Kinas USA-rivalitet kan påverka Nato-Sverige

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
Rysslands president Vladimir Putin tillsammans med Kinas ledare Xi Jinping.
Foto: ALEXEI DRUZHININ / AP TT NYHETSBYRÅN

I kinesiska medier beskrivs Sverige och Finland knytas allt närmre USA genom Nato-beslutet.

Hur ländernas relation påverkas på kort sikt är ännu osäkert.

Men redan nu ser Kinaexperten Björn Jerdén en möjlig påverkan på lång sikt:

– Om det blir en utveckling att förhållandet mellan USA och Kina blir ännu sämre kan det påverka Sveriges relation till Kina, säger han.

Förlorad autonomi i relationen till Ryssland, större osäkerhet och en allt närmare koppling till USA. Det är några av konsekvenserna som kinesiska medier lyfter kring Sveriges och Finlands Nato-beslut.

I en artikel från kommunistpartiets tabloidtidning Global Times förklaras utvecklingen av professorn Wang Shuo vid universitetet för utrikesstudier i Peking:

– Sedan Ukrainakrisen har USA återupprepade gånger överdrivit hotet från Ryssland. Washington verkar ha gjort det till politiskt korrekt att ansluta till Nato genom överdrift. USA försöker dra in hela Europa i Ukrainakrisen, säger han.

Kritiskt till Nato

Kina hymlar inte med sin kritik mot att Nato blir större. Men egentligen handlar det inte om att skydda Ryssland – utan om den spända relationen till USA.

– Kina är inbegripen i en långvarig maktkamp med USA och USA har många allianser, även i Kinas närområde. Kina har inga egna allianser och gillar inte att USA utökar sitt inflytande, säger Björn Jerdén, chef över Nationellt kunskapscentrum om Kina vid Utrikespolitiska institutet.

Björn Jerdén, chef över Nationellt kunskapscentrum om Kina vid Utrikespolitiska institutet.
Foto: Utrikespolitiska institutet

Han tror inte att Nato-beslutet kommer att påverka Sveriges och Kinas relation på kort sikt. Redan i dag har Kina en bättre relation till Norge och Danmark än till Sverige – och de är båda medlemmar i försvarsalliansen.

På längre sikt ser han dock en risk för att relationen blir sämre. Detta mot bakgrund av den allt intensivare rivaliteten mellan Kina och USA.

– Om det blir en utveckling att förhållandet mellan USA och Kina blir sämre kan det påverka Sveriges relation till Kina. Det kan på lång sikt ha stor påverkan, säger Jerdén.

”Kan medföra kostnader”

Hittills har Peking inte gjort några offentliga uttalanden om Sveriges och Finlands ansökningar. Det kan bero på att besluten togs så hastigt att Kina ännu inte tänkt färdigt om vad man tycker, enligt Jerdén.

Det kan också vara en strategi från landet – att man inte vill gå ut för hårt.

– Att Kina skulle gå ut och kritisera Sveriges beslut på ett tydligt sätt kan medföra kostnader för Kina. Jag skulle nog tro att man inledningsvis är lite försiktiga.

Natoländerna ökar trycket på Turkiet att ändra ståndpunkt om Finland och Sverige.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.