Anna Kinberg Batra ställer sig oväntat bakom Gustav Fridolins hånade förslag om att ge fotboja till de som fått avvisningsbeslut. Foto: Noella Johansson/TTAnna Kinberg Batra ställer sig oväntat bakom Gustav Fridolins hånade förslag om att ge fotboja till de som fått avvisningsbeslut. Foto: Noella Johansson/TT
Anna Kinberg Batra ställer sig oväntat bakom Gustav Fridolins hånade förslag om att ge fotboja till de som fått avvisningsbeslut. Foto: Noella Johansson/TT
Gustav Fridolin föreslog på fredagen fotboja för personer som fått avvisningsbeslut. Förslaget hånades i sociala medier. Foto: Adam Ihse/TTGustav Fridolin föreslog på fredagen fotboja för personer som fått avvisningsbeslut. Förslaget hånades i sociala medier. Foto: Adam Ihse/TT

Gustav Fridolin föreslog på fredagen fotboja för personer som fått avvisningsbeslut. Förslaget hånades i sociala medier.

 Foto: Adam Ihse/TT
Expressens Niklas Svensson intervjuar Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra i onsdagens "Bara Politik" i Expressen TV.Expressens Niklas Svensson intervjuar Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra i onsdagens "Bara Politik" i Expressen TV.

Expressens Niklas Svensson intervjuar Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra i onsdagens "Bara Politik" i Expressen TV.

Kinberg Batra öppen för förslag om fotboja

Publicerad

Moderatledaren Anna Kinberg Batra ställer sig oväntat bakom Gustav Fridolins hånade förslag om att ge fotboja till de som fått avvisningsbeslut.

– Ja, kanske ett steg av flera, säger hon i kvällens "Bara Politik – med Niklas Svensson".

När Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin i fredags föreslog fotboja för personer som fått avvisningsbeslut och bedömts vara en säkerhetsrisk hånades han i sociala medier.

Bland de som ifrågasatte åtgärden fanns flera alliansföreträdare.

"Alla journalister som nu kommer fråga Fridolin om fotboja bör fråga hur han & hans regering avser vända utvecklingen på allvar", skrev till exempel Karin Sedvall, politisk sakkunnig hos Moderaterna.

Liberalernas svar på Twitter

Liberalernas rättspolitiska talesperson Roger Haddad konstaterade på Twitter:

"Tror Fridolin missuppfattat kopplingen fotboja -terrorism, den hindrar knappast en galning från att begå sitt brott."

Men nu får Gustav Fridolin oväntat stöd av Moderatledaren Anna Kinberg Batra.

I kvällens "Bara Politik – med Niklas Svensson" konstaterar hon att fotboja kan vara ett steg på vägen.

– Ja, kanske ett steg av flera. Förvar är ett annat. Man kan behöva låsa in dem som annars kan avvika. Och de som utgör säkerhetsrisker måste man ta hand om på olika sätt så de inte utsätter andra för fara.

Kinberg Batra: "Åk hem så fort som möjligt"

Anna Kinberg Batra är samtidigt tydlig med att den viktigaste åtgärden är att avvisa människor som fått avvisningsbeslut.

– Om man inte får vara här, då ska man i normalfallet åka hem. Sen finns det ett antal olika saker som kan hända då: De som inte vill följa besluten ska man hitta. De måste polisen kunna hitta. Sen måste man se till att folk kan åka hem så fort som möjligt.

 

LÄS MER: Anders Ygeman om terrordådet i Stockholm

 

Moderatledaren konstaterar samtidigt att det aldrig går att gardera sig helt mot en händelse som den på Drottninggatan i Stockholm.

Gustav Fridolin föreslog på fredagen fotboja för personer som fått avvisningsbeslut. Förslaget hånades i sociala medier.Foto: Adam Ihse/TT

– Vi behöver se till att vi gör allt vi kan för att vårt skydd ska vara så starkt som möjligt. Vi har ett väldigt starkt samhälle och det ska vi vara rädda om. Då behöver vi nog göra mer för att skydda oss mot terrorism, säger hon, och fortsätter:

Man kan inte göra förra fredagen ogjord. Terrorism har vi omkring oss, men kan vi stärka Sveriges beredskap och skydd mot det så tycker jag vi ska ta de möjligheterna.

Anna Kinberg Batra: "Viktigt att finnas där"

I tv-programmet berättar hon också om hur hon pratat med sin 10-åriga dotter om terrorattacken.

– Det är stora frågor som det inte finns några enkla svar på. Den största frågan är ju hur det kan hända och varför. Hur man kan hata så mycket att man gör så här? Det kan ju ingen förälder ge något svar på. Men att bara finnas där tror jag är väldigt viktigt.

 

SE HELA PROGRAMMET – OCH TIDIGARE AVSNITT – HÄR!

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag