Kinberg Batra nobbar SD:s regeringsinvit

Anna Kinberg Batra nobbar Jimmie Åkesson.
Foto: Anna-Karin Nilsson
Jimmie Åkesson menar att en regeringen med SD, KD och M vore bra för Sverige.
Foto: Sven Lindwall

SD sträcker ut handen till Moderaterna och Kristdemokraterna.

Men både M och KD nobbar Jimmie Åkesson.

– Sverigedemokraternas politik och agerande fördjupar utanförskapet och underblåser otryggheten, säger M-ledaren Anna Kinberg Batra.

När SD-ledaren Jimmie Åkesson äntrade talarstolen på Scandic Star hotell i Lund vid lunchtid på lördagen för att tala under partiets landsdagar vände han sig direkt till Anna Kinberg Batra - och erbjöd sig att bilda regering tillsammans med M och KD.

SD-ledaren anser att de tre partierna står nära varandra i bland annat frågor som rör försvarspolitiken, skattepolitiken, familjepolitiken och delar av biståndspolitiken.

– Jag upplever en mitten högerregering som det mest realistiska, sade Åkesson.

Och fortsatte:

– Nu är det upp till bevis, Moderaterna och Anna Kinberg Batra.

Men varken M-ledaren eller KD är inte intresserade av något regeringssamarbete tillsammans med SD.

Batra och Ankarberg nobbar

– Sverige behöver både ansvarsfullt ledarskap i dag och reformer för ett starkare Sverige i morgon. Sverigedemokraternas politik och agerande fördjupar utanförskapet och underblåser otryggheten. Moderaterna vill leda Sverige åt rätt håll igen och tillsammans med Alliansen, säger Anna inberg Batra i ett skriftligt uttalande.

Kristdemokraternas partisekreterare Acko Ankarberg är lika negativt inställd till inviten:

– Det är inte aktuellt att sätta oss i regering med SD, vi kommer att söka stöd för en alliansregering. SD:s isolationistiska politik skulle få mycket negativa konsekvenser för svensk ekonomi och säkerhetspolitik, säger hon i ett skriftligt uttalande.

Jimmie Åkesson anser dock att den senaste tidens debatt om flykting- och migrationspolitiken visat att M närmat sig SD i flera avgörande frågor.

– I väldigt hög grad hänger det ihop med utvecklingen inom framför allt Moderaterna vad gäller invandringspolitiken och den omsvängning vi har sett – som rimligen borde innebära att tröskeln för att samtala och samarbeta med oss måste ha sänkts avsevärt, säger Jimmie Åkesson till Expressens reportrar på plats i Lund.

Expressen har även sökt Kristdemokraterna för en kommentar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.