Kinas ord: Svenskar corona-kränker oss

Gui Congyou till angrepp mot bland annat Expressen
Kineser i Sverige diskrimineras – på grund av coronaviruset, menar ambassadören Gui Congyou.
Foto: Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset.
Foto: CENTERS FOR DISEASE CONTROL AND PREVENT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Kineser i Sverige diskrimineras – på grund av coronaviruset. 

Det menar landets ambassadör Gui Congyou, som bland annat hävdar att kinesiska barn i skolan får höra att andra barn ska undvika att ta i dem.

Men frilansjournalisten Patrik Oksanen manar till skepsis mot ambassadörens utspel.

– Det här ligger i linje med att Kina nu ökar sitt tryck och försöker etablera sig som en större makt, säger han.

Coronaviruset, som i dagsläget har smittat 34 400 personer i 27 länder, har sitt ursprung i den kinesiska staden Wuhan. 

Flygbolag har ställt in resor till Kina och svenska utrikesdepartementet har flugit hem svenskar som befunnit sig i Wuhan-området. 

Kinas Sverigeambassadör Gui Congyou säger nu ifrån och tycker att kineser i Sverige utsätts för diskriminering på grund av coronaviruset. 

På sin hemsida skriver ambassaden att man har fått rapporter om att kinesiska medborgare har blivit orättvist behandlade och diskriminerade. 

”Vissa kinesiska barn säger att deras klasskamrater och till och med lärare säger att folk borde undvika att röra kinesiska barn”, skriver ambassaden. 

Patrik Oksanen är frilansjournalist och senior fellow på tankesmedjan Frivärld. Han menar att en politisk agenda ligger bakom ambassadör Gui Congyous uttalanden i TT och på ambassadens hemsida. 

– Vi har hört en rad tuffa, konfrontativa uttalanden från den kinesiska ambassadören i Sverige den senaste tiden. Det här ligger i linje med att Kina nu ökar sitt tryck och försöker etablera sig som en större makt. Då testar man det här spåret för att se om det är en framgångsrik väg, säger han.


Ambassadören: Fördöm den här rasismen

Ambassaden skriver också att kinesiska restauranger har omdömen på internet som går ut på att man får coronavirus om man äter på restaurangen. Något som allvarligt påverkar restaurangers affärer, enligt ambassaden. 

– Det som händer är beklagligt och bedrövande. Det är rasism, säger Gui Congyou till TT. 

Kinesiska riksförbundet i Sverige uppger för TT att ett 20-tal kineser hört av sig till dem de senaste veckorna och berättat om olika händelser där de känt sig illa behandlade.

En mamma i södra Sverige berättar för TT att hennes 13-åriga son, med kinesiskt påbrå, blev slagen och i flera dagar före bråket hade blivit retad. Pojken kallades för ”virus” och ”smittspridare”. 

– Jag och min man blev väldigt ledsna och upprörda när vi fick reda på vad som hänt. Det är också sorgligt eftersom barn i grunden är oskyldiga och inte borde behöva utstå sådant här, säger pojkens mamma till TT. 

Ambassadören kräver att Sverige nu agerar mot diskriminering och rasism. 

– Jag uppmanar svenskar i allmänhet att fördöma den här rasismen och uttryckligen säga ifrån. I Sverige är rasism olagligt, och jag hoppas att den svenska allmänheten öppet kan deklarera sitt motstånd mot sådana olagliga beteenden, säger han vidare till nyhetsbyrån.


Coronavirus

Det finns ett stort antal virus som tillhör familjen coronavirus, de flesta hos olika djurarter. Endast ett fåtal typer kan smitta mellan djur och människor.


Det nya coronaviruset som kallas n2019-CoV har kopplats till en fiskmarknad i den kinesiska staden Wuhan.


Över 34 400 personer har smittats. 


Sverige har bara haft ett bekräftat fall av corona. Den drabbade är en kvinna i 20-årsåldern och fallet upptäcktes i Jönköping. Hon hade vistats i staden Wuhan i Kina under januari. 


Folkhälsomyndigheten bedömer risken att smittan ska spridas i det svenska samhället för närvarande som mycket låg. Det är viktigt att förstå att enstaka fall inte är samma sak som att det pågår en smittspridning i Sverige.

Patrik Oksanen: Kopia på en klassisk rysk metod

Patrik Oksanen om vad Kina har att vinna på att det framstår som att kineser utsätts för rasism: 

– Det här är ju en kopia på en klassisk rysk metod: att måla ut grupper som är kritiska mot Kreml som russofober. Det tjänar två olika syften. Dels är vi känsliga för rasismanklagelser och backar gärna ett halvt steg. Sedan är det också ett budskap till hemmabefolkningen: Västvärlden är inte så trevliga minsann, och ni ska nog vara rätt nöjda med det Kina ni har. 

Samtidigt påpekar Oksanen att rasism och diskriminering av kineser och personer med kinesiskt ursprung mycket väl kan förekomma i spåren av coronavirusets framfart.

– Människor säger dumma saker. Barn säger dumma saker. Man att utifrån det agera på det som ambassadören gör är ett ganska stort steg. Vi har aldrig sett en finsk ambassadör protestera i offentligheten för att barn med finsk anknytning har fått höra att de är finnjävlar och knivfinnar och annat.

Kina driver också liknande kampanjer i andra länder. Man har bland annat krävt en offentlig ursäkt för en satirteckning i danska Jyllands-Posten som föreställer en kinesisk flagga men med coronavirus i stället för stjärnor.

Så är livet på isolerade corona-båten

Siffran med corona-smittade på kryssningsfartyget har mer än tredubblats

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.