Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kinas vrede: Andra länder mobbar oss

Efter Trump har flera gånger pekat ut TikTok som ett säkerhetshot, men vad vet apparna om oss?
Kinas utrikesminister Wang Yi.
Foto: MASSIMO PERCOSSI / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump.
Foto: YURI GRIPAS / POOL VIA CNP / SPL / STELLA PICTURES / SPLASH NEWS

Donald Trump pekar ut kinesiska TikTok och Huawei som stora säkerhetshot.

Samtidigt överväger flera europeiska länder att porta Huawei från 5G-nätet.

Nu slår Kina tillbaka – och säger att vissa länder ”mobbar” andra.

Enligt Trump kan den kinesiska regimen använda både telekombolaget Huawei och videodelningstjänsten TikTok för att samla in information om amerikanska användare.

För en månad sedan meddelade utrikesminister Mike Pompeo att han ville få bort alla ”opålitliga” kinesiska appar från amerikanska appbutiker och att ”Folkrepubliken Kinas appar hotat” deras säkerhet och spridit desinformation.

På tisdagen kom ett nytt drag – från kinesiskt håll. Kina lanserar nu ett eget initiativ för global datasäkerhet i en tid då ”specifika länder” ägnar sig åt att ”mobba” och ”jaga” företag, rapporterar Reuters.

Utrikesministern: Borde bekämpas

Utrikesminister Wang Yi berättade hur de vill att teknikbolag ska arbeta för säkra produkter, och att bolagen inom inte heller ska medverka till övervakning eller insamling av information från utländska medborgare. 

Han säger att vissa länder ägnar sig åt en ”global jakt på ledande företag i andra länder med 'säkerhet' som alibi. Det här är ren mobbning och borde ifrågasättas och bekämpas.”

Det är däremot oklart om och vilka länder som skulle medverka kring det kinesiska säkerhetsinitiativet.

Förbud och sanktioner mot bolagen

I Europa och USA fortsätter techkampen. I slutet av augusti stämde TikToks kinesiska ägare ByteDance Trumpadministrationen efter presidentens order om att förbjuda appen i USA. 

USA har sedan tidigare förbjudit amerikanska mobiloperatörer att använda sig av Huaweis 5G-teknik. 

Samtidigt har flera europeiska länder, däribland Storbritannien och Frankrike, övervägt att utesluta Huawei som leverantör under utbyggnaden av 5G-nätet. 

Kina blockerar redan Twitter och Facebook i landet.

Flera fontäner i Kansas har svämmats över av bubblor efter att en viral TikTok-trend fått fart.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.