Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kinas nya hot mot USA: ”Kommer slå tillbaka”

Dagens tre största utrikesnyheter
USA:s president Donald Trump och Kinas Xi Jinping under ett möte i juni tidigare i år.Foto: SUSAN WALSH / AP TT NYHETSBYRÅN

USA och Kina arbetar för att enas om ett avtal för att stoppa handelskriget – men de två supermakterna tycks vara långt från eniga.

Den kinesiske presidenten Xi Jinping anser att avtalet är för orättvist – och förklarar att man ”kommer slå tillbaka” om det blir nödvändigt.

I oktober kom Kina och USA överens om ramverket till ett första delavtal som lugnade ner handelskriget mellan de två supermakterna. USA:s president Donald Trump beskrev överenskommelsen som väsentlig, och meddelade att det skulle kunna skrivas under så tidigt som en månad senare.

Enligt överenskommelsen gick Kina med på vissa eftergifter när det kommer till jordbruksprodukter, samtidigt som USA skulle införa vissa lättnader vad gäller tullavgifter.

På fredagen deltog Kinas president Xi Jinping i ett möte i Peking där han gjorde ett nytt uttalande i frågan, rapporterar Bloomberg. Bland annat sa presidenten att överenskommelsen behövde bli mer rättvis.

Med på mötet var en rad internationella gäster, bland annat USA:s tidigare utrikesminister Henry Kissinger.

– Vi initierade inte det här handelskriget och det är inte någonting som vi har önskat, sa den kinesiska presidenten.

– När det är nödvändigt kommer vi slå tillbaka, men vi har aktivt arbetat för att undvika ett handelskrig.

Trump: Kina inte tillräckligt tillmötesgående

Utspelet kommer några dagar efter att Donald Trump sagt att Kina inte har varit tillräckligt tillmötesgående, samtidigt som tvivel har uppstått kring om de två supermakterna verkligen kommer kunna enas om ett skriftligt avtal.

Det rapporterar Bloomberg.

På onsdagen, under ett tal i Peking, sa den kinesiske chefsförhandlaren Liu He att han är ”försiktigt optimistisk” kring utsikterna att nå framgång i förhandlingarna.

Även Liu He sa att Kina inte vill ha ett handelskrig, men att man inte är rädd för att utkämpa ett sådant.

Trump och Erdogan möttes i Vita huset

De två ledarna möttes i Washington tidigare i november.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.