Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kinberg Batra sålde M:s partihögkvarter

Moderaterna har nu sålt partihögkvarteret Schönfeldtska huset (till vänster på bilden) i Gamla stan i Stockholm. Foto: Google Maps
Enligt uppgifter till Expressen fick partiet 286 miljoner kronor för fastigheten Thisbe 5 – där Moderaterna haft sitt partihögkvarter i 53 år. Foto: Sven Lindwall

Anna Kinberg Batra körde över partiveteranerna.

Efter 53 år i samma lokaler överger Moderaterna nu sitt partihögkvarter i Gamla stan.

Fastigheten har sålts för 286 miljoner kronor, kan Expressen i dag berätta.

Schönfeldtska huset

Byggdes 1630 i hörnet Schönfeldts gränd/Stora Nygatan i Gamla stan i Stockholm. I huset finns Schönfeldtska praktsalen, som enligt arkitekturhistorikern Fredric Bedoire räknas till Stockholms finaste barockrum.

Moderaterna köpte fastigheten 1963 och har sedan dess haft sitt partihögkvarter där. I huset sitter även Moderaternas ledning i Stockholms län och Stockholms stad, liksom Moderata ungdomsförbundet.

Affären som gör Moderaterna till ett av de rikaste riksdagspartierna blev klar i dagarna – trots högljudda protester.

Enligt uppgifter till Expressen fick partiet 286 miljoner kronor för fastigheten Thisbe 5 – där Moderaterna haft sitt partihögkvarter i 53 år.

"Anledningen till flytten är bland annat att nuvarande lokaler har stora renoveringsbehov och för att mer ändamålsenliga lokaler behövs för att bedriva en effektiv valrörelse 2018", bekräftar pressekreteraren Niklas Gillström i en kommentar.

Moderaterna flyttar under våren in i hyreslokaler på Blasieholmen i Stockholm.

"Våra sidoorganisationer såsom till exempel Moderata Ungdomsförbundet, Moderatkvinnorna och Jarl Hjalmarsson-stiftelsen flyttar med till de nya lokalerna. Detta gäller även Moderaterna i Stockholms stad och län som även fortsättningsvis kommer att hyra lokaler av Riksorganisationen", fortsätter Gillström.

Pengarna ska förvaltas långsiktigt

Enligt pressekreteraren blev köpeskillingen "högre än kalkylerat". Det har tidigare sagts att fastigheten var värderad till 250 miljoner kronor.

Pengarna som Moderaterna nu får in kommer att förvaltas långsiktigt, enligt ett beslut i partistyrelsen.

Moderaterna flyttar under våren in i hyreslokaler på Blasieholmen i Stockholm. Foto: Sven Lindwall

Niklas Gillström igen:

"Tillgång till placerat nettokapital kommer att kräva beslut vid två på varandra följande parti- och/eller arbetsstämmor, varav en skall vara ordinarie, samt att frågan skall behandlas vid ett partiråd som hålls mellan de två beslutande stämmorna."

Expressen kunde redan i april i år avslöja partiledningens planer på att sälja Schönfeldtska huset – eller Moderaternas hus, som det också kallas.

Flera partiveteraner var då på krigsstigen och kritiserade planerna, vilket ledde till att partisekreteraren Tomas Tobé tvingades kalla till ett krismöte.

Tidigare kritik: "Utomordentligt dålig idé"

Bland kritikerna finns den tidigare försvarsministern Mikael Odenberg, som i april sa så här om en försäljning:

– Spontant tycker jag att det låter som en utomordentligt dålig idé att i oträngt mål göra sig av med den enda fasta tillgång som partiet har.

Även den tidigare partiledaren Ulf Adelsohn och ex-kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth ska ha engagerat sig i frågan, liksom EU-parlamentarikern Gunnar Hökmark och tidigare försvarsministern Anders Björck.

När partisekreteraren Tomas Tobé i våras kommenterade försäljningsplanerna sa han:

– Det här är fina och mycket bra lokaler, men man måste kontinuerligt se över vilket behov man har och vilka tillgångar man har i partiet. Man måste ibland vara beredd att göra förändring, även om det så klart också rör upp känslor.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!