Kinberg Batra sågas av moderatprofilerna

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Cecilia Stegö Chilò, Lena Adelsohn Liljeroth och Ulf Adelsohn är tre tunga moderater som gått till öppet angrepp mot partiledningen och den så kallade decemberöverenskommelsen på Facebook.

Efter den utannonserade decemberöverenskommelsen växer sig den interna kritiken mot Anna Kinberg Batra stark.

– Alla är bedrövade, säger Ulf Adelsohn, tidigare partiledare.

Beskedet om att Sverige inte kommer att gå till val och att en blocköverskridande överenskommelse ingåtts för att kunna styra Sverige i minoritet väcker reaktioner inom Moderaterna.

– Löfven har ju nu vunnit fyra år under vilken tid han får regera utan en ordentlig opposition, säger Ulf Adelsohn.

Han menar att decemberöverenskommelsen innebär att allianspartierna gett upp hoppet om att vara en seriös opposition.

– De har accepterat alla vänsterförslag som den här regeringen vill genomföra.

Ulf Adelsohn säger att han haft kontakt med mängder av moderater under lördagen som alla varit chockade över beskedet som kom från Anna Kinberg Batra.

– Alla är bedrövade. Många är besvikna, säger han.

Hur förankrat tror du att det här beslutet var inom partiet?

– De har väl haft en partistyrelse där ingen vågat säga ifrån eftersom Reinfeldt ledde den. Som vanligt, menar Ulf Adelsohn.

EU-toppen: "Parlamentariska processen förlorare"

Tidigare partisekreteraren och nuvarande EU-parlamentarikern Gunnar Hökmark skriver på sin blogg att beskedet är ett nederlag för den svenska parlamentarismen.

"Det är riksdagen och den parlamentariska processen som är förlorarna. Det är inte bra vare sig för parlamentarisk balans eller kontroll, för politisk debatt eller för det parlamentariska ansvarstagandet", skriver han på sin blogg.

Han menar att minoritetsregeringer måste vinna stöd - inte garanteras det, vilket är vad decemberöverenskommelsen innebär.

"Istället för en parlamentarisk process där man strävar efter att vinna majoritet för sin politik får vi nu inom budgetpolitiken en dekretpolitik där regeringens förslag automatiskt har stöd bara för att det är regeringens förslag", skriver Gunnar Hökmark.

Tidigare ministern: "Det blir uppförsbacke"

Lena Adelsohn Liljeroth, tidigare moderat kulturminister, höjer ett varningens finger till M-ledaren Anna Kinberg Batra i en kommentar på hennes Facebook-sida, och menar att allianspartierna förlorar på överenskommelsen.

"Det blir rejäl uppförsbacke Anna. Jag tror inte detta är bra för Alliansen. Löfven såg lika förtjust ut som katten Måns, när han grundligt lurat Pelle", skriver Lena Adelsohn Liljeroth.

Gunnar Hökmark är också han skeptisk till om överenskommelsen verkligen gynnar allianspartierna, utan menar att statsminister Stefan Löfven (S) är den stora vinnaren.

"Det är en försvagning av det parlamentariska och vinnare på detta är självfallet Löfven", skriver han i ett blogginlägg.

Får svar på tal av Kinberg Batra

Även Cecilia Stegö Chilò, också hon tidigare kulturminister, är missnöjd. Hon ifrågasätter Kinberg Batras omdöme.

"Hur kan du sluta en överenskommelse som binder 100 självständigt valda riksdagsledamöter? Hur kan du fösa regeringen i armarna på V? Hur kan du avstå från att opponera på följdpropositioner?"

Men kritikerna får svar på tal av Anna Kinberg Batra, som i ett svar till sina kritiker skriver att decemberöverenskommelsen också innebär möjligheter för Moderaterna och allianspartierna.

"Detta lägger en viktig grund även för våra möjligheter att ta ansvar i regeringsställning efter nästa val, oavsett när det arrangeras. Därför är det viktigt och bra att vi kommit överens", svarar hon.

"Det finns många som reagerat"

Per Nilsson, kommunikations- och analyschef på Moderaterna, ser inte heller han någon anledning att reagera särskilt starkt på de tidigare M-topparnas svidande kritik.

– Jag har ingen kommentar kring det. Det finns många som har reagerat på många olika sätt. Men i grunden handlar det ju om att det finns ett missnöje med Stefan Löfvens regering, säger Per Nilsson, kommunikations- och analyschef på Moderaterna.

Kritiken från väljarna

Väljarna som letat sig in på Moderaternas Facebook-sida verkar inte heller helt nöjda. Här är ett urval av de kritiska kommentarerna:

"Märkligt beteende, får se hur det går för oss småföretagare."

"Jag vill uttrycka min avsky för partiets handlingssätt. Ett exempellöst svek som framkallar fysiskt illamående. Inga fler röster från mig eller alla övriga jag talat med."

"Och där tappade ni mig som M. Röstat på Er sen 1994, men nu går min röst till ett annat parti. Vilket nederlag detta kommer att bli 2018. Trist men sant."

"Jag kommer ALDRIG mer rösta på moderaterna! Snacka om svek! Batra lever upp till sitt namn!"

"Skämmes! Hur kan ni göra detta mot de som ni lovat företräda med deklarerad politik om de röstade på er? En röst på högern blev en röst på vänstern."

"Avskyvärt! Min ilska känner inga gränser! Går till historien som decembersveket!"

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.