Kinberg Batra: Inget samarbete med SD

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
M-ledaren Anna Kinberg Batra vill inte samarbeta med SD
Foto: Sven Lindwall
SD-ledaren Jimmie Åkesson
Foto: Pelle T Nilsson

Anna Kinberg Batra (M) vill inte se ett samarbete med Sverigedemokraterna.

Det säger hon i en artikel i Svenska Dagbladet.

– Jag blir inte ett dugg attraherad av ett parti som avstånd från att lösa viktiga samhällsproblem, säger hon till tidningen.

I en artikel i Svenska Dagbladet berättar Moderaternas partiledare Anna Kinberg om sin syn på Sverigedemokraterna. De har försökt starta upp ett samarbete med hennes parti, något hon inte ser som en möjlighet.

– Det är hemskt obesvarat. Och det beror på att de inte har lösningar på Sveriges problem. Jag blir inte ett dugg attraherad av ett parti som tar avstånd från att lösa viktiga samhällsproblem, säger Anna Kinberg Batra till Svenska Dagbladets Jenny Stiernstedt under ett skolbesök.

Stora skillnader

Hon menar att Moderaterna och Sverigedemokraterna har stora politiska skillnader. Dessa handlar bland annat om partiernas syn på invandring och i vilken utsträckning Sverige ska samarbeta med andra EU-länder.

Löser samhällsproblem

Enligt de senaste opinionssiffrorna från Svenska Dagbladet/Sifo har Moderaterna nu nästan lika stort stöd som Socialdemokraterna. I samma mätning framgår det också att Sverigedemokraternas tidigare ökning har saktat ned.

– Det som prövas nu är hur man löser samhällsproblem. Sverigedemokraterna visar att de inte löser samhällsproblem. Och då blir väljarna med rätta besvikna, säger Anna Kinberg Batra till Svenska Dagbladet om siffrorna.

Flyktingpaus

Partiledaren uttalade sig också om partiets syn på flyktingpolitiken. De har tidigare föreslagit en flyktingpaus, för att kunna få ordning på situationen. Anna Kinberg Batra vill också att andra länder inom EU-samarbetet börjar ta ett större ansvar för frågan.

– Vi måste få EU att följa sina egna regler och beslut. Nu har vi ett läge där det inte görs, där Dublinförordningen som säger att du ska söka i första säkra EU-land inte följs. Då måste vi få det att fungera, säger hon till Svenska Dagbladet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.