Tidigare kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth (M) menar att svenska medier förtiger sanningen om invandringen. Foto: Emil NordinTidigare kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth (M) menar att svenska medier förtiger sanningen om invandringen. Foto: Emil Nordin
Tidigare kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth (M) menar att svenska medier förtiger sanningen om invandringen. Foto: Emil Nordin
Anna Kinberg Batra tar avstånd från utspelet. Foto: (C) Pelle T Nilsson / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTURES STELLA PICTUREAnna Kinberg Batra tar avstånd från utspelet. Foto: (C) Pelle T Nilsson / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTURES STELLA PICTURE
Anna Kinberg Batra tar avstånd från utspelet. Foto: (C) Pelle T Nilsson / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTURES STELLA PICTURE

Kinberg Batra: "Hon representerar inte oss"

Publicerad

Tidigare kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth (M) säger i DN att svenska medier förtiger fakta om invandringen och att hon därför läser den främlingsfientliga nättidningen Avpixlat.

Nu tar moderatledaren Anna Kinberg Batra avstånd från uttalandet.

– Det får stå för henne. Hon representerar inte oss längre. Hon har lämnat den aktiva politiken, säger Anna Kinberg Batra.

Lena Adelsohn Liljeroth var kulturminister för (M) i den moderatledda alliansregeringen som ledde Sverige 2006 till 2014.

Där var ett av hennes ansvarsområden den svenska mediemarknaden.

I ett långt reportage i DN som publicerades på söndagen säger hon nu att hon upplever att medier i Sverige förtiger fakta om invandringen och dess konsekvenser, och att hon emellanåt läser den invandringskritiska nättidningen Avpixlat för att få ytterligare information om uppmärksammade brottsfall.

– Jag går in lite då och då. För det är intressant att veta hur de skriver när det varit något våldsdåd, säger hon i intervjun i DN.

Lena Adelsohn Liljeroth förklarar den upplevda mörkläggningen med att svenska journalister är "vänster- eller miljöpartister".

Tar avstånd från uttalande

Men den nuvarande moderatledaren Anna Kinberg Batra, som var gruppledare för (M) under andra halvan av den alliansledda regeringen tar avstånd ifrån sin tidigare kulturministers uttalande.

– Jag förutsätter att svenska medier agerar fritt och inte drar sig för att verkligen berätta hur det ligger till, säger hon.

– Man ska inte behöva tro att medierna inte kan vara fria i Sverige, det är de, fortsätter hon.

På en direkt fråga om hon som blivande statsminister om (M) vinner nästa val, kommer att plocka in Lena Adelsohn Liljeroth som kulturminister igen, svarar hon:

– Hon har lämnat den aktiva politiken.

Anna Kinberg Batra gästade under söndagskvällen också SVT:s Agenda, där hon bland annat fick svara på om huruvida det uppstått en spricka mellan allianspartierna i frågan om man ska lagstifta om lägre ingångslöner på arbetsmarknaden för att skapa fler, enklare jobb som kan passa nyanlända.

"Ska inte riva upp ordningen"

Liberalerna och Centern har föreslagit det, medan Moderaterna sagt blank Nej.

– Vi ska inte riva upp den ordning vi har på svensk arbetsmarknad, där det är parterna som sätter lönerna, säger hon.

Hur den här sprickan inom alliansen ska överbryggas, svarar hon undvikande. Hon menar heller inte att Moderaternas tydliga ståndpunkt är ett sätt att stoppa en väljarflykt till Sverigedemokraterna.

– Det här handlar inte om något parti, utan om Sverige, och att vi har ett utanförskap som är alldeles för stort. Om vi inte bryter det håller inte vårt samhälle ihop, säger Anna Kinberg Batra.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag