Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kinberg Batra kräver Reslows avgång

Patrick Reslow har tidigare varit aktiv i Moderaterna i Malmö. Foto: Henrik Montgomery/TT
Lars-Ingvar Ljungman kräver att Patrick Reslow avgår. Foto: Ronny Johannesson

M-ledaren Anna Kinberg Batra kräver att Patrick Reslow lämnar sin riksdagsplats.

– Jag är förvånad att han väljer att lämna, säger hon till Aftonbladet.

Flera Moderater som Expressen pratar med säger att Reslow knappast gjort något större avtryck:

– Internt var han knappast en av de starkaste DÖ-kritikerna, tror att de flesta partiaktiva var tvungna att googla vem han egentligen är, säger MUF:s ordförande Benjamin Dousa.

Statsministern menar att bytet är ett kvitto på "Moderaternas normalisering av SD".

Sverigedemokraternas nyhet om att de värvat den moderata riksdagsledamoten Patrick Reslow väckte direkt starka reaktioner i den politiska världen.

Partiledaren Anna Kinberg Batra kräver att Reslow lämnar sitt uppdrag.

– Vill man byta till något annat, då får man själv förklara det. Vi vill se en gemensam alliansbudget, därför är jag förvånad att han väljer att lämna, säger hon till Aftonbladet.

Partiets gruppeldare Jessica Polfjärd säger att hon haft samtal med Reslow men att detta då inte kommit fram. Hon vill inte kommentera om ledamoten varit närvarande på gruppmöten eller inte men säger att han riktat "en viss kritik mot decemberöverenskommelsen".

Hon håller inte med om kritiken att inget har hänt efter Moderaternas besked om att närma sig SD och anser att det är respektlöst mot väljarna att sitta kvar.

– Om han har ryggrad och moral så lämnar han platsen till en moderat företrädare, säger Polfjärd.

MUF: "Han kom aldrig på möten"

M-ledaren Anna Kinberg Batra är en av flera toppmoderater som kräver Reslows avgång. Foto: Maja Suslin/TT

Moderata ungdomsförbundets ordförande gick till hårt angrepp mot Reslow på Twitter:

"Undra om Patrick Reslow kommer börja dyka upp på SDs gruppmöten, han kom ju aldrig på våra. Och kritiserade aldrig DÖ, (decemberöverenskommelsen, reds. anm).

För Expressen utvecklar Dousa:

– Internt var han knappast en av de starkaste DÖ-kritikerna, tror att de flesta partiaktiva var tvungna att googla vem han egentligen är, säger han.

Ljungman: "Borde avgå"

Skånemoderaternas ordförande Lars-Ingvar Ljungman är tydlig:

"Patrick Reslow borde avgå och låta en moderat ta hans plats i riksdagen".

I ett internt brev till Malmömoderaterna, som Expressen tagit del av, skriver Peter Ollén, kretsordförande:

"För mig personligen har det varit sorgligt att se hur Patrick rört sig allt längre bort från det som Malmömoderaterna står för. Jag förstår att det blivit en naturlig konsekvens att också lämna partiet."

Reslow hoppar av Moderaterna för SD. Foto: Henrik Montgomery/TT

Han skriver vidare:

"Patrick Reslow har skrivit på en kandidatförsäkran där han förbinder sig att lämna sina platser ifall han lämnar partiet. Även om det inte är juridiskt bindande dokument så förutsätter jag att en jurist respekterar det ingångna avtalet och med omedelbar verkan ställer samtliga sina platser till förfogande."

L, C och KD vill inte kommentera

Moderata riksdagsledamoten Olof Lavesson, ordförande i riksdagens kulturutskott, instämmer:

– En lika naturlig konsekvens är att han omedelbart lämnar sina uppdrag. Malmöborna har valt Patrik Reslow för att bedriva moderat politik nu deklarerar han att han inte är moderat, då ska han inte heller ha det uppdraget.

Statsminister Stefan Löfven, S, säger till TT att det inte är första gången i historien som någon byter parti.

– Men jag tycker samtidigt att det är ett litet kvitto på det Moderaterna har gett sig in på, att normalisera Sverigedemokraterna litet till. Och för Sverigedemokraternas del är det uppenbart att de gärna vill tvätta bort den stämpel som de har, den bakgrund som de har. Det är ett parti med nazistiska rötter, det är ett rasistiskt parti.

Expressen har även sökt de tre andra allianspartiledarna för en kommentar men de avböjer.

Isabella Lövin, MP: "Felaktigt beslut av Kinberg Batra"

Miljöpartiets språkrör tillika vice statsminister Isabella Lövin säger om Reslows beslut:

– Min första tanke är att det är det här som händer när man har normaliserat Sverigedemokraterna på det sättet som Anna Kinberg Batra gjorde när hon öppnade upp för att samarbeta med Sverigedemokraterna.

Så hon bär själv skulden för att hennes partimedlemmar nu byter till Sverigedemokraterna?

– Ja, jag tycker att det visar att det här var ett helt felaktigt beslut hon gjorde, att öppna för Sverigedemokraterna och att ändra historiebeskrivningen när hon talar om auktoritära rötter i stället för rasistiska rötter. Då har man sagt att det här är ett parti som är förhållandevis normalt och som kan komma in i värmen. Det är det som är så farligt.

Adelsohn: "Ganska bra"

Tidigare M-ledaren Ulf Adelsohn säger i en kommentar:

– Det här visar att det finns en väldigt tydlig gräns och att Moderaterna står på rätt sida om den. Här är en man som tycker att vi inte går tillräckligt långt.

– Det är väl inte så konstigt om man har haft en ganska stor överströmning av väljare, några hundra tusen sedan Reinfeldts stora dagar, om en riksdagsledamot följer.

Han tycker inte att det är känsligt för Moderaterna, tvärtom:

– Det är väl ganska bra, man har ju skällt på Moderatrena i alla tonarter, nu blir gränsen mellan Moderaterna och Sverigedemokraterna tydlig, säger Adelsohn som aldrig hade hört talas om den numera före detta moderate riksdagsledamoten.

– Jag har aldrig hört namnet, det kanske säger något också.

Kommer fler att komma efter?

– Det har jag väldigt svårt att tro.

Fi-ledaren Gudrun Schyman:

– Det är inte förvånande eftersom Moderaterna och Sverigedemokraterna har talat om ett samarbete, och det måste väl också innebära att det finns medlemmar som stöder det och som kan tänka sig att gå så långt att man byter parti.

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt skriver i en tweet:

"Anna Kinberg Batra har närmat M till SD. Nu fiskar de i samma dyngpöl. Inte så förvånande om ledamöter då skiftar parti i riksdagen."

Socialdemokraternas gruppledare Tomas Eneroth säger att en röst på M blivit en röst på SD.

– Det är väldigt exceptionellt och en sorglig konsekvens av Moderaternas normalisering av SD och Anna Kinberg Batras oförmåga att tydligt markera skiljelinjen mot Sverigedemokraterna.

Eneroth ser inte någon direkt påverkan på allianssamarbetet.

– Inte mer än tidigare. Jag tycker att det är bra att både Centerpartiet och Liberalerna markerar tydligt mot Sverigedemokraterna och inte vill ge sig in i förhandlingar där SD har möjlighet att påverka.

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!