN. Anna Kinberg Batra kräver att utrikesminister Margot Wallström förklarar sig.

I en stor intervju för Expressen, inför sitt tal i eftermiddag, kritiserar Moderatledaren samtidigt Stefan Löfven:

– Man kan inte bara stänga dörren för allt som verkar partipolitiskt besvärligt.

Klockan 15.20 i eftermiddag talar Moderatledaren Anna Kinberg Batra på Folk och Försvars rikskonferens i sälen, under rubriken: "Stärkt säkerhet i en orolig omvärld".

Inför talet fick Expressen en intervju med Anna Kinberg Batra, som så sent som i lördags kväll kom hem från Thailand efter två veckors semester med maken David Batra.

– Vi har ett viktigt år framför oss i ett väldigt oroligt omvärldsläge, och det kommer jag också att beröra i mitt tal. 2015 präglades tyvärr väldigt mycket av terrorismen. Vi har fortfarande kriget i Ukraina, och vi har vikten av att kunna agera internationellt och samverka med andra länder i ett oroligt omvärldsläge. Det vill jag se mer av, och jag vill också göra det i brett samförstånd om vi kan. Det är mot den bakgrunden jag har föreslagit att försvarsberedningen kallas in redan nu.

Riktar kritik

Utrikesminister Margot Wallström höll tal i Sälen i går eftermiddag, och Moderatledaren är kritisk till beskeden från henne:

– Man måste faktiskt vara öppen för att agera, att fördjupa samarbetet med andra, och man får inte låta gamla partipolitiska eller nostalgiska låsningar blockera det.

Det faktum att Wallström lanserade egna nya idéer – som inte förankrats i regeringen - om hur en framtida värnplikt skulle kunna se ut, med bland annat "pigga pensionärer", kommenterar Anna Kinberg Batra så här:

– Det behöver hon förklara ytterligare. Hon måste stå till svars för vad regeringen tycker och också kan leverera och göra. Det hon hade behövt tala mer om är hur Sverige ska kunna agera redan nu i kampen mot den internationella terrorismen. Ännu saknas ju konkreta besked och tillräckligt aktivt svenskt deltagande. Hon har inte heller gett besked om hur vi kan finansiera ökat svenskt agerande med internationella insatser, och det hade varit viktigt för henne att ta upp. Jämställdheten och personalförsörjning kan vi alltid diskutera, men de brännande frågorna som hon hade behövt lämna besked om är ju hur vi bättre och mer konkret bygger säkerhet med andra och det nu.

Vill se mer konkreta besked

Är du överraskad över att vi inte får fler konkreta besked från regeringen?

– Ja, lite, faktiskt. Nu uppbär de regeringsmakt i ett förhållandevis litet land omgivet av olika typer av oro, och då är man faktiskt skyldig att inte bara sitta och ha sin regeringsmakt utan att också använda den för att bygga säkerhet med andra. Vi har ju ett omvärldsläge som har försämrats och försvårats betydligt på ganska kort tid. Och för det måste regeringen ta ansvar. Och om det är vi från vår sida beredda att föra konstruktiva samtal. Då kan man inte bara stänga dörren för allt som verkar partipolitiskt besvärligt, då tar man inte det ansvaret.

 

Nu talar ju du om försvarsberedningen, men Folkpartiledaren är kritisk. Han menar att utredningar inte är det vi behöver just nu. Vad svarar du?

– Vi behöver ju handling också, naturligtvis, när det gäller kampen mot den internationella terrorismen. När det gäller Frankrikes begäran att använda EU-möjligheten till att agera aktivt, där har ju både Jan Björklund och jag krävt konkret agerande redan under 2016. Det behövs naturligtvis också. Sverige behöver vara aktivt i det, och vi behöver föra en konstruktiv Natodebatt, och det tror jag vi behöver göra redan under det här året. Sen är det ju så att vi redan nu skulle behöva komma i gång med en diskussion och analys av ett betydligt besvärligare omvärldsläge för att kunna fatta rätt beslut både vad gäller krishantering och vad gäller försvaret framöver. Vi behöver båda agerande här och nu, och komma i gång i tid med diskussionerna framöver.

 

När det gäller Nato, kommer Socialdemokraterna att svänga?

– Det är ju alldeles uppenbart att partiledningen har svårt för den här frågan, men jag tror nog att många socialdemokrater håller med mig om att Sverige behöver bygga säkerhet tillsammans med andra. Vi behöver både fördjupat samarbete med Finland och andra Natoländer, vi behöver ta utvecklingen i Ryssland och närområdet på allvar, och vi behöver varandra internationellt. Så jag skulle vilja se en konstruktiv och öppen Natodebatt framöver, där vi också kan nå en bred folklig uppslutning kring att Sverige kan använda de instrument vi behöver tillräckligt väl.

– Det saknas ju konkretion. Det gäller även säkerhetsstrategin som ju har diskuterats under det gångna året, men där vi inte har sett tillräckligt mycket konkret innehåll. Jag skulle välkomna konkret innehåll och det skulle då kunna ingå i en försvarsberedning med ett bredare uppdrag. Det har jag också framfört tidigare till regeringen.

Inte mycket som hänt

I somras fick de borgerliga partiledarna ett brev av Stefan Löfven, som bjöd in till gruppsamtal om en ny säkerhetsstrategi för Sverige.

LÄS MER: Stefan Löfvens nya brev till alliansen

Sedan dess har inte mycket hänt, enligt Kinberg Batra.

– Jag har varit på ett möte i den frågan, och det är det möte jag känner till. Där fick vi information av ansvariga myndigheter om till exempel terrorismen och om säkerhetsutmaningar för Sverige som är värda att ta på stort allvar. Men nästa steg måste ju vara konkreta förslag från regeringen på hur vi ska möta dem.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag