Kinas familjepolitik innebär att allt färre uigurer föds i Xinjiang.
Mellan 2017 och 2019 minskade antalet födslar i den kinesiska provinsen med nästan 50 procent. Det avslöjar befolkningsdata som akademiker och myndighetspersoner från Peking samlat in, och som den tyska forskaren och antropologen Adrian Zenz studerat, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.
Enligt Adrian Zenzs beräkningar kommer Kinas kontroller över barnafödandet i provinsen innebära att mellan 2,6 och 4,5 miljoner uiguriska födslar, som normalt borde äga rum, aldrig att inträffa.
Kinas planer för uigurer
Studien från Adrian Zenz är den första omfattande analysen över vilka konsekvenser Kinas behandling av uigurer i Xinjiangprovinsen har för deras möjligheter att skaffa barn.
– Detta visar verkligen vilka långsiktiga intentioner och planer den kinesiska staten har för den uiguriska befolkningen, säger Zenz till Reuters.
Den kinesiska staten har tidigare tillbakavisat anklagelser om att antalet födslar för minoritetsgrupper minskar till följd av införandet av kvoter på hur många barn som får födas i regionen. Den kommuniststyrda enpartistaten menar att det i stället handlar om större tillgång till familjeplanering och ökat välstånd som fått ned barnafödandet.
– Det så kallade folkmordet i Xinjiang är ren nonsens, påstår Wang Yi, Kinas utrikesminister till Reuters och kallar Zenzs forskning för rena lögner.
Mängder med uigurer har dock vittnat om systematiska våldtäkter, tvångsaborter och tortyr på arbetslägren.
Enligt utrikesministern speglar minskningen i antalet födslar inte den verkliga situationen. Han hävdar att födelsetalen för uigurer i regionen är högre jämfört med hankineser som är den dominerade folkgruppen i Kina.
Ett dussintal experter, med kunskap om mänskliga rättigheter, som granskat Zenzs forskningsstudie säger att analysen och utvärderingen av Kinas familjepolitik i regionen är högst trovärdig.