Lena Adelsohn Liljeroth var kulturminister för (M) i den moderatledda alliansregeringen som ledde Sverige 2006 till 2014.
Där var ett av hennes ansvarsområden den svenska mediemarknaden.
I ett långt reportage i DN som publicerades på söndagen säger hon nu att hon upplever att medier i Sverige förtiger fakta om invandringen och dess konsekvenser, och att hon emellanåt läser den invandringskritiska nättidningen Avpixlat för att få ytterligare information om uppmärksammade brottsfall.
– Jag går in lite då och då. För det är intressant att veta hur de skriver när det varit något våldsdåd, säger hon i intervjun i DN.
Lena Adelsohn Liljeroth förklarar den upplevda mörkläggningen med att svenska journalister är "vänster- eller miljöpartister".
Tar avstånd från uttalande
Men den nuvarande moderatledaren Anna Kinberg Batra, som var gruppledare för (M) under andra halvan av den alliansledda regeringen tar avstånd ifrån sin tidigare kulturministers uttalande.
– Jag förutsätter att svenska medier agerar fritt och inte drar sig för att verkligen berätta hur det ligger till, säger hon.
– Man ska inte behöva tro att medierna inte kan vara fria i Sverige, det är de, fortsätter hon.
På en direkt fråga om hon som blivande statsminister om (M) vinner nästa val, kommer att plocka in Lena Adelsohn Liljeroth som kulturminister igen, svarar hon:
– Hon har lämnat den aktiva politiken.
Anna Kinberg Batra gästade under söndagskvällen också SVT:s Agenda, där hon bland annat fick svara på om huruvida det uppstått en spricka mellan allianspartierna i frågan om man ska lagstifta om lägre ingångslöner på arbetsmarknaden för att skapa fler, enklare jobb som kan passa nyanlända.
"Ska inte riva upp ordningen"
Liberalerna och Centern har föreslagit det, medan Moderaterna sagt blank Nej.
– Vi ska inte riva upp den ordning vi har på svensk arbetsmarknad, där det är parterna som sätter lönerna, säger hon.
Hur den här sprickan inom alliansen ska överbryggas, svarar hon undvikande. Hon menar heller inte att Moderaternas tydliga ståndpunkt är ett sätt att stoppa en väljarflykt till Sverigedemokraterna.
– Det här handlar inte om något parti, utan om Sverige, och att vi har ett utanförskap som är alldeles för stort. Om vi inte bryter det håller inte vårt samhälle ihop, säger Anna Kinberg Batra.