Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kinas svar till EU: Blanda er inte i interna angelägenheter

Spänningarna mellan USA och Kina eskalerar
Europaparlamentet i Bryssel. Arkivbild.Foto: OLLE SPORRONG
Kinas president Xi Jinping var med på förra veckans EU-toppmöte via videolänk.Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/SHUTTERSTOCK / CHINE NOUVELLE/SIPA/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Under onsdagens EU-debatt i Bryssel riktade flera parlamentariker kraftig kritik mot Kina gällande mänskliga rättigheter och konkurrensvillkoren på den Kinesiska marknaden.

Men Kinas EU-ambassadör Zhang Ming slog kraftigt tillbaka mot kritiken, enligt Sveriges Radios Ekot.

– Vi accepterar inte illvilliga attacker. Vi tillåter inte heller att någon blandar sig i Kinas interna angelägenheter, sa han under debatten.

EU och Kina ligger just nu i förhandlingar om ett nytt investeringsavtal, där EU:s förhoppning är att att det ska bli enklare för europeiska företag att bedriva verksamhet i Kina.

Men enligt Zhang Ming är det inte bara Kina som behöver anpassa sina konkurrensvillkor.

– Vi hör allt mer klagomål från kinesiska bolag i EU, sa han under debatten.

”Vi måste inse att vi inte delar samma värderingar”

Den senaste tiden har flera EU nationer skruvat upp tonläget mot Kina.

Under förra veckans EU-toppmöte, där Kinas president Xi Jinping medverkade via videolänk, var det flera av unionens ledare som riktade skarp kritik mot Kina. Och enligt Europeiska rådets ordförande Charles Michel ligger de två parterna långt ifrån varandra på många områden.

– Vi måste inse att vi inte delar samma värderingar, politiska system eller inställningen till internationellt samarbete, sa han efter förra veckans videomöte med Xi Jinping och premiärminister Li Keqiang.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.