Nu kräver Moderaternas ledare Anna Kinberg Batra att inrikesminister Anders Ygeman besöker riksdagens justitieutskott för att svara på frågor om polisens hantering av situationen med mörkläggningen av övergreppen. Foto: Sven LindwallNu kräver Moderaternas ledare Anna Kinberg Batra att inrikesminister Anders Ygeman besöker riksdagens justitieutskott för att svara på frågor om polisens hantering av situationen med mörkläggningen av övergreppen. Foto: Sven Lindwall

Nu kräver Moderaternas ledare Anna Kinberg Batra att inrikesminister Anders Ygeman besöker riksdagens justitieutskott för att svara på frågor om polisens hantering av situationen med mörkläggningen av övergreppen.

 Foto: Sven Lindwall
Anders Ygeman (S), inrikesminister. Foto: Sven LindwallAnders Ygeman (S), inrikesminister. Foto: Sven Lindwall

Anders Ygeman (S), inrikesminister.

 Foto: Sven Lindwall

Kinberg Batra: "Måste kunna lita på polisen"

Publicerad

Anna Kinberg Batra, M, kräver att inrikesminister Anders Ygeman infinner sig i riksdagens justitieutskott efter avslöjandet om polisens mörkläggning av övergrepp.

– Vi måste kunna lita på polisen och att de gör allt den kan för att förebygga och ingripa mot brott, säger moderatledaren.

Inrikesministern Anders Ygeman säger att han redan är inbokad av justitieutskottet sedan länge, och förvånas över Anna Kinberg Batras utspel.

– Jag har svårt att tro att hon varken kan bjuda in, eller kalla mig, till justitieutskottet eftersom hon själv inte sitter där.

I kölvattnet av Dagens Nyheters avslöjande om att Stockholmspolisen mörkat uppgifter om övergrepp under ungdomsfestivalen We are Sthlm kommer flera krav på de ytterst ansvariga för polisen.

Sverigedemokraternas gruppledare, Mattias Karlsson, vill att rikspolischefen Dan Eliasson ska få sparken.

Och nu kräver Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra att inrikesminister Anders Ygeman besöker riksdagens justitieutskott för att svara på frågor om polisens hantering av situationen.

– Vi kommer kalla den ansvariga ministern för polismyndigheten, Anders Ygeman, till riksdagens justitieutskott för att han ska berätta hur polismyndigheten agerar, vad som har hänt och vad som behöver göras för att vi aldrig någonsin behöver få liknande uppgifter igen, säger Kinberg Batra.

Tycker du att han har något ansvar för den här situationen?

– Han är ansvarig minister för polismyndigheten och det är myndigheten som måste klargöra vad som faktiskt har hänt här.

Talade med Eliasson

Anna Kinberg Batra berättar om hennes reaktion när hon fick höra uppgifterna om att övergrepp på så unga flickor som elva år tystats ner på grund av politiska hänsyn.

– Om uppgifterna stämmer är det väldigt allvarligt. Vi är många som reagerar starkt, däribland föräldrar. Vi måste kunna lita på polisen och att de gör allt den kan för att förebygga och ingripa mot brott. Det får aldrig vara politiska hänsyn som styr det.

Anna Kinberg Batra deltar under Folk och försvar i Sälen, liksom både Anders Ygeman, som anländer under tisdagen, och rikspolischef Dan Eliasson.

De båda talades vid på måndagen.

– Jag har talat med honom om vikten av att sanningen kommer fram, för att sen kunna vidta olika åtgärder.

Rikspolischef Dan Eliasson har begärt en internutredning för att ta reda på vad som hänt.

"Sedan länge inbokad"

När Anders Ygeman (S), inrikesminister, får höra om moderatledarens krav blir han förvånad, då Anna Kinberg Batra (M) inte är medlem i justitieutskottet och därför inte kan kalla honom. Dessutom är redan ett möte inplanerat med justitieutskottet, berättar inrikesministern.

– Jag har svårt att tro att hon varken kan bjuda in, eller kalla mig, till justitieutskottet eftersom hon inte sitter där. Jag har ett möte inbokat där sedan länge tillbaka, och jag går regelbundet dit. Jag svarar gärna på frågor om det här om det finns intresse från justitieutskottets ledamöter.

Har du blivit kallad av någon moderat ledamot i justitieutskottet?

– Nej, det är ingen som har bjudit in mig. Jag är ju sedan länge inbokad där.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag