Kinberg Batra: "Rösta nej till Stefan Löfven"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
"Min utgångspunkt är att Moderaterna kommer rösta nej till att Stefan Löfven ska regera", säger Anna Kinberg Batra i Ekots lördagsintervju.
Foto: Tomas Leprince
Stefan Löfven.
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL

De släppte fram Stefan Löfvens minoritetsregering i samband med DÖ.

Men i Ekots lördagsintervju tar M-ledaren Anna Kinberg Batra avstånd från den kritiserade överenskommelsen.

– Min utgångspunkt är att Moderaterna kommer rösta nej till att Stefan Löfven ska regera, säger hon.

Regeringskrisen efter valet 2014 ledde till att sex av riksdagens åtta partier enades om Decemberöverenskommelsen - att släppa fram ledaren för den största partikonstellationen för att bilda regering.

Men efter att den omstridda överenskommelsen föll öppnar nu Anna Kinberg Batra för att hon inte kommer låta S-ledaren Stefan Löfven få fortsätta som statsminister om samma situation uppstår efter nästa val.

– Vår utgångspunkt måste vara att rösta nej till att Stefan Löfven kan regera hursomhelst, säger hon i Ekots lördagsintervju.

Anna Kinberg Batra: "Trivs bra med att lagt DÖ bakom mig"

På raka frågan om det innebär att hon inte tänker släppa fram Stefan Löfven blir svaret:

– Min utgångspunkt är att Moderaterna kommer rösta nej till att Stefan Löfven ska regera. Det är alldeles för tidigt att spekulera i hur valresultatet kommer se ut, men efter DÖ:s fall är det inte mitt jobb att garantera att han får bli statsminister, säger Anna Kinberg Batra.

Hon vill däremot inte medge att DÖ var ett misstag:

– Nu har den fallit. Där och då var en extrem situation i svensk politik och i det läget var Moderaterna redo och slöt en överenskommelse. Men jag trivs bra med att ha lagt den bakom mig nu.

M-ledaren fortsätter samtidigt att avvisa alla tankar på ett eventuellt samarbete med Sverigedemokraterna i framtiden.

– Jag ser Moderaterna och alliansen som ett naturligt regeringsalternativ och jag inte vill samarbeta med SD, säger hon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.