Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kinberg Batra nobbar Åkessons inbjudan

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.
Foto: Sven Lindwall
Moderatledaren Anna Kinberg Batra.
Foto: Nils Petter Nilsson

ESKILSTUNA. Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson bjuder in Anna Kinberg Batra till ett möte "så snart som möjligt".

– Anna Kinberg Batra och jag har mycket att prata om, säger han.

Men strax efter klockan 21 på onsdagskvällen fick han nobben av Moderatledaren:

– Vi ser ingen anledning till särskilt möte.

Expressen mötte tidigare i dag Jimmie Åkesson för en stor intervju i samband med hans "turnéstopp" i Eskilstunastadsdelen Fröslunda.

SD-ledaren fick bland annat ta plats i en polisbuss och åka på guidad tur till några av de platser där det de senaste månaderna inträffat flera allvarliga våldsdåd.  Jimmie Åkesson mötte också boende i området.

– Vi måste i den politiska debatten prata mer om visioner och vad det är för samhälle vi vill ha. Enda lösningen är att alla grupper av skötsamma människor enas mot det som är destruktivt, säger han.

SD-ledaren Jimmie Åkesson i Eskilstuna i dag.
Foto: Niklas Svensson

"Ett stort framsteg"

Som Expressen tidigare rapporterat om möttes Moderaterna och Sverigedemokraterna på tjänstemannanivå i riksdagen under tisdagen – det första mötet på riksnivå.

Ett stort framsteg, enligt SD-ledaren.

– Det gick framför allt ut på att prata om hur samtal framöver ska kunna ske inom ramen för riksdagsarbetet, men också på kommunal nivå, säger Jimmie Åkesson nu.

Samtidigt efterlyser han nu ett möte med Moderatledaren Anna Kinberg Batra.

– Jag tror det är bra att partiledare träffas och pratar generellt, och Anna Kinberg Batra och jag har mycket att prata om. Så vi borde träffas och prata.

Så snart som möjligt?  

– Så snart som möjligt.

Men strax efter klockan 21 på onsdagskvällen meddelade Moderatledaren att något möte med Åkesson inte är aktuellt.

– Nej, vi ser ingen anledning till särskilt möte. Vi har framfört vår position både i direkt möte med SD och offentligt, meddelar pressekreteraren Anna Ståhlgren, och fortsätter:

– Det är med alliansen vi har organiserat samarbete, budgetförhandlar och söker väljarnas förtroende att regera. I övrigt fortsätter arbetet i utskotten, där alla riksdagspartier står till svars för sin politik och sina förslag. Där utesluter vi inte längre kontakt med något parti.

Det har nu gått två veckor sedan Anna Kinberg Batra öppnade för att förhandla med Sverigedemokraterna och mycket har hänt sedan dess, enligt Åkesson – framför allt på kommunal nivå.

"Väldigt många kontaktar oss"

– Vi har märkt de senaste veckorna att väldigt många moderata politiker runt om i landet kontaktar oss, det är politiker som har velat ha samtal med oss under lång tid, hävdar han, och fortsätter:

– Hässleholm är ett exempel där vi tillsammans med borgerligheten fällde det socialdemokratiska styret för någon vecka sedan. Där pågår det nu förhandlingar om vår roll och övriga partiers roll. I Ystad skedde ett möte mellan oss och Moderaterna häromdagen, och jag får rapporter om liknande möten egentligen varje dag nu.

I Jimmie Åkessons drömregering är det han som är statsminister, och partikamrater som "chefar över alla departement". Men SD-ledaren konstaterar att det inte är realistiskt med en sådan "i närtid".

I stället tänker han sig en mitten-högerregering där Sverigedemokraterna regerar tillsammans med Moderaterna och Kristdemokraterna – "om KD finns kvar i riksdagen".

– Vi blir en garant för att en sådan regering inte drar för långt till höger. Och vi blir en garant för att en sådan regering inte upprepar de misstag som Fredrik Reinfeldts regering gjorde under åtta år. Vi vill fokusera mycket på de fattigaste äldre, på offentliganställdas villkor och på andra grupper som blev eftersatta under den tidigare borgerliga regeringen.

Åkesson justitieminister?

Vilken ministerpost är du mest sugen på?

– Min utgångspunkt är inte att jag ska ha någon speciell ministerpost, egentligen. Jag har fått frågan om jag är statsministerkandidat och det är jag ju i någon mening, eftersom jag leder det tredje blocket i riksdagen. Men det viktiga för mig är det politiska innehållet och att Sverige drar i rätt riktning.

Justitieminister?

– Där kan man säkert uträtta mycket.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.