
Myndigheterna ska börja ”ingripa” för att minska antalet aborter bland tonåringar och ogifta unga kvinnor, i syfte att förbättra deras ”reproducerande hälsa”.
Det uppger kinesiska kommunistpartiets byrå för familjeplanering i en ny plan, som även förespråkar lanseringen av olika pilotprogram för att få par att skaffa fler än ett barn.
På grund av bristen på detaljer i planen är det dock svårt att veta vad detta innebär i praktiken.
– Jag har läst det kinesiska originaldokumentet flera gånger för att försöka avkoda det. Men det är väldigt svårt, och innehållet kan tolkas på flera olika vis, säger Yaqiu Wang, som forskar om Kina för Human Rights Watch, till Expressen.

Att minska antalet aborter kan betyda ökad utbildning kring preventivmedel eller annan utbildning för att undvika oönskade graviditeter. Men det kan också betyda att aborter förhindras.
Wang menar att det ofta är svårt att tolka andemeningen i partidokument, vars breda språkbruk gör att de kan implementeras på olika vis. Men med tidigare erfarenheter av ettbarnspolitiken i åtanke finns definitivt skäl till oro:
– Dokument som detta specificerar inte kränkande metoder eller övergrepp som kan användas för att uppnå målsättningarna. Detsamma gällde dokument om ettbarnspolitiken, som blev mycket kränkande och våldsam, säger Yaqiu Wang.

Ironiskt nog så ligger just ettbarnspolitiken, som infördes 1979, bakom de nya riktlinjerna. Kampanjen uppskattas ha stoppat 400 miljoner födslar, vilket gör att Kina nu dras med en mycket svår demografisk kris.
Förra året låg Kinas födelsetal på 0,75 – långt under de 2,1 som OECD rekommenderar för att hålla befolkningens storlek stabil över tid. I fjol föddes därmed bara 10,62 miljoner kinesiska barn, jämfört med 14,65 miljoner så sent som år 2019.

Utvecklingen beror inte enbart på Covid-19. Antalet födslar har fallit fem år i följd, och var under fjolåret lägre än någon gång sedan Folkrepubliken Kinas grundande 1949, inklusive det svåra svältåret 1961.
Även kinesiska demografer har varnat för att befolkningen riskerar halveras inom 45 år, med svåra konsekvenser för landets ekonomiska utveckling och därmed även politiska maktställning. Därför avskaffades ettbarnspolitiken helt år 2016, och i fjol fick landets kvinnor tillåtelse att skaffa tre barn.


I Kina anses det i regel vara mycket viktigt att gifta sig innan familjebildning. De låga födelsetalen följs av minskade antal giftermål, som därför också utgör en stor huvudbry för myndigheterna.
År 2020 ägde 8,14 miljoner giftermål rum i Kina. Siffran kan jämföras med 13,47 miljoner 2013, och förväntas fortsätta minska även i år. Det kinesiska kommunistpartiets ungdomsförbund har nu rullat upp skjortärmarna för att i ökad omfattning anta rollen som äktenskapsförmedlare i ett försök att vända utvecklingen.
Nyhetsbyrån AFP talade tidigare med tjänstemän inom ungdomsförbundet som menade att man har klara organisatoriska fördelar i denna roll, tack vare partiets förmåga att nå ut på bred front till olika branscher och stora företag.
Bilder visade ett evenemang i provinsen Shandong med hundratals deltagare, där partiet sammanställt profiler på giftaskandidater, klara att skanna in med QR-kod för intresserade singlar.

I provinsen Anhui uppges lokala tjänstemän använda sig av ett eget program i den populära appen WeChat, där användare kan registrera sig med allt från längd till inkomst.
– Evenemang för äktenskapsmäkling har pågått i många år, och är inget problem i sig. Också massbröllop är vanliga, säger Yaqiu Wang.
Human Rights Watch har dock oroat noterat att detta nu sker i samband med ett allt mer aggressivt heteronormativt ideal. Enligt Yaqiu Wang slår myndigheterna nu ner på alla former av förhållanden som skiljer sig från den heterosexuella normen.
Det nya dokumentet från partiets byrå för familjeplanering förespråkar mycket riktigt etableringen av en särskild ”insatsstyrka”, som ska främja så kallade traditionella familjevärderingar genom utbildning och kommunikation.
Dessutom framhåller Yaqiu Wang att myndigheterna på senare tid gjort skilsmässor allt mer krångliga:
– Enligt en ny lag måste en ”lugna ner-period” på 30 dagar nu passera mellan att man ansöker om skilsmässa, till att man faktiskt kan skilja sig. Tidigare var det enklare att skilja sig i än på många andra platser, men nu hamnas skilsmässor allt oftare i domstol.

Under fjolåret växte Kinas befolkning endast med 0,03 procent. De flesta analytiker är överens om att 2022 är året då landets invånarantal börjar sjunka. Men andra befolkningsfaktorer än rena antal har redan börjat skapa oro för framtiden.
I maj presenterades resultaten av en omfattande nationell folkräkning av det slag som i Kina genomförs var tionde år. Mellan 2010 och 2020, så sjönk antalet kineser i arbetsför ålder med 35 miljoner.
Likaledes ökade andelen kineser över 60 år under samma period från 13,3 till 18,7 procent av befolkningen. Kinesiska akademiker förutspår att antalet kineser äldre än 60 kommer fördubblas och uppgå till 500 miljoner år 2050.

Kina riskerar därmed att bli gammalt innan det blir rikt. Utan välfärdsystem blir vården av äldre på familjens ansvar. Konsekvenserna av minskad produktion och köpkraft kan bli en ekonomisk stagnation som Japans så kallade förlorade årtionden att blekna i jämförelse.
Som lök på laxen resulterade selektiva aborter under ettbarnspolitiken i en svår könsobalans. Ett ”överskott” på cirka 35 miljoner kinesiska män beräknas aldrig kunna gifta sig, då det helt enkelt inte finns nog med kvinnor.
Särskilt allvarlig är denna obalans på landsbygden. I höstas uppmanade lokala myndigheter i Xiangyin i provinsen Hunan traktens kvinnor att stanna i hemorten och gifta sig med någon av det ökade antalet ungkarlar där. Planen för att åstadkomma detta fick kritik som ett försök att hindra kvinnors rörelserättigheter och utbildningsmöjligheter.

I slutet av fjolåret fick även den statliga publikationen China Reports Network kritik, efter en ledarartikel som menade att partimedlemmar har en skyldighet att skaffa tre barn för att axla ansvaret för landets befolkningstillväxt.
Det finns enligt artikeln ”ingen ursäkt” att inte gifta sig eller ha färre än tre barn. Artikeln efter stor spridning och tuff kritik, men kan icke desto mindre tolkas som en slags testballong med varningar om vad som komma skall.
Yaqiu Wang påpekar hur Kinas regering under kommunistpartiet har en historia av att försöka använda landets födelsetal för att uppnå olika ekonomiska målsättningar:
– Först skulle vi föda massa barn för att tävla med väst, sedan skulle vi ha mindre barn eftersom vi blev för många, och nu ska antalet födslar alltså öka igen. Kvinnors reproduktiva rättigheter respekteras aldrig, utan har alltid varit verktyg för ekonomisk utveckling.
Även män påverkas nu medicinskt av direktiven. I december kom rapporter om att unga män vägrats vasektomi, med hänvisning till Kinas ”nya lagar för familjeplanering”. När Washington Post kontaktade 18 allmänna sjukhus, uppgav tolv stycken att de inte längre genomför detta enkla ingrepp för manlig sterilisering.