Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kinberg Batra skrattar åt Littorins gubbförslag

Anna Kinberg Batra skrattar åt Littorins förslag.Foto: Linn Malmén/TT
Förra ministern Sven Otto Littorin tycker att Anna Kinberg Batra behöver en "gubbe" vid sin sida.Foto: Johan Jeppsson

KARLSTAD. Tidigare M-ministern Sven Otto Littorin vill se en äldre man vid Anna Kinberg Batras sida.

– Jag tror att partiet och Anna skulle behöva stöd av en gubbe med erfarenhet i detta väldigt stökiga läge, säger Littorin till DN.

Ett uttalande som får M-ledaren att skratta.

– Jag känner starkt stöd från både kvinnor och män som är aktiva i Moderaterna nu. Det finns väldigt många strax utanför som har många olika synpunkter.

Det är en hårt pressad Anna Kinberg Batra som på Sverigemötet i Karlstad i dag möter partiföreträdare från hela landet

Partiets opinionssiffror har rasat efter ledningens besked i januari om att närma sig SD och önskan att lägga en gemensam alliansbudget. I fredagens Svensk väljaropinion, en sammanställning av flera olika opinionsmätningar, sjunker partiet till 17,7 procent och placerar sig på tredje plats efter Sverigedemokraterna.

Partiledningen ifrågasätts internt och sex lokala företrädare som Dagens Samhälle kontaktat kräver M-ledarens avgång.

"Anna behöver stöd av en gubbe"

Samtidigt kom i fredagens Dagens Nyheter ytterligare en stöt. Före detta arbetsmarknadsministern Sven Otto Littorin säger att M skulle behöva förre försvarsministern Mikael Odenbergs erfarenhet som svar på frågan om Odenberg skulle kunna bli ny partiledare.

– Partiet vill nog ha något yngre och trendigare. Men jag tror att partiet och Anna skulle behöva stöd av en gubbe med erfarenhet i detta väldigt stökiga läge, säger Littorin till DN.

Odenberg.Foto: Sven Lindwall

När Anna Kinberg Batra på fredagsmorgonen får se citatet börjar hon småskratta.

Behöver du stöd av en gubbe?

– Nej. Tänk att kvinnor alltid ska få den där frågan. Jag tror inte att den ställs till män på samma sätt.

– Jag såg det först nu. Jag tänker bara på att jobba hårt och på att Moderaterna förtjänar större förtroende hos både kvinnor och män.

Det pratas ju om att Odenberg skulle kunna vara någon att ta stöd av. Hur ser du på det?

– Jag känner starkt stöd från både kvinnor och män som är aktiva i Moderaterna nu. Det finns väldigt många strax utanför som har många olika synpunkter. Det är nog bäst att de förklarar det själva.

Hur ser du på att en person som haft en så framträdande ställning inom M uttrycker sig så här?

– Debatten är fri och vi har yttrandefrihet i Sverige. Jag ser fram emot att visa hur politiken hänger ihop.

Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé biter ifrån rejält med anledning av Littorins uttalande:

– Jag tar gärna emot gubbar i vårt parti. Men Anna Kinberg Batra behöver ingen gubbe som håller henne i handen. Hon kan leda det här partiet alldeles utmärkt utan det, säger han.

Skulle du välkomna Mikael Odenberg tillbaka?

– Ja, han är varmt välkommen. Det är en mycket aktiv partimedlem. Vi är inte alltid överens men han är framför allt överens med mig om att vi behöver en ny politik.

EU-parlamentarikern Anna Maria Corazza Bildt är starkt kritisk till Littorins uttalande.

– Det här är sexism. Man skulle inte säga till någon manlig politiker att han måste ha en kvinna bredvid sig. Alla behövs runt Anna. Särskilt vi kvinnor, säger hon.

- Jag är säker på att Sven Otto menar väl. Att hon behöver stöd. Och det gör hon. Vi måste samlas runt henne. Men inte att det ska vara en gubbe, det låter lite konstigt, säger hon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.