Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kinas passning till G7: Fåtal länder styr inte

Världsledare samlas för att diskutera corona och klimatet.
Kinas ledare Xi Jinping.
Foto: CHINE NOUVELLE / SHUTTERSTOCK EDITORIAL/SIPA/IBL
Världsledarna på G7.
Foto: PATRICK SEMANSKY / AP TT NYHETSBYRÅN

Kina slår nu tillbaka mot G7-ländernas planer på att motverka kinesiskt inflytande över världsekonomin.

”Dagarna när globala beslut dikterades av en liten grupp länder är sedan länge förbi”, säger en företrädare för ambassaden i London, enligt Reuters.

”Ett bälte, en väg” kallas det gigantiska infrastrukturprojekt som Kina har sjösatt och som har skapat oro hos G7-länderna som just nu sammanträder i Storbritannien.

Hos dem finns nu planer på att kontra med en egen, global infrastrukturplan. På lördagen ledde Kanadas preminärminister Justin Trudeau ett sammanträdde för att diskutera just hur G7 ska möta den kinesiska frammarschen.

Kina: ”Alla länder är jämlika”

Den amerikanska presidenten Joe Biden, ska också ha uppmanat G7 att agera, rapporterar BBC.

Från den kinesiska ambassaden i London kommer nu en syrlig respons. Det är inte längre bara ett fåtal länder som styr i världen, säger en talesperson i ett uttalande.

Vi har alltid ansett att alla länder, små eller stora, starka eller svaga, fattiga eller rika, är jämlika, och att världens angelägenheter bör hanteras genom samråd med alla länder”, säger talespersonen enligt Reuters.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.