Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kinberg Batra fick nobben som vigselförrättare – av stadsjuristen

M-ledaren Anna Kinberg Batra får nobben som vigselförrättare i sin kommun Nacka Foto: MAJA SUSLIN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: NILS PETTER NILSSON

Under USA-resan vigde Anna Kinberg Batra sin stabschef Johan Andréasson. 

Nu kan Expressen berätta att Moderatledaren så sent förra sommaren först fick nobben som vigselförrättare i sin egen hemkommun Nacka – innan hon godkändes av kommunstyrelsens arbetsutskott.

"Då hon inte uppfyller kommunstyrelsens kriterier för att bli en av Nackas vigselförrättare, föreslår stadsledningskontoret att kommunen inte föreslår att hon ska förordnas som vigselförrättare", står det i stadsjuristens förslag till beslut.

 

Som Expressen i går kunde berätta var ett av skälen till Moderatledaren Anna Kinberg Batras veckolånga USA-resa ett bröllop i New Orleans, Louisiana.

Flera M-företrädare var på plats där när Kinberg Batra vigde sin stabschef Johan Andréasson. 

Anna Kinberg Batra fick sitt förordnande som vigselförrättare av länsstyrelsen i Stockholms län och har rätt att viga par fram till 31 december nästa år. Men när hon lämnade in ansökan till sin hemkommun Nacka blev det först nobben, kan Expressen i dag berätta. 

Faksimil från stadsjuristens skrivelse om att inte godkänna Anna Kinberg Batras förfrågan.

Fick nej av stadsjuristen

I en tjänsteskrivelse, underskriven av stadsjuristen Helena Meier, föreslås: 

"Kommunstyrelsen beslutar att inte föreslå Anna Kinberg Batra som vigselförrättare då hon inte uppfyller kommunens kriterier för kommunens vigselförrättare."

Enligt kommunens kriterier ska kommunens vigselförrättare "ingå i Nacka kommuns organisation som ledande förtroendevald eller högre tjänsteman". 

Stadsjuristen konstaterade också: 

"Att vigselförrättarna ingår i kommunens organisation, är en förutsättning för en enkel och smidig administration av vigslarna och tillgänglighet. Inte minst frågan om tillgänglighet är viktig för att möjligheten att vigas borgligt i Nacka ska fungera bra mot Nackaborna."

Men Anna Kinberg Batra saknar förtroendeuppdrag i hemkommunen. 

När frågan behandlades av kommunstyrelsens arbetsutskott beslutades ändå att hon skulle föreslås som vigselförrättare. Både Socialdemokraterna och Miljöpartiet ställde sig bakom Moderaternas yrkande.