Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kinberg Batra svarar på Lööfs kontrollkritik

Centerpartiets ledare Annie Lööf kritiserade beslutet att införa gränskontroller.
Foto: /All Over Press
M-ledaren Anna Kinberg Batra: "Det handlar om att upprätthålla en ordning som ger oss möjlighet att hjälpa människor i nöd"
Foto: Anna-Karin Nilsson

Gränskontrollerna har splittrat alliansen.

"Förundrad över det tragiska faktum att samtliga riksdagspartier utom C säger ja till gränskontroll och därmed nej till EU:s fria rörlighet", skriver Centerledaren Annie Lööf på Twitter.

Nu svarar Anna Kinberg Batra:

– Det handlar om att upprätthålla en ordning som ger oss möjlighet att hjälpa människor i nöd och den tycker jag är viktig att vi står upp för och ser till att den fungerar. Så tycker jag. Sen finns det fler partier som har andra åsikter också, säger M-ledaren i en intervju med Expressen.

Anna Kinberg Batra om...

Gränskontrollerna behöver förlängas till sex månader som polisen planerar för:

– Det har bara varit i kraft några timmar nu när vi talar med varandra så det är för tidigt att säga. Möjligheten finns tillfälligt och det finns möjlighet att förlänga tillfälligt. Jag tror att vi får ta en dag i taget nu och följa situationen noga. Det händer saker timme för timme och det måste vi få kontroll över för att kunna hjälpa dem som behöver det.

Varningen från Luxemburgs utrikesminister att flyktingkrisen i värsta fall kan leda till krig i Europa:

"Vi får hoppas att det är mycket, mycket, mycket långt bort. Men Europasamarbete grundades just för att aldrig mer behöva ha krig. Samarbete behövs för att klara gemensamma utmaningar. Jag är väldigt starkt övertygad om att EU måste kunna klara den här krisen också.

Huruvida det kommer att behövas ytterligare 10 miljarder kronor i tillskott till kommunerna nästa år på grund av krisen:

"Svårt att svara på. Men jag tycker fortfarande som vi sagt förut, att det är ett bra tillfälle att gå igenom onödiga utgiftsökningar. Det ligger faktiskt fortfarande en budget på riksdagens bord som lägger miljarder på subventioner till byggbolag och som ökar kostnaderna i bidrag för dem som har det bra men inte arbetar. Den typen av kostnader måste man alltid se över."

Anna Kinberg Batra besökte under torsdagen Berlin för att träffa tyska inrikesministern Thomas de Maizière från systerpartiet CDU.

Ungefär samtidigt införde Sverige tillfälliga gränskontroller, ett beslut Tyskland fattade redan i september.

Ändå bedöms situationen i landet fortfarande som mycket svår.

– Diskussionen förs även i Tyskland och i den tyska regerginen om hur vi kan få Dublinförordningen, EU:s gemensamma regelverk att fungera. Det gör det inte nu. Nu fungerar det inte i praktiken och då tänker både vi och våra tyska partivänner att man måste lösa situationen, säger Moderatledaren över en något brusig linje från ett hotell i Berlin sent på torsdagseftermiddagen.

"Ohållbara situationer"

Om Anna Kinberg Batra hade fått bestämma hade Sverige infört gränskontroller i oktober.

– Redan då fick vi rapporter från om ohållbara situationer och då riskerade systemet att inte fungera, säger Anna Kinberg Batra.

Men gränskontrollerna har skapat splittring också i alliansen.

Efter att Moderaterna tidigare i veckan presenterade en rad nya asylförslag reagerade Centerpartiet kraftigt.

– Många har uppfattat det som att det skulle minska antalet asylsökande, men så är inte fallet. Man har rätt att söka asyl vid en sådan kontroll, sa Johanna Jönsson, migrationspolitisk talesperson i måndags om gränskontrollerna.

Föräldralediga C-ledaren Annie Lööf röt till på Twitter efter regeringens beslut:

"Förundrad över det tragiska faktum att samtliga riksdagspartier utom C säger ja till gränskontroll och därmed nej till EU:s fria rörlighet".

Anna Kinberg Batra anser att det är flera av allianspartierna som driver flyktingdebatten men medger att det förs diskussioner mellan de fyra partierna.

Hur ser du på Annie Lööfs kritik om att gränskontrollerna hotar EU:s fria rörlighet?

– Det handlar om att upprätthålla en ordning som ger oss möjlighet att hjälpa människor i nöd och den tycker jag är viktig att vi står upp för och ser till att den fungerar. Så tycker jag. Sen finns det fler partier som har andra åsikter också. Jag konstaterar att det är vi moderater och flera av allianspartierna som nu på allvar diskuterar vad Sverige behöver göra för att möta den akuta krisen.

Hur påverkar flyktingkrisen alliansen?

– Det märks att vi är fyra olika partier i opposition. Det gör det i ett antal olika frågor och det är några av dem som syns här också men det är absolut inget dramatiskt. Vi bjöd tillsammans för några veckor sedan in regeringen för att försöka komma överens med regeringen. Det ledde till en rad insatser som vi nu ska genomföra, säger hon.

Under torsdagskvällen lämnade Stefan Löfven Malta efter ett två dagars toppmöten om flyktingkrisen.

"Behöver ny Dublinförordning"

Under besöket ifrågasatte statsministern den nuvarande Dublinförordningen.

– Vi behöver en ny Dublinförordning som behöver innehålla flera parametrar och faktorer för att det ska fungera. Det är dags att dra i gång den diskussionen på riktigt bland EU:s medlemsländer, säger han.

Men för Anna Kinberg Batra är det fel fokus i en akut situation.

– Han har tagit upp frågan om långsiktiga reformer av Dublinsystemet och det kan vi alltid diskutera. Men här och nu i dessa timmar kommer det människor vi inte kan ta emot tillräckligt väl. För det har vi moderater och flera allianspartier lagt konkreta förslag som vi nu också genomför men det är nästan häpnadsväckande tomt på förslag ifrån mannen som faktiskt ska leda Sverige i oroliga tider.

Oppositionsledaren kräver nu att statsminister Stefan Löfven, S, agerar på flera håll.

– Vi måste genomföra den uppgörelse vi slöt för ett par veckor sedan och så behöver vi bli effektivare i återvändandet av dem som inte får stanna i Europa. Det handlar om till exempel Afghanistan som Sverige inte har återvändandeavtal med. Och det handlar om konkreta resultat på EU-nivå som vi måste få.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.