Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kinas nya attack mot Sverige: ”Kallblodiga”

Följ senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 10 och 20 på helgerna.
Kinas ambassadör i Sverige Gui Congyou.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Patrik Oksanen.
Foto: Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Utrikesminister Ann Linde (S).
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ann Linde.
Foto: MAXIM SHIPENKOV / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Kinas ambassad har återigen attackerat Sverige och svenska debattörer – efter kritik mot regimens hantering av coronaviruset.

Den här gången pekar man ut Patrik Oksanen och Gunnar Hökmark från tankesmedjan Frivärld som ”kallblodiga”.

– Det är ett försök att trigga och avleda debatten, säger Oksanen.

Expressen har tidigare rapporterat hur Kina har pekat ut Sverige som ”särskilt omdömeslöst” i hanteringen av coronaviruset. Det är inte första gången Sverige är måltavla för landets propagandaapparat, och enligt experter är konflikten kring den fängslade förläggaren Gui Minhai är en av förklaringarna till det.

Patrik Oksanen på tankesmedjan Frivärld, som skriver en rapport om desinformation under coronakrisen, har tidigare sagt till Expressen:

– Kina vill inte stå till svars inför resten av världen för att ha orsakat den här pandemin.

Kinas nya attack mot Sverige

Efter att den förre M-politikern Gunnar Hökmark, i en debattartikel i Expressen, lyft fram Kinas tystnadskultur och djurhållning som faktorer bakom coronavirusets spridning, har Kinas ambassadör Gui Congyou dessutom krävt en ursäkt

På fredagen fortsatte Kinas ambassad att kritisera den ”bekymmersamma” situationen i Sverige, och riktade attacken särskilt mot Hökmark och Oksanen. De benämns bland annat som ”självupptagna och kallblodiga” i sina försök att stigmatisera Kina. 

Ambassaden hävdar också att Kina varit öppet och ansvarstagande sedan virusutbrottets början.

– Det här är en del av Kinas informationskampanj, där ambassaden de senaste åren drivit en linje som går ut på att peka ut misshagliga röster, säger Patrik Oksanen.

– Det är ett försök att trigga och avleda debatten. De vill att vi ska titta åt ett annat håll. Om vi pratar om huruvida jag och Gunnar Hökmark är kallblodiga, är det bättre för Kina än om vi pratar om att den kinesiska diktaturen har visat sin svaghet, i hur de hanterade bakgrundsfaktorer runt virusets utbrott, och läkare som försökte varna att det var på gång.

Risk att propagandan får fäste

Gunnar Hökmark, som också tillhör tankesmedjan Frivärld, anser att Kina borde hjälpa till i det internationella samarbetet, snarare än att attackera omvärlden. Om ambassadens nya utspel säger han:

– Det är en spegelbild av förtryckets logik. Man demoniserar var och en som kritiserar eller har en annan uppfattning. De hot och attacker som de nu utsätter människor för i andra länder är den vardag som kineser lever under.

Finns det en risk att Kinas propaganda får fäste i Sverige?

– Den risken finns ju. Det är många som säger att man inte ska utmana och provocera. Går man den vägen har kommunistpartiet vunnit. Om vi inte vågar vara långt framme kommer vi steg för steg tvingas backa. Den svagheten kommer diktaturen utnyttja. Sverige och andra länder måste vänja den kinesiska regimen vid att vi inte accepterar intrång mot yttrandefriheten, säger Gunnar Hökmark.

Han understryker att debattartikeln, som har rubriken ”Kina borde be världen om ursäkt för corona”, inte kritiserar den kinesiska befolkningen.

 – Det är diktaturen som vill få det att framstå som det. Kritiken är mot de som förtrycker det kinesiska folket.

”Grälsjuk ambassadör”

Ann Linde (S) har flera gånger tidigare kallat upp Kinas ambassadör Gui Congyou till möten, bland annat efter påhopp mot svenska medier. Utrikesministern har i nuläget avböjt att kommentera Kinas nya utspel, men sade i en intervju med Expressen på torsdagen:

– Vissa länder med ett auktoritärt styrelseskick säger att de är bättre på att hantera coronaspridningen, än vi som har ett demokratiskt styrelseskick. Det förekommer kritik för att försöka försvaga EU. Man vill peka ut vinnare och förlorare i hur vi bekämpar corona. Vi måste stå emot.

Patrik Oksanen anser att Sverige har varit tydlig i markeringar när Kina har gått över gränsen. 

– Man har kallat upp ambassadören på UD fler gånger än jag kan räkna. Det finns ingen poäng att utrikesministern tjafsar fram och tillbaka med en grälsjuk ambassadör varenda gång i offentligheten, säger han.

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna.

TV: Här visar hon vad som kan hända om du smittas av corona

Taras uppmaning: ”Ta inga risker, för då hamnar ni här”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.