Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kinberg Batra undvek Ulf Kristerssons tal

Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: MAJA SUSLIN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ / IBLAB

ÖREBRO.

Först efter Ulf Kristerssons tal anlände Anna Kinberg Batra till M-stämman i Örebro.

– Jag tyckte att fokus skulle vara på både Ulf, talet och nya ledningen. Då ska jag inte sitta där och vara lite elefanten i rummet. 

Förre M-ledaren ska nu vänja sig vid ett nytt liv. 

– Jag har träffat några kompisar som jag inte träffat på flera år. 

För en och en halv månad sen var hon partiledare för Moderaterna. Och statsministerkandidat. Nu är allt förändrat. 

Under Ulf Kristerssons tal på partiets arbetsstämma i Örebro satt Ulf Adelsohn, Carl Bildt och Reinfeldt i raden längst fram. 

Anna Kinberg Batra anlände först efter talet. 

– Jag följde talet noga men gjorde det lite på distans. Jag tyckte att fokus skulle vara på både Ulf, talet och nya ledningen. Då ska jag inte sitta där och vara lite elefanten i rummet. 

Hon berömmer sin efterträdare.

– Det var bra. Det är bra att vara tydlig med värderingarna och hur viktigt det är att vi satsar järnet nu och jobbar hårt för att vinna valet nästa år. Det vill ju jag också att vi moderater gör.

 

LÄS MER: Ulf Kristersson: "Stefan Löfven håller tummarna – vi kavlar upp ärmarna" 

Om Kristersson "Har väldigt bra kontakt" 

Ulf Kristersson berättade att han inför förra veckans partiledardebatt fick goda råd från sina allianskolleger. Kinberg Batra är mer hemlighetsfull om kontakten. 

– Ulf och jag har väldigt bra kontakt som personer och har haft i många år. Det hoppas jag att vi kan ha framöver också. Halva grejen med det är också att vi håller det mellan oss. Jag tänker inte bli en sån som recenserar partiledningen offentligt. Det tycker jag vi har haft lite för mycket av, säger Kinberg Batra. 

Kinberg Batra: "Många som hört av sig" 

Kinberg Batra påminner om att hon inte fyllt 50 år än och det finns gott om tid att skapa en ny karriär. Och det finns ett intresse för henne, berättar hon. 

– Det kommer ta tid att bestämma mig för vad jag ska göra. Men det är ganska många som har hört av sig. Och jag hoppas jag har många aktiva år kvar. Jag vill göra nytta och jag vill göra skillnad och det kommer bli i nya former.

Den största skillnaden för Kinberg Batra är schemat. 

– Att inte vara stenhårt pressad hela tiden eller ha bråttom, bråttom till allting. Och ha allas ögon på sig.

 

LÄS MER: K-G Bergström: Fredrik Reinfeldt fick en rejäl känga

"Hade inte tänkt sluta riktigt än" 

Det finns för- och nackdelar, medger förre M-ledaren. Största fördelen är mer tid för de allra närmaste även om maken David Batra har fullt upp med sin föreställning "Elefanten i rummet" - om just livet med frun. 

– Det var roligt att vara partiledare och jag hade inte tänkt sluta riktigt än så klart. Men tillvaron blir lite lugnare och det är inte så tokigt det heller när man har familj och vänner.

En tydlig förändring är tid med personer hon tidigare tvingats prioritera bort. 

– Jag har träffat några kompisar som jag inte träffat på flera år. Det är en väldigt konkret sak. Och sen ger det lite tillfälle till reflektion, det har man inte alltid mitt i partiledarvardagen. Det är inte så tokigt det heller.  

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.