Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kinberg Batra och Lööf till attack mot SD

<p>"Ryssen ska inte släppas in över den svenska gränsen men inte heller i svenska riksdagskorridorer", sa Annie Lööf och syftade på SD-tjänstemannen Alexander Fridback, eller "Egor Putilov" som han ockå kallat sig.<br></p>
Foto: Jessica Gow/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Anna Kinberg Batra, M, sa att Jimmie Åkesson varje gång det kommer fram nya besvärande uppgifter om partiföreträdare eller anställda verkar lika överraskad.
Foto: Jessica Gow/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Jimmie Åkesson menade att Annie Lööf är konspiratorisk.
Foto: Jessica Gow/Tt / TT NYHETSBYRÅN

M-ledaren Anna Kinberg Batra och Annie Lööf, C, gick till gemensamt angrepp mot Jimmie Åkesson i onsdagens partiledardebatt om partiets relation till Ryssland.

– Ryssen ska inte släppas in över den svenska gränsen men inte heller i svenska riksdagskorridorer, säger Centerledaren och syftar på SD:s tidigare tjänsteman som fick gå efter att hans kopplingar till en rysk affärsman avslöjats.

Åkessons svar till Annie Lööf: "konspiratorisk hjärna".

De båda alliansledarna gjorde gemensam sak och påminde åhörarna om Sverigedemokraternas tidigare tjänsteman Egor Putilov, eller Alexander Fridback som han egentligen heter. Fridback sades upp efter att hans kopplingar till en rysk affärsman avslöjats.

Anna Kinberg Batra, M, sa att Jimmie Åkesson varje gång det kommer fram nya besvärande uppgifter om partiföreträdare eller anställda verkar lika överraskad.

– Jag tror inte svenska folket går på det, säger Anna Kinberg Batra.

Åkesson svarade att ingen kan tvivla på att SD tar hotet från Ryssland på allvar.

Åkesson, SD, frågar Anna Kinberg Batra om Moderaterna verkligen lever upp till att kontrollera vilka som anställs på deras riksdagskansli.

– Vi har nämligen uppgifter om att det inte är så.

Annie Lööf: "Ryssen ska inte släppas in"

Annie Lööf, C, fortsatte på samma spår och radade upp flera exempel, bland annat hur en tidigare tjänsteman uttryckt sig positivt om Putin som statsman.

– Och vi ser hur SD frotterar sig med Putins politiska partners i EU-parlamentet.

– Det här är inte bara allianspartier som för fram sin oro. Det säger även säkerhetsexperter, säger hon och fortsätter:

– Ryssen ska inte släppas in över den svenska gränsen men inte heller i svenska riksdagskorridorer, säger hon och kritiserade Åkesson för att skratta åt kritiken.

Alexander Fridback, eller "Egor Putilov" som han också kallat sig.
Foto: Cornelia Nordström

Ändå småfnissade SD-ledaren när han skulle svara.

– Det här blir lite bisarrt på något sätt. Det är en av de värsta konspirationsteorier som förts fram i den här kammaren.

– Huruvida han var rysk spion eller inte är inte klarlagt, säger Åkesson, som anklagar Lööf för att ha en ”konspiratorisk hjärna”.

Åkesson menar att Annie Lööf kunde ha gjort något tidigare när de gällde de ryska aggressionerna.

– Skyll inte på mig att ni inte tog ert ansvar när ni satt i regering, säger Åkesson.


LÄS MER: Stefan Löfvens nya SD-tabbe i debatten


"Kom inte och säg att Oscar Sjöstedt är antisemit"

Liberalernas ledare Jan Björklund frågade varför Jimmie Åkesson inte utesluter de två SD-riksdagsledamöter som den senaste veckan uppmärksammats för besvärande uttalanden. Bland annat partiets finanspolitiske talesperson Oscar Sjöstedt som förekommer i en film där han skrattade återberättar hur nazister han jobbade med för några år sedan sparkade på döda får som de kallade ”die juden”. Samme Sjöstedt ska enligt Expo ha gått på en fest som organiserades av en nazistorganisation år 2005.

När Expressen pratade med Jan Björklund under debatten backade han upp allianskollegornas kritik om relationen till Ryssland.

Han utvecklade också kritiken efter den senaste tidens avslöjanden om sverigedemokratiska riksdagsledamöter.

– Alla de här uppgifterna är otroligt besvärande för SD. Sammantaget finns det grund för att säga att flera SD-ledamöter uttalar sig antisemitiskt. Det är ofattbart hur det kan ske i Europa och i Sverige 2016. Partiets ledning inser inte allvaret i detta, säger Björklund.

Åkesson tog sin ekonomiskpolitiske talesperson i försvar under debatten.

– Kom inte och säg att Oscar Sjöstedt är antisemit, svarade Åkesson men medgav ändå att det var osmakligt.

Andreas Carlson, KD, anklagade SD för att föra en negativ familjepolitik och visade upp en beräkning från riksdagens utredningstjänst.

– Varför vill Åkesson höja skatten för en typisk barnfamilj? frågar han.

SD-ledaren menade att deras förslag syftar till en skattereform som ska gynna dem ”som har det sämst i samhället”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.