Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kinberg Batra: "Måste kunna lita på polisen"

Nu kräver Moderaternas ledare Anna Kinberg Batra att inrikesminister Anders Ygeman besöker riksdagens justitieutskott för att svara på frågor om polisens hantering av situationen med mörkläggningen av övergreppen.

Foto: Sven Lindwall

Anders Ygeman (S), inrikesminister.

Foto: Sven Lindwall

Anna Kinberg Batra, M, kräver att inrikesminister Anders Ygeman infinner sig i riksdagens justitieutskott efter avslöjandet om polisens mörkläggning av övergrepp.

– Vi måste kunna lita på polisen och att de gör allt den kan för att förebygga och ingripa mot brott, säger moderatledaren.

Inrikesministern Anders Ygeman säger att han redan är inbokad av justitieutskottet sedan länge, och förvånas över Anna Kinberg Batras utspel.

– Jag har svårt att tro att hon varken kan bjuda in, eller kalla mig, till justitieutskottet eftersom hon själv inte sitter där.

I kölvattnet av Dagens Nyheters avslöjande om att Stockholmspolisen mörkat uppgifter om övergrepp under ungdomsfestivalen We are Sthlm kommer flera krav på de ytterst ansvariga för polisen.

Sverigedemokraternas gruppledare, Mattias Karlsson, vill att rikspolischefen Dan Eliasson ska få sparken.

Och nu kräver Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra att inrikesminister Anders Ygeman besöker riksdagens justitieutskott för att svara på frågor om polisens hantering av situationen.

– Vi kommer kalla den ansvariga ministern för polismyndigheten, Anders Ygeman, till riksdagens justitieutskott för att han ska berätta hur polismyndigheten agerar, vad som har hänt och vad som behöver göras för att vi aldrig någonsin behöver få liknande uppgifter igen, säger Kinberg Batra.

Tycker du att han har något ansvar för den här situationen?

– Han är ansvarig minister för polismyndigheten och det är myndigheten som måste klargöra vad som faktiskt har hänt här.

Talade med Eliasson

Anna Kinberg Batra berättar om hennes reaktion när hon fick höra uppgifterna om att övergrepp på så unga flickor som elva år tystats ner på grund av politiska hänsyn.

– Om uppgifterna stämmer är det väldigt allvarligt. Vi är många som reagerar starkt, däribland föräldrar. Vi måste kunna lita på polisen och att de gör allt den kan för att förebygga och ingripa mot brott. Det får aldrig vara politiska hänsyn som styr det.

Anna Kinberg Batra deltar under Folk och försvar i Sälen, liksom både Anders Ygeman, som anländer under tisdagen, och rikspolischef Dan Eliasson.

De båda talades vid på måndagen.

– Jag har talat med honom om vikten av att sanningen kommer fram, för att sen kunna vidta olika åtgärder.

Rikspolischef Dan Eliasson har begärt en internutredning för att ta reda på vad som hänt.

"Sedan länge inbokad"

När Anders Ygeman (S), inrikesminister, får höra om moderatledarens krav blir han förvånad, då Anna Kinberg Batra (M) inte är medlem i justitieutskottet och därför inte kan kalla honom. Dessutom är redan ett möte inplanerat med justitieutskottet, berättar inrikesministern.

– Jag har svårt att tro att hon varken kan bjuda in, eller kalla mig, till justitieutskottet eftersom hon inte sitter där. Jag har ett möte inbokat där sedan länge tillbaka, och jag går regelbundet dit. Jag svarar gärna på frågor om det här om det finns intresse från justitieutskottets ledamöter.

Har du blivit kallad av någon moderat ledamot i justitieutskottet?

– Nej, det är ingen som har bjudit in mig. Jag är ju sedan länge inbokad där.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!