Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kinberg Batra öppen för förslag om fotboja

Anna Kinberg Batra ställer sig oväntat bakom Gustav Fridolins hånade förslag om att ge fotboja till de som fått avvisningsbeslut. Foto: Noella Johansson/TT

Gustav Fridolin föreslog på fredagen fotboja för personer som fått avvisningsbeslut. Förslaget hånades i sociala medier.

Foto: Adam Ihse/TT

Expressens Niklas Svensson intervjuar Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra i onsdagens "Bara Politik" i Expressen TV.

Moderatledaren Anna Kinberg Batra ställer sig oväntat bakom Gustav Fridolins hånade förslag om att ge fotboja till de som fått avvisningsbeslut.

– Ja, kanske ett steg av flera, säger hon i kvällens "Bara Politik – med Niklas Svensson".

När Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin i fredags föreslog fotboja för personer som fått avvisningsbeslut och bedömts vara en säkerhetsrisk hånades han i sociala medier.

Bland de som ifrågasatte åtgärden fanns flera alliansföreträdare.

"Alla journalister som nu kommer fråga Fridolin om fotboja bör fråga hur han & hans regering avser vända utvecklingen på allvar", skrev till exempel Karin Sedvall, politisk sakkunnig hos Moderaterna.

Liberalernas svar på Twitter

Liberalernas rättspolitiska talesperson Roger Haddad konstaterade på Twitter:

"Tror Fridolin missuppfattat kopplingen fotboja -terrorism, den hindrar knappast en galning från att begå sitt brott."

Men nu får Gustav Fridolin oväntat stöd av Moderatledaren Anna Kinberg Batra.

I kvällens "Bara Politik – med Niklas Svensson" konstaterar hon att fotboja kan vara ett steg på vägen.

– Ja, kanske ett steg av flera. Förvar är ett annat. Man kan behöva låsa in dem som annars kan avvika. Och de som utgör säkerhetsrisker måste man ta hand om på olika sätt så de inte utsätter andra för fara.

Kinberg Batra: "Åk hem så fort som möjligt"

Anna Kinberg Batra är samtidigt tydlig med att den viktigaste åtgärden är att avvisa människor som fått avvisningsbeslut.

– Om man inte får vara här, då ska man i normalfallet åka hem. Sen finns det ett antal olika saker som kan hända då: De som inte vill följa besluten ska man hitta. De måste polisen kunna hitta. Sen måste man se till att folk kan åka hem så fort som möjligt.

 

LÄS MER: Anders Ygeman om terrordådet i Stockholm

 

Moderatledaren konstaterar samtidigt att det aldrig går att gardera sig helt mot en händelse som den på Drottninggatan i Stockholm.

Gustav Fridolin föreslog på fredagen fotboja för personer som fått avvisningsbeslut. Förslaget hånades i sociala medier. Foto: Adam Ihse/TT

– Vi behöver se till att vi gör allt vi kan för att vårt skydd ska vara så starkt som möjligt. Vi har ett väldigt starkt samhälle och det ska vi vara rädda om. Då behöver vi nog göra mer för att skydda oss mot terrorism, säger hon, och fortsätter:

Man kan inte göra förra fredagen ogjord. Terrorism har vi omkring oss, men kan vi stärka Sveriges beredskap och skydd mot det så tycker jag vi ska ta de möjligheterna.

Anna Kinberg Batra: "Viktigt att finnas där"

I tv-programmet berättar hon också om hur hon pratat med sin 10-åriga dotter om terrorattacken.

– Det är stora frågor som det inte finns några enkla svar på. Den största frågan är ju hur det kan hända och varför. Hur man kan hata så mycket att man gör så här? Det kan ju ingen förälder ge något svar på. Men att bara finnas där tror jag är väldigt viktigt.

 

SE HELA PROGRAMMET – OCH TIDIGARE AVSNITT – HÄR!