Anna Kinberg Batra tror inte att SD-väljarna är rasister. Foto: Olle SporrongAnna Kinberg Batra tror inte att SD-väljarna är rasister. Foto: Olle Sporrong
Anna Kinberg Batra tror inte att SD-väljarna är rasister. Foto: Olle Sporrong
Men SD är inte svaret på problemen – de kan i stället fördjupa dem, säger Anna Kinberg Batra. Foto: Tomas LeprinceMen SD är inte svaret på problemen – de kan i stället fördjupa dem, säger Anna Kinberg Batra. Foto: Tomas Leprince
Men SD är inte svaret på problemen – de kan i stället fördjupa dem, säger Anna Kinberg Batra. Foto: Tomas Leprince

Kinberg Batra: SD:s väljare är inte rasister

Publicerad

I SVT:s "Agenda" kallade hon i söndags Sverigedemokraterna för ett rasistiskt parti.

Men nu ger Anna Kinberg Batra ett nytt besked om SD:s väljare.

– Jag är övertygad om att det här inte är rasister, säger hon i en stor intervju med Expressen.

Nu hoppas hon att de ska lämna Sverigedemokraterna för Moderaterna.

I dag för exakt tolv år sedan bildades alliansen när de fyra borgerliga partiledarna – Fredrik Reinfeldt, Lars Leijonborg, Maud Olofsson och Göran Hägglund – möttes hemma hos Centerledaren i Högfors i Västerbotten. Moderatledaren Anna Kinberg Batra var då kommunikationskonsult i eget bolag.

Personvalskampanjen till riksdagen två år tidigare hade inte räckt hela vägen – trots att hon utlovat både nakenbilder och kärlekstips.

Men i dag sitter hon säkert i Moderatbyggnaden Neptunus vid Mynttorget.

Anna Kinberg Batra tar emot Kinas ambassadör

Expressen möter partiledaren på tisdagsförmiddagen, i hennes stora tjänsterum där. På ett bord utanför har kaffe och kakor dukats fram.

– Kinas ambassadör kommer senare i dag.

Sommaren har hon tillbringat med familjen, i Sverige – med sol och bad.

– Vi har inte så stora behov av stora äventyr. Det händer så mycket i vardagen, ändå. Vi har en tioåring som är med och bestämmer väldigt mycket.

Alliansen mår fortfarande bra, hävdar hon, och konstaterar samtidigt att utmaningarna förändrats sedan 2004.

– Arbetsmarknaden, ekonomin, utanförskapet - allt ser annorlunda ut i dag.

Jimmie Åkesson kallade Tomas Tobé för lort

I söndags höll Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson sitt traditionsenliga sommartal på hemmaplan i Sölvesborg. Å ena sidan kallade han då Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé för "en liten lort", å andra sidan konstaterade han att Sverigedemokraterna och Moderaterna borde regera tillsammans – eftersom de har så mycket gemensamt.

Anna Kinberg Batra har tagit del av SD-ledarens tal i efterhand.

– Jag förstår att han vill ha medial uppmärksamhet, men om man tittar på Sveriges problem och på utanförskapet som behöver brytas, så har inte Sverigedemokraterna en lösning på det. Däremot skyller de alla Sveriges problem på invandring. Det är den synen jag vänder mig emot, från deras ledning och företrädare.

Tomas Tobé kallades för lort i Jimmie Åkessons tal.Foto: Anna-Karin Nilsson / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Pressad på ett svar i SVT:s ”Agenda” i söndags kallade Anna Kinberg Batra Sverigedemokraterna för ett ”rasistiskt parti”. Men det uttalandet gäller inte deras väljare, visar det sig nu.

Anna Kinberg Batra: Övertygad om att det inte är rasister

Hur skulle du beskriva Sverigedemokraternas väljare?

– Jag tror det finns många som har röstat på både Socialdemokraterna och Moderaterna förut, som är väldigt missnöjda. Jag är övertygad om att det här inte är rasister, utan människor som tänker att Sveriges utveckling går åt fel håll. Men en röst på Sverigedemokraterna är inte en röst som löser de problemen, utan som kan fördjupa dem.

Så det du säger är egentligen att Sverigedemokraternas väljare är välkomna till Moderaterna?

– Ja, vill man bryta en utveckling där Sverige går åt fel håll – och det är ju sex av tio som tycker det nu – då är det viktigt att man röstar för ett alternativ som kan lösa det, och bryta den utvecklingen. Och det är ju en alliansregering. En sådan vill jag leda.

Vad är det största problemet med Sverigedemokraternas politik då, som du ser det?

– Att den skyller alla Sveriges problem på invandrare. Det löser inga problem, utan exploaterar människors oro i stället för att möta den med starkare ledarskap.

Du har vägrat svara på frågan om det någon gång i framtiden kan bli aktuellt att samarbeta med SD. Varför är det så svårt att svara ja eller nej på den frågan?

– Mitt svar är tydligt: Jag vill leda en alliansregering och jag vill inte samarbeta med Sverigedemokraterna.

Inte aktuellt med samarbete med Sverigedemokraterna

Någon gång i framtiden heller?

– Nej, det är inte aktuellt. Sverige behöver en ny alliansregering, och ju starkare den är desto bättre.

Socialdemokraternas partisekreterare ställer i dag frågan i tidningen Aftonbladet: Om dom fyra borgerliga partierna tillsammans får ett lägre valresultat än S, MP och V i riksdagsvalet 2018 avser då Moderaterna ändå att bilda en borgerlig regering. Ja eller nej?

– Det finns en massa spekulationer om valresultatet. Det ligger två år bort. Jag tycker att man ska ta alla väljare på allvar. Alla väljare har rätt att avgöra hur nästa valresultat blir. Men jag vill leda en alliansregering, och då måste vi förtjäna större förtroende allihop – både Moderaterna och de andra partierna. Men vi vill inte samarbeta med Sverigedemokraterna.

Men det var ju just den här frågan ni krävde att Stefan Löfven skulle svara på inför valet 2014?

– Det gjorde han inte. Nu är opinionsläget sådant att alliansen är större, och det vill jag se till att vi blir i nästa val också. Då är det också naturligt att alliansen är det regeringsalternativ som kan leda Sverige framåt.

Hur ser du på situationen i Gävle där Moderaterna redan regerar med stöd av Sverigedemokraterna?

– Det där stämmer inte riktigt. Det var ju alliansen där som bröt ett långvarigt maktinnehav och tog över, och tog ansvar, i ett läge där Socialdemokraterna hade regerat sönder sig. På riksnivå vill jag vara väldigt tydlig: Sverige behöver en ny alliansregering. Det behöver vi för att bryta utanförskapet och för att vända utvecklingen som annars går åt fel håll. Och den vill jag leda. Den bygger på att inte samarbeta med Sverigedemokraterna, och den bygger på att vi byter ut Stefan Löfven som leder en farligt svag regering.

Anna Kinberg Batra: Jag vill bryta utvecklingen

Men är exemplet med Gävle också ett bra exempel för rikspolitiken?

– Nej, jag vill vara tydlig om rikspolitiken. Jag vill leda en allians och det vill jag göra baserat på större förtroende. Nu är det många som är nyfikna på oss, och det beror ju på att vi ligger före i mätningarna. Men det är väljarnas beslut på valdagen som ska avgöra vad som händer i Sverige framåt. Jag vill bryta den utveckling som säger att Sverige nu är på väg åt fel håll.

Är du orolig för att dina partikamrater ska slå sig för bröstet och säga att vi redan har vunnit?

– Det får man absolut inte tänka. Vi är mitt emellan två val och vi har långt kvar till att förtjäna större förtroende för hela alliansen. Men det tänker jag jobba stenhårt för att göra. Det behöver Sverige.

 

 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag