Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kinas svar till till Trump: ”Nu får det vara nog”

Är corona bra eller dåligt för Trump?
Kinas FN-ambassadör Zhang Jun. Arkivbild.Foto: XINHUA / XINHUA/SIPA USA SIPA USA
USA:s president Donald Trump har vid flera tillfällen valt att benämna coronaviruset som ”Kinaviruset”.Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN

USA fortsätter att beskylla Kina för coronapandemin.

Under torsdagens digitala möte i FN:s säkerhetsråd rann bägaren till slut över för Kinas FN-ambassadör Zhang Jun.

– Nu får det vara nog. Ni har redan skapat tillräckligt många problem för världen, sa Kinas FN-ambassadör Zhang Jun, enligt CNN.

Utbrottet kommer efter en vecka där USA vid flera tillfällen höjt tonläget mot Kina.

I tisdags valde Trump att lägga en stor del av sitt tal till FN:s generalförsamling på att kritisera Kina och landets hantering av coronaviruset – som han återkommande kallade för ”Kinaviruset”.

– Vi måste hålla nationen som släppte lös den här pesten ansvarig, sa presidenten enligt AFP. 

Kritiken fortsatte sedan under torsdagens möte, där USA:s FN-ambassadör Kelly Craft sa att Kina ”beslutat att dölja virusets ursprung, minimerat riskerna och tryckt ner vetenskapligt samarbete”, enligt CNN.

Guterres manade till lugn

Vid sidan av Zhang Jun fick även Rysslands FN-ambassadör Vassily Nebenzia nog.

– Vi beklagar det faktumet att USA:s representant väljer det här mötet och FN som plattform för ogrundade anklagelser mot en av säkerhetsrådets medlemmar, sa han, enligt CNN.

Vidare under mötet varnade även FN:s generalsekreterare António Guterres för att relationerna mellan USA och Kina rörde sig ”i en farlig riktning”.

LÄS MER: Trump till FN: ”Kina måste stå till svars för corona”

LÄS MER: Så skulle USA förlora en militär konflikt med Kina

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.