Kinas plan – för att uigurerna ska bli färre

Uiguren Nyrola Elimä berättar om förtryck i Kinas koncentrationsläger.
Kinas familjepolitik kommer minska barnafödandet i Xinjiang med flera miljoner visar tysk studie.
Foto: WU HONG / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Säkerhetspersonal patrullerar i Xinjiang.
Foto: Ng Han Guan / TT NYHETSBYRÅN

Kinas plan för uigurerna: Förhindra att miljontals barn till minoritetsgruppen i Xinjiang föds.

Det visar en tysk studie som tittat på vilka följder myndigheternas familjekontroller får över tid, rapporterar Reuters.

Kinas familjepolitik innebär att allt färre uigurer föds i Xinjiang.

Mellan 2017 och 2019 minskade antalet födslar i den kinesiska provinsen med nästan 50 procent. Det avslöjar befolkningsdata som akademiker och myndighetspersoner från Peking samlat in, och som den tyska forskaren och antropologen Adrian Zenz studerat, rapporterar nyhetsbyrån Reuters

Enligt Adrian Zenzs beräkningar kommer Kinas kontroller över barnafödandet i provinsen innebära att mellan 2,6 och 4,5 miljoner uiguriska födslar, som normalt borde äga rum, aldrig att inträffa. 

Kinas planer för uigurer

Studien från Adrian Zenz är den första omfattande analysen över vilka konsekvenser Kinas behandling av uigurer i Xinjiangprovinsen har för deras möjligheter att skaffa barn.

– Detta visar verkligen vilka långsiktiga intentioner och planer den kinesiska staten har för den uiguriska befolkningen, säger Zenz till Reuters.

Den kinesiska staten har tidigare tillbakavisat anklagelser om att antalet födslar för minoritetsgrupper minskar till följd av införandet av kvoter på hur många barn som får födas i regionen. Den kommuniststyrda enpartistaten menar att det i stället handlar om större tillgång till familjeplanering och ökat välstånd som fått ned barnafödandet.

– Det så kallade folkmordet i Xinjiang är ren nonsens, påstår Wang Yi, Kinas utrikesminister till Reuters och kallar Zenzs forskning för rena lögner.

Mängder med uigurer har dock vittnat om systematiska våldtäkter, tvångsaborter och tortyr på arbetslägren

Enligt utrikesministern speglar minskningen i antalet födslar inte den verkliga situationen. Han hävdar att födelsetalen för uigurer i regionen är högre jämfört med hankineser som är den dominerade folkgruppen i Kina.

Ett dussintal experter, med kunskap om mänskliga rättigheter, som granskat Zenzs forskningsstudie säger att analysen och utvärderingen av Kinas familjepolitik i regionen är högst trovärdig.


Våldtäkter, tortyr och tvångssteriliseringar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.