Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kinberg Batra nobbar SD:s regeringsinvit

Anna Kinberg Batra nobbar Jimmie Åkesson.
Foto: Anna-Karin Nilsson
Jimmie Åkesson menar att en regeringen med SD, KD och M vore bra för Sverige.
Foto: Sven Lindwall

SD sträcker ut handen till Moderaterna och Kristdemokraterna.

Men både M och KD nobbar Jimmie Åkesson.

– Sverigedemokraternas politik och agerande fördjupar utanförskapet och underblåser otryggheten, säger M-ledaren Anna Kinberg Batra.

När SD-ledaren Jimmie Åkesson äntrade talarstolen på Scandic Star hotell i Lund vid lunchtid på lördagen för att tala under partiets landsdagar vände han sig direkt till Anna Kinberg Batra - och erbjöd sig att bilda regering tillsammans med M och KD.

SD-ledaren anser att de tre partierna står nära varandra i bland annat frågor som rör försvarspolitiken, skattepolitiken, familjepolitiken och delar av biståndspolitiken.

– Jag upplever en mitten högerregering som det mest realistiska, sade Åkesson.

Och fortsatte:

– Nu är det upp till bevis, Moderaterna och Anna Kinberg Batra.

Men varken M-ledaren eller KD är inte intresserade av något regeringssamarbete tillsammans med SD.

Batra och Ankarberg nobbar

– Sverige behöver både ansvarsfullt ledarskap i dag och reformer för ett starkare Sverige i morgon. Sverigedemokraternas politik och agerande fördjupar utanförskapet och underblåser otryggheten. Moderaterna vill leda Sverige åt rätt håll igen och tillsammans med Alliansen, säger Anna inberg Batra i ett skriftligt uttalande.

Kristdemokraternas partisekreterare Acko Ankarberg är lika negativt inställd till inviten:

– Det är inte aktuellt att sätta oss i regering med SD, vi kommer att söka stöd för en alliansregering. SD:s isolationistiska politik skulle få mycket negativa konsekvenser för svensk ekonomi och säkerhetspolitik, säger hon i ett skriftligt uttalande.

Jimmie Åkesson anser dock att den senaste tidens debatt om flykting- och migrationspolitiken visat att M närmat sig SD i flera avgörande frågor.

– I väldigt hög grad hänger det ihop med utvecklingen inom framför allt Moderaterna vad gäller invandringspolitiken och den omsvängning vi har sett – som rimligen borde innebära att tröskeln för att samtala och samarbeta med oss måste ha sänkts avsevärt, säger Jimmie Åkesson till Expressens reportrar på plats i Lund.

Expressen har även sökt Kristdemokraterna för en kommentar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.