Cecilia Stegö Chilò, Lena Adelsohn Liljeroth och Ulf Adelsohn är tre tunga moderater som gått till öppet angrepp mot partiledningen och den så kallade decemberöverenskommelsen på Facebook.Cecilia Stegö Chilò, Lena Adelsohn Liljeroth och Ulf Adelsohn är tre tunga moderater som gått till öppet angrepp mot partiledningen och den så kallade decemberöverenskommelsen på Facebook.
Cecilia Stegö Chilò, Lena Adelsohn Liljeroth och Ulf Adelsohn är tre tunga moderater som gått till öppet angrepp mot partiledningen och den så kallade decemberöverenskommelsen på Facebook.

Kinberg Batra sågas av moderatprofilerna

Publicerad

Efter den utannonserade decemberöverenskommelsen växer sig den interna kritiken mot Anna Kinberg Batra stark.

– Alla är bedrövade, säger Ulf Adelsohn, tidigare partiledare.

Beskedet om att Sverige inte kommer att gå till val och att en blocköverskridande överenskommelse ingåtts för att kunna styra Sverige i minoritet väcker reaktioner inom Moderaterna.

– Löfven har ju nu vunnit fyra år under vilken tid han får regera utan en ordentlig opposition, säger Ulf Adelsohn.

Han menar att decemberöverenskommelsen innebär att allianspartierna gett upp hoppet om att vara en seriös opposition.

– De har accepterat alla vänsterförslag som den här regeringen vill genomföra.

Ulf Adelsohn säger att han haft kontakt med mängder av moderater under lördagen som alla varit chockade över beskedet som kom från Anna Kinberg Batra.

– Alla är bedrövade. Många är besvikna, säger han.

Hur förankrat tror du att det här beslutet var inom partiet?

– De har väl haft en partistyrelse där ingen vågat säga ifrån eftersom Reinfeldt ledde den. Som vanligt, menar Ulf Adelsohn.

EU-toppen: "Parlamentariska processen förlorare"

Tidigare partisekreteraren och nuvarande EU-parlamentarikern Gunnar Hökmark skriver på sin blogg att beskedet är ett nederlag för den svenska parlamentarismen.

"Det är riksdagen och den parlamentariska processen som är förlorarna. Det är inte bra vare sig för parlamentarisk balans eller kontroll, för politisk debatt eller för det parlamentariska ansvarstagandet", skriver han på sin blogg.

Han menar att minoritetsregeringer måste vinna stöd - inte garanteras det, vilket är vad decemberöverenskommelsen innebär.

"Istället för en parlamentarisk process där man strävar efter att vinna majoritet för sin politik får vi nu inom budgetpolitiken en dekretpolitik där regeringens förslag automatiskt har stöd bara för att det är regeringens förslag", skriver Gunnar Hökmark.

Tidigare ministern: "Det blir uppförsbacke"

Lena Adelsohn Liljeroth, tidigare moderat kulturminister, höjer ett varningens finger till M-ledaren Anna Kinberg Batra i en kommentar på hennes Facebook-sida, och menar att allianspartierna förlorar på överenskommelsen.

"Det blir rejäl uppförsbacke Anna. Jag tror inte detta är bra för Alliansen. Löfven såg lika förtjust ut som katten Måns, när han grundligt lurat Pelle", skriver Lena Adelsohn Liljeroth.

Gunnar Hökmark är också han skeptisk till om överenskommelsen verkligen gynnar allianspartierna, utan menar att statsminister Stefan Löfven (S) är den stora vinnaren.

"Det är en försvagning av det parlamentariska och vinnare på detta är självfallet Löfven", skriver han i ett blogginlägg.

Får svar på tal av Kinberg Batra

Även Cecilia Stegö Chilò, också hon tidigare kulturminister, är missnöjd. Hon ifrågasätter Kinberg Batras omdöme.

"Hur kan du sluta en överenskommelse som binder 100 självständigt valda riksdagsledamöter? Hur kan du fösa regeringen i armarna på V? Hur kan du avstå från att opponera på följdpropositioner?"

Men kritikerna får svar på tal av Anna Kinberg Batra, som i ett svar till sina kritiker skriver att decemberöverenskommelsen också innebär möjligheter för Moderaterna och allianspartierna.

"Detta lägger en viktig grund även för våra möjligheter att ta ansvar i regeringsställning efter nästa val, oavsett när det arrangeras. Därför är det viktigt och bra att vi kommit överens", svarar hon.

"Det finns många som reagerat"

Per Nilsson, kommunikations- och analyschef på Moderaterna, ser inte heller han någon anledning att reagera särskilt starkt på de tidigare M-topparnas svidande kritik.

– Jag har ingen kommentar kring det. Det finns många som har reagerat på många olika sätt. Men i grunden handlar det ju om att det finns ett missnöje med Stefan Löfvens regering, säger Per Nilsson, kommunikations- och analyschef på Moderaterna.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag