Efter söndagens tv-debatt pekades Annie Lööf ut som den verkliga oppositionsledaren – men nu höjer Anna Kinberg Batra tonläget mot regeringen och hotar med nyval: "Sverige behöver en ny regering." Foto: Sven LindwallEfter söndagens tv-debatt pekades Annie Lööf ut som den verkliga oppositionsledaren – men nu höjer Anna Kinberg Batra tonläget mot regeringen och hotar med nyval: "Sverige behöver en ny regering." Foto: Sven Lindwall
Efter söndagens tv-debatt pekades Annie Lööf ut som den verkliga oppositionsledaren – men nu höjer Anna Kinberg Batra tonläget mot regeringen och hotar med nyval: "Sverige behöver en ny regering." Foto: Sven Lindwall
Statsminister Stefan Löfven (S). Foto: Sara StrandlundStatsminister Stefan Löfven (S). Foto: Sara Strandlund
Statsminister Stefan Löfven (S). Foto: Sara Strandlund
Partierna offentliggör decemberöverenskommelsen. Foto: Suvad MrkonjicPartierna offentliggör decemberöverenskommelsen. Foto: Suvad Mrkonjic
Partierna offentliggör decemberöverenskommelsen. Foto: Suvad Mrkonjic

Kinberg Batra hotar sänka Stefan Löfven

Publicerad

Stefan Löfvens mardröm kan bli verklighet - trots decemberöverenskommelsen.

För första gången hotar nu Moderatledaren Anna Kinberg Batra att använda misstroendevapnet i riksdagen, och på så sätt tvinga fram ett nyval.

– Nu är det ju över hundra beslut som gått emot regeringen, och vi kommer följa noga att regeringen följer dem. Annars finns instrumentet misstroende, säger hon.

Kritiken mot decemberöverenskommelsen från moderata politiker och väljare i hela landet har pressat Anna Kinberg Batra att höja tonläget och rikta nya hot mot statsminister Stefan Löfven.

Trots överenskommelsen kan det bli nyval under den här mandatperioden - och maktskifte, enligt Moderatledaren.

– Vi är redo när tillfälle ges. Jag tycker att Sverige behöver en ny regering, säger hon.

Lööf pekas ut som vinnare

Expressen möter Anna Kinberg Batra på partikansliet i riksdagen vid lunchtid på tisdagen - två dygn efter partiledardebatten i SVT:s "Agenda", där Centerledaren Annie Lööf pekades ut som den stora vinnaren och den verkliga oppositionsledaren.

Oppositionspartierna har sedan i början av oktober drivit igenom totalt 104 så kallade tillkännagivanden i riksdagens utskott - en politisk majoritetsmarkering som inte är rättsligt bindande för regeringen. Det handlar om allt från fritt vårdval till prioriterade brott, flygplatsutredningar, tidsgränser i sjukförsäkringen och barnbidrag.

– Regeringen måste följa riksdagens beslut. Det står i decemberöverenskommelsen, hävdar Anna Kinberg Batra i dag.

– Nu är det över hundra beslut som gått emot regeringen, och vi kommer följa noga att regeringen gör det.

"Vi är redo"

Vilka blir konsekvenserna annars?

– Det får vi ta då. Men instrumentet misstroende finns ju.

Då skulle det kunna bli aktuellt med en misstroendeomröstning?

– Först måste regeringen ge besked om hur de följer riksdagens beslut. Och gör dom inte det så finns det instrumentet.

Därmed hotar hon indirekt Stefan Löfven och regeringen med nyval.

Enligt Anna Kinberg Batra är allianspartierna redo att ta över "om förhållandena skulle ändras".

Hoppas du att vi får ett nyval under mandatperioden?

– Jag tycker att Sverige behöver en ny regering, men nu är det Stefan Löfven som har fått den här möjligheten.

– Största problemet är att ansvaret för jobben ligger hos Stefan Löfven, och han låter vänstern och Miljöpartiet styra. Det är klart att jag vill byta regering så fort som...

Som möjligt?

– Vi är redo när tillfället ges.

Samtidigt säger Anna Kinberg Batra att hon inte vill spekulera i hypotetiska scenarior.

– Men alliansen är överens om att utmana och söka väljarnas förtroende ihop. Det är därför vi kommer att ta fram ett gemensamt valmanifest.

Fick underkänt av experter

Enligt Moderatledaren träffas partiledarna i alliansen "så ofta vi får tillfälle" - och regelbundna kontakter sker också på andra nivåer mellan partierna.

Stefan Löfven och regeringen fick under gårdagen underkänt av den egna expertgruppen i Finanspolitiska rådet. Enligt rådet kommer höjd arbetslöshetsförsäkring och borttagen ungdomsrabatt att minska sysselsättningen med 30 000.

Anna Kinberg Batra har efter partiledardebatten i söndags tagit fram exempel på regeringsförslag som slår mot industrin. Det handlar bland annat om skattehöjningar som riktas mot jobb och företagande, försämrade transportmöjligheter och dyrare energi.

Enligt decemberöverenskommelsen ska regeringen och oppositionen försöka enas på just energiområdet, men Anna Kinberg Batras förhoppningar är små.

– Det kommer oroväckande signaler från regeringen. Jag kan sakna Stefan Löfven som han var förr. Som Metallordförande var han tydlig med att industrin behöver energi till konkurrensmässiga priser. Nu ser det ut att vara Åsa Romson som dikterar villkoren.

Alliansen har blivit större

Är det svårare att komma överens om energin än om försvaret?

– Inom regeringen tror jag att den här frågan är minst lika svår.

Så sent som förra veckan visade en väljarbarometer från Demoskop, som presenterades i Expressen, att allianspartierna nu är större än de rödgröna för första gången sedan februari 2012, då Stefan Löfven tog över som partiledare efter Håkan Juholt.

Statsministern deltog i går i en frågestund hos Riksdagsjournalisternas förening. Han hävdade då att regeringen tar till sig de tillkännagivanden som riksdagen ger - och svarade på frågor om opinionsläget.

– Antalet mandat i riksdagen påverkas inte av opinionsmätningar. Det finns bara en opinionsmätning som gäller på riktigt, och det är på valdagen.

Han konstaterade samtidigt att de borgerliga tappade tio procentenheter i höstens val.

– Ett tydligt uttryck för att den politik som förts inte var bra.

Säker på vårbudgeten

Statsministern är samtidigt övertygad om att vårbudgeten inte röstas ner i riksdagen:

– Jag utgår från att vi får igenom den och att decemberöverenskommelsen kommer att hållas.

– Jag har aldrig skrivit ett avtal som inte håller.

Stefan Löfven har ännu inte kommenterat Anna Kinberg Batras hot.

– Statsministern är inte tillgänglig i dag, meddelar hans pressekreterare Anne Ekberg.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag