Moderatledaren Anna Kinberg Batra följde med polis och socialtjänst för att få en bild av Stockholms skuggsida. Foto: Niklas SvenssonModeratledaren Anna Kinberg Batra följde med polis och socialtjänst för att få en bild av Stockholms skuggsida. Foto: Niklas Svensson
Moderatledaren Anna Kinberg Batra följde med polis och socialtjänst för att få en bild av Stockholms skuggsida.  Foto: Niklas Svensson
Foto: Niklas SvenssonFoto: Niklas Svensson
 Foto: Niklas Svensson
Foto: Niklas SvenssonFoto: Niklas Svensson
 Foto: Niklas Svensson
Foto: Niklas SvenssonFoto: Niklas Svensson
 Foto: Niklas Svensson
Foto: Niklas SvenssonFoto: Niklas Svensson
 Foto: Niklas Svensson

Kinberg Batras besök
på Stockholms gator

Publicerad

Moderatledaren Anna Kinberg Batra besökte i dag en av Stockholms skuggsidor.

Poliser och socialsekreterare visade platserna där prostitution pågår öppet, där narkotikaaffärer görs upp dygnet runt och där unga pojkar och flickor dras in i kriminalitet.

Samtidigt vädjade polisen om nya metoder för att omhänderta ensamkommande flyktingbarn som begår brott.

En av de farligaste platserna för barn och ungdomar i Stockholm: Sergels torg.

– Sergels torg är inte en plats för våra 14-åringar att hänga på under kvällarna, konstaterar Ungdomsjourens chef Mikael Jeppson.

Under onsdagsmorgonen berättade han för Moderatledaren Anna Kinberg Batra och hennes partikamrat Anna König Jerlmyr, oppositionsborgarråd i Stockholm, om arbetet som utförs av ett tiotal socialsekreterare i samarbete med polisen.

Varje dag, kväll och natt arbetar de med att söka upp och etablera kontakt med barn och ungdomar som finns i riskmiljöer i centrala Stockholm.

Och problemen är många.

Samarbetet mellan olika myndigheter har till exempel påverkats av den stora omorganisationen inom polisen.

– Vi har ett ansträngt läge på grund av terrorhot och den stora flyktingmottagningen. Därtill kommer en omorganisation som vi aldrig gjort förut – som lett till otydlighet i chefsskapet. De kolleger som är på gatan har ett mycket ansträngt läge, medger Lennart Karlsson, kriminalkommissarie och chef för polisens krogsektion.

– Det är ingen hemlighet att det kokar i leden hos polisen.

Står inför nya utmaningar

Samtidigt har de stora flyktingströmmarna inneburit nya utmaningar. Ett fåtal ensamkommande har, enligt polisen, valt brottets bana i sitt nya hemland. Och de står för en mycket omfattande kriminalitet, enligt Lennart Karlsson.

– Vi har en lagstiftning som inte är anpassad för det här. Det handlar framför allt om hur vi ska hantera frihetsberövande av så unga individer. Där står vi i en ny situation.

Enligt Lennart Karlsson handlar det om ett par hundra ungdomar.

– Vi har haft enskilda fall förut, men nu har vi helt plötsligt en annan volym.

Samtidigt vädjar han till Moderatledaren:

– Håll ögonen på polisen framöver och se till att omorganisationen inte resulterar i att färre hamnar på gatan och fler bakom skrivbordet. Vi måste finnas där vi behövs.

Anna Kinberg Batra: "Det krävs närvaro"

Under förmiddagen besökte Anna Kinberg Batra, i sällskap av både poliser och socialsekreterare, Sergels torg och gatan bakom varuhuset Åhléns, där flickor från framför allt Östeuropa och Nordafrika öppet säljer sex.

Expressen mötte Moderatledaren för en intervju efter besöket.

– Det viktigaste är att det krävs närvaro. En konkret fråga handlar om att polisen måste kunna göra sitt jobb på plats. Vi har föreslagit tusen fler poliser, i stället överger regeringen målet om 20 000 poliser som vi har nu.

Kinberg Batra vill också satsa mer på socialtjänsten.

– Vi har föreslagit att man ska kunna vara ute mer i yttre tjänst.

Hon lovar också nya förslag när det gäller frihetsberövande av minderåriga.

– Behoven av fler verktyg för att kunna ingripa mot minderåriga tar jag med mig i dag.

Man ska kunna omhänderta ensamkommande som hamnar i problem?

– Ja, i extrema fall.

Enligt Anna Kinberg Batra var onsdagens studiebesök lärorikt.

– Även politiker måste komma ut för att se vad som händer. Vi kan inte lösa samhällsproblem bakom skrivbordet eller i riksdagens kammare.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag