Kinberg Batra dömer ut Reinfeldts politik

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Kinberg Batra menar att moderaterna misslyckades med migrations- och integrationspolitiken.
Foto: Michaela Hasanovic
"Vi behöver bli mycket bättre", säger Kinberg Batra till Expressen.
Foto: Lisa Mattisson

Här är sprickan mellan Anna Kinberg Batra och Fredrik Reinfeldt.

Den nya M-ledaren dömer ut sin föregångares politik – på migrations- och integrationsområdet.

– Vi misslyckades, säger Anna Kinberg Batra till Expressen om regeringen Reinfeldt.

När Anna Kinberg Batra gör debut som Almedalstalare i kväll ska hon fokusera på ”det nya utanförskapet” – främst uppdraget att få in unga och utlandsfödda på arbetsmarknaden.

Expressen avslöjade i dag att den nya M-ledningen under Anna Kinberg Batra tycker att den migrationspolitiska överenskommelsen som alliansregeringen träffade med Miljöpartiet förra mandatperioden var en av orsakerna till valförlusten i höstas – och inte minst väljartappet till Sverigedemokraterna.

Anna Kinberg Batra säger till Expressen:

– Nu har vi nya utmaningar omkring oss . Då vill jag fortsätta stå upp för att Sverige ska vara ett land där alla har rätt att få sin asylsak prövad om man behöver fly. Vi behöver bli mycket bättre på integration. Därför har vi redan presenterat förslag på en ändrad integrations- och migrationspolitik där just vägen in till arbetsmarknaden står i fokus och måste bli mycket bättre.

"Var väldigt tydlig"

Moderaterna har den senaste tiden bland annat gjort utspel om tillfälliga uppehållstillstånd och tuffare tag mot tiggare.

Fredrik Reinfeldt var väldigt tydlig i de här frågorna. Har ni pratat om det?

– Vi har pratat mycket under många år. Nu leder jag vårt parti framåt i en tid där vi behöver bli mycket bättre på integration. Där misslyckades vi i regeringsställning.

Reinfeldt misslyckades?

– Vi misslyckades med att lösa integrationsfrågorna tillräckligt väl. Det är för många som inte kommit in i det svenska samhället och den svenska arbetsmarknaden. Då är det mitt jobb att hitta bättre svar på hur vi bryter utanförskapet, säger Anna Kinberg Batra.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.