Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kinas nya attack mot SVT – kräver ursäkt

Gui Congyou till angrepp mot bland annat Expressen
Charlotta Friborg, ansvarig utgivare för SVT Nyheter.
Foto: OLLE SPORRONG
Den kinesiske ambassadören Gui Congyou.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Kinas ambassad i Sverige har utfört påverkansarbete mot flera svenska redaktioner, har SVT rapporterat under helgen. 

Efter publiceringen går ambassaden nu till angrepp mot kanalen och menar att de sprider felaktigheter – samt kräver en ursäkt. 

– Det följer de mönster vi har sett med utfall mot självständig medierapportering i Sverige, säger Charlotta Friborg, ansvarig utgivare för SVT Nyheter.

I en intervju med SVT går den kinesiske ambassadören Gui Congyou till ny attack mot svenska medier. 

I intervjun, som ambassaden har publicerat en transkribering av på sin hemsida, säger han bland annat att Expressens reportrar ”måste förändra det felaktiga sättet att rapportera om Kina” för att få visum i Kina

Gui Congyou har flera gånger gått till verbalt angrepp mot svenska journalister, särskilt i fråga om den fängslade svensk-kinesiske förläggaren Gui Minhai. 

Det gäller bland andra Expressen-medarbetaren Jojje Olsson. I ett pressmeddelande från ambassaden sommaren 2018 stod att läsa att Olssons ”vilseledande och skamliga beteende fullt ut indikerar att han inte är en ärlig eller trovärdig person”.

I intervjun med SVT går ambassadören också till direkt angrepp mot Expressens kulturchef Karin Olsson. 

Efter att Gui Congyou uttalat sina hotelser i samband med Tucholskypriset i november skrev Karin Olsson en krönika med rubriken ”Rena rama maffiaspråket när Kina hotar svenskar”.

Ambassadören säger att han anser att Karin Olsson har ”förlorat sin rationalitet”. Han hävdar att Kina ger ”råd och varningar”, men att man aldrig hotar någon. 

Påtryckningar mot svenska medier 

SVT rapporterar att flera reportrar på svenska tidningar blivit inbjudna av ambassaden på personliga möten och luncher där det har framförts synpunkter på den journalistiska bevakningen. Flera redaktioner har upplevt kontakterna som påtryckningsförsök. 

Efter publiceringen har Kinas ambassad nu lagt upp ett inlägg på sin hemsida. 

Ambassaden menar att redaktionerna har fel och att SVT sprider osanningar. 

”Vad ambassadör Gui svarade på frågan under intervjun var: 'alla mina interaktioner med svenska journalister är antingen som det här samtalet om jag intervjuas på ett svenskt presskontor. Jag minns inte att jag har haft middagar eller luncher med svenska journalister. Men naturligtvis, om ni skulle ge mig en sådan möjlighet skulle jag välkomna det”. 

SVT: ”Vi ställer ambassadören till svars”

SVT har gjort en enkät där flera svenska mediechefer berättar om påtryckningar och inbjudningar av Kinas ambassadör. 

– Enkäten med mediecheferna har gett oss den här bilden. Det är inte hans svar som är avgörande för det vi rapporterar. Han har fått svara på adekvata frågor och det har vi återgivit, säger Charlotta Friborg, ansvarig utgivare för SVT Nyheter. 

Ambassaden skriver på sin hemsida att de ”uttrycker missnöje över snedvridningen av fakta i SVT-rapporten” och att de hoppas att SVT kommer korrigera. 

– Det följer de mönster vi har sett med utfall mot självständig medierapportering i Sverige. Vår rapportering är både adekvat och korrekt. 

– Vi ställer ambassaden och ambassadören till svars för attacker på media. De svaren har vi återgivit i var rapportering. 

Kinas ambassadör till angrepp mot Expressen:

Karin Olsson: Skrämmande att världens mäktigaste diktatur har den retoriken

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.