Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kinberg Batra träffar Netanyahu i Israel

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.
Foto: Abir Sultan / AP TT NYHETSBYRÅN
Moderatledaren Anna Kinberg Batra reser till Israel och ska bland annat träffa premiärminister Benjamin Netanyahu.
Foto: Christian Örnberg

Moderatledaren Anna Kinberg Batra reser till Israel och ska bland annat träffa premiärminister Benjamin Netanyahu.

Hon vill att Sveriges relation med Israel förbättras.

– De svenska relationerna kan bara bli bättre jämfört med hur de är nu, säger Moderatledaren.

Kinberg Batra åker på ett fyra dagar långt besök till Israel och Västbanken på söndag. På programmet står både ett möte med Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och Palestinas premiärminister Rami Hamdallah.

Kinberg Batra påpekar att hon aldrig varit i Israel eller Palestina och att resan i första hand är en studieresa för att fördjupa kunskaperna om området. Men Moderatledaren vill också skapa kontakter på hög nivå för att kunna använda om hon blir statsminister efter nästa val.

Förbättra relationen

Kinberg Batra tycker att den svenska relationen med Israel borde förbättras.

– Ja, för kan man inte tala med varandra kan man inte påverka varandra. Det finns naturligtvis problem i regionen, det är långt kvar till en fungerande tvåstatslösning och det finns många utmaningar att diskutera, säger hon.

– Men det kan man inte göra om man inte talar med varandra och om man inte har kontakt.

Blev portad

I vintras "portades" utrikesminister Margot Wallström (S) från officiella besök hos den israeliska regeringen, efter uttalande som Israel tolkat som Israel-fientliga.

Den israeliska regeringen har också varit mycket kritisk till att Sverige erkänt Palestina som stat. Moderaterna var kritiska till formerna för hur erkännandet kom till.

– Sverige har erkänt Palestina och det beslutet är redan taget och det har jag att förhålla mig till, säger Kinberg Batra.

– Och det gäller nu att etablera och förbättra kontakter så att vi kan ha en fungerande dialog med båda länderna framöver.

Inte partipolitik

Kinberg Batra har varit i kontakt med Wallström inför resan för att "vara öppen med" varför hon åker.

– Den här resan gör inte jag för att söka inrikespolitiska poänger utan för att etablera kontakter som jag gärna vill använda även i regeringsställning, säger hon.

På agendan står också en träff med palestinska och judiska ungdomar i organisationen Seeds for Peace som syftar till att förbättra relationerna mellan grupperna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.