Anna Kinberg Batra är öppen för att fälla regeringen, enligt källor till Aftonbladet. Foto: Sven LindwallAnna Kinberg Batra är öppen för att fälla regeringen, enligt källor till Aftonbladet. Foto: Sven Lindwall

Anna Kinberg Batra är öppen för att fälla regeringen, enligt källor till Aftonbladet.

 Foto: Sven Lindwall
Stefan Löfven. Foto: Pelle T Nilsson/AOP-IBLStefan Löfven. Foto: Pelle T Nilsson/AOP-IBL
Stefan Löfven. Foto: Pelle T Nilsson/AOP-IBL

Kinberg Batra uppges redo fälla regeringen

Publicerad

Anna Kinberg Batra har pressats av sitt parti att försöka fälla regeringen.

Hon är nu öppen för att gå fram med en gemensam alliansbudget och ta över makten rapporterar Aftonbladet.

– Men än så länge ligger vi lågt av omsorg för alliansen, säger en central M-källa till tidningen.

- Om det blir aktuellt så kommer vi gemensamt att återkomma, kontrar M-ledarens pressekreterare Linda Norberg till Expressen.

Regeringspartierna har i en rad opinionsundersökningar den senaste tiden fått allt mindre stöd för sin politik.

I takt med det har allt fler länsförbund inom Moderaterna pressat M-ledaren Anna Kinberg Batra att lägga fram en gemensam alliansbudget - och på så vis försöka fälla regeringen.

För en dryg vecka sedan talade Expressen med flera länsförbundsordföranden inom Moderaterna och kravet var tydligt:

– Vi måste lägga press på Löfven nu och få honom att inse att han inte har majoritet. Vi bör definitivt tvinga fram en regeringskris, sa Henrik Sundström, förbundsordförande för Moderaterna i Bohuslän då.

Pressen ökar på C och L

Hittills har Anna Kinberg Batra sagt nej till kravet, men enligt vad Aftonbladet erfar har nu den moderata partiledningen gradvis svängt i frågan.

– Anna Kinberg Batra är öppen för att fälla regeringen. Stefan Löfvens klavertramp har gått för långt på flera områden. Läget är så illa nu och samtidigt finns det en majoritet i riksdagen som är emot många av regeringens förslag. Men SD ska inte sitta med i en regering och inte vara med i några förhandlingar, säger en central M-källa till tidningen.

Samtidigt tillbakavisar källan delvis uppgifterna om en omgående regeringskris:

– Men än så länge ligger vi lågt av omsorg för Alliansen, säger en central M-källa till Aftonbladet.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor sa redan i höstas att hon tycker att Alliansen ska samla sig.

– Det är min uppfattning att vi snarast bör se när vi kan gå fram med en gemensam alliansbudget, sa Busch Thor.

Sverigedemokraterna har varit öppna med att de tänker stödja en Alliansbudget i det här läget.

Men framför allt Centern och Liberalerna har sagt att de inte är beredda att regera med passivt stöd från SD.

– Pressen ökar nu på både Lööf och Björklund i den här frågan, för det finns nu en chans att ta över makten och frågan ligger hos dem, säger en M-källa till Aftonbladet.

Enligt en initierad källa kan det tolkas som att partiledningen vill ta hänsyn till de andra allianspartierna men samtidigt signalera att man vill gå fram med en gemensam budget.

- Det här kan vara ett sätt att försöka få dem att bolla över frågeställningen till de andra partierna, säger källan till Expressen.

Expressen har sökt Anna Kinberg Batra vars pressekreterare, Moderaternas presschef Linda Norberg, skriver i en kommentar:

"Alliansen ger alltid besked gemensamt. Om det blir aktuellt så kommer vi gemensamt att återkomma.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag