Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kinberg Batra: "Är redo för ett nyval"

Foto: Olle Sporrong

Det är mindre en vecka kvar till beskedet om Stefan Löfven väljer att utlysa extra val.

Nu rustar Anna Kinberg Batra Moderaterna för en valrörelse - innan hon ens är utsedd till M-ledare.

- Vi är redo för ett nyval om han väljer att utlysa det, säger hon.

Enligt SVT pågår just nu hemliga förhandlingar mellan regeringen och alliansen om hur Sverige ska kunna regeras av en minoritetsregering. Kinberg Batra vill varken bekräfta eller dementera upp- gifterna eller vilka som är inblandade.

- Jag kommenterar inte sådana detaljer, säger hon.

Om mindre en vecka, tisdagen den 30 december, har statsminister Stefan Löfven (S) förklarat att han tänker utlysa ett extra val, som ska genomföras den 22 mars.

Hur ser du på det?

- Jag måste förhålla mig till det som statsministern säger. För vår del är vi redo för ett nyval om han väljer att utlysa det.

I en artikel på DN Debatt den 9 december skrev Anna Kinberg Batra tillsammans med de andra alliansledarna att "med nya regler kan vi göra minoritetsregerande möjligt".

Vad ville ni uppnå med artikeln?

- Jag tror att det är viktigt att vi hittar former för att Sverige ska kunna fungera och styras med den regering som väljarna faktiskt har valt. Nu har vi åtta partier i riksdagen och ett nionde strax utanför. Vi får vänja oss med att det är väldigt ovanligt med majoriteter och då måste vi kunna fungera ändå.

- Jag tror att även väljarna förväntar sig att det alternativ, som får störst stöd ska kunna fungera utan att det blir alldeles rörigt.

Hur ser tidsplanen ut?

- De senaste veckorna har vi varit tydliga och sökt en överenskommelse om det. Den 2 och 3 december tog vi upp det med Magdalena Andersson. Den 9 december skrev vi på DN Debatt. Den 11 december hade jag en debatt med statsministern själv i kammaren.

"Haft kontakt i veckor"

Men kan du kommentera om det pågår förhandlingar just nu?

- Vi har haft kontakt i flera veckor och jag kommenterar aldrig detaljer.

Extra val betraktas som en väldigt ovanlig och extrem nödåtgärd. Har Stefan Löfven gjort tillräckligt för att undvika detta?

- Det måste han svara på själv. Det var han som hade några olika alternativ när hans budget föll. Då måste han svara på själv på hur han väljer.

Men alliansen har också fått kritik för att inte varit tillräckligt konstruktiv under förhandlingarna som föregick budgetomröstningen. Finns det anledning till självkritik?

- Den som är huvudansvarig är ändå statsministern. Det är han som har åtagit sig regeringsmakten och fått uppdraget av talmannen att försöka regera och få igenom sin budget.

Ett scenario som har diskuterats är om alliansen hade kunnat erbjuda sig att lägga ner sina röster i utbyte mot ett antal eftergifter från S-MP-regeringen - hade det varit möjligt?

- Vi var tydliga i valrörelsen med att vi skulle lägga en tydlig ekonomisk politik, som skulle vara starkare och inte höja skatterna kraftigt på jobb till exempel. Vi lovade också att vi skulle rösta för den (politiken). Det har vi hållit - och jag tror vi hade svikit många väljare om vi plötsligt hade över- givit det.

Mötet med regeringen och allians- ledarna kvällen den 2 december, dagen före budgetomröstningen, kommer att gå till historieböckerna.

Vad är ditt minne från den kvällen?

- Vi mötte en ganska uppgiven rege- ringspart. Vi satt vid ett litet runt bord i ganska informella former men i ett väldigt skarpt läge.

Vad överraskade dig mest?

- Kanske att de var så uppgivna eller förvånade. Man måste ju som regering tänka igenom vad det innebär att åta sig statsministerrollen. Då åtar man sig också att man bör kunna få igenom sina förslag.

Efter Göran Hägglunds utspel "Så kan vi minska kostnaden för flyktingmottagandet" på DN Debatt den 18 november sa Jan Björklund att alla partier behöver fundera över hur integrationspolitiken ska fungera. Vad är din reaktion?

- För vår del har vi ganska tydliga signaler i vår eftervalsanalys. Det är ett samhällsproblem att det är för svårt att få sitt första jobb i Sverige, för ungdomar men också för utrikesfödda. Vi har fler utrikesfödda än någonsin som jobbar. Det kommer fler nya jobb. Men det är ändå alldeles för svårt att få det här första steget in.

Välkomnar debatten

Inom Moderaterna har reaktioner på Hägglunds utspel skiftat från Anders Borg som ifrågasätter om det överhuvudtaget är ett problem om människor invandrar till Sverige till Ulf Adelsohn, vars enda invändning är varför alliansen inte gjorde utspelet före valet.

Anna Kinberg Batra välkomnar debatten inom Moderaterna.

- Jag tycker att man ska vara tydlig på skillnaden mellan asyl- och flyktingmottagande å ena sidan och integration å den andra. Vi är ett av världens bästa länder att leva i och rikaste. Vi kan hjälpa dem som måste fly för sitt liv från Syrien. Asylrätten är jag väldigt rädd om.

Hur ser kontakten ut mellan dig och Reinfeldt?

- Den är god och jag hoppas att få behålla den även framöver när han har en ny roll.

Hur kändes det att bli nominerad till partiledare?

- Det är klart att det är stort och en omställning. Men jag väldigt glad över att det var så brett stöd.

Annie Lööf, Göran Hägglund och Jan Björklund är ju minst sagt inkörda med varandra som alliansledare. Hur har du kommit in alliansgänget?

- Vi har en väldigt bra kontakt i många år. Dels som gruppledare i riksdagen har jag haft mycket med regeringen att göra, dels har jag under hösten haft tät kontakt med både gruppledarna och partiledarna.

"Lagarbete i högsta grad"

Sedan Anna Kinberg Batra nominerades till posten som ny partiledare den 9 december har hon hunnit tillsätta en rad nya nyckelpersoner.

Hur har du tänkt när du bildat ditt nya lag?

- Det här är lagarbete i allra högsta grad och då vill jag blanda både erfarenhet och förnyelse, använda några av de mest meriterade före detta ministrar och samtidigt ge några erfarna, men mindre kända än så länge, väldigt duktiga politiker chansen.

Till sist: Hur ska du fira jul?

- Så lugnt som möjligt med familjen och god mat. Vi har också byggt ett pepparkakshus.

ANNA KINBERG BATRA OM...

...att ta över efter Fredrik Reinfeldt Han är historisk. Han har varit statsminister i åtta år och lett Sverige, och delvis även Europa, genom en extrem kris. Jag tar stafettpinnen vidare i att både ekonomi och styrka i världen är det som Sverige behöver vara bra på. Det får jag försöka göra på mitt sätt.
...att förbättra Moderaternas integrationspolitik
Där är jag öppen för att diskutera vad vi kan ändra. Då handlar det om hur man snabbare kan etablera sig och få det där första jobbet, första bostaden och komma in samhället. Där finns det mycket kvar att göra

Kinberg Batras sex nyckelpersoner

ULF KRISTERSSON: Ny ekonomiskpolitisk talesperson, partisekreterare
ELISABETH SVANTESSON: Ny arbetsmarknadspolitisk talesperson
JOHAN FORSSELL: Ny socialförsäkringspolitisk talesperson
LARS HJÄLMERED: Ny näringspolitisk talesperson
CAMILLA WALTERSSON GRÖNWALL: Ny utbildningspolitisk talesperson

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.