Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kinas nya attack mot Ebba Busch

Senaste nytt om coronaviruset i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Ebba Busch (KD).Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kinas ambassadör i Sverige Gui Congyou.Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Kina går återigen till attack mot Ebba Busch – efter att KD-ledaren kritiserat regimen på DN Debatt.

”Du sprider ett politiskt virus för egoistiska vinster”, skriver Kinas ambassad i ett nytt brev.

– Att döma av reaktionerna i brevet är det känsligt att påvisa kinesiska statens roll i coronautbrottet, säger Busch.

Expressen kunde häromdagen berätta att Kinas ambassad i Sverige har skickat ett varnande brev till KD-ledaren Ebba Busch, efter att hon kallade coronaviruset för ”Wuhanviruset” i riksdagen. Ambassaden ansåg att språkbruket var stigmatiserande.

– Det förstärker bilden av att Kina är mer intresserade av sitt eget rykte än att bidra till en effektiv smitthantering, sa Ebba Busch om brevet.

KD-ledaren förklarade att hon använde ordet för att markera Kinas ansvar, eftersom enpartistaten initialt tystade ner virusutbrottet. Samma dag publicerade Busch en debattartikel i DN, där hon uppmanade regeringen att anta en ny strategi mot Kina, och att relationen inte kan återgå till det normala efter coronakrisen.

När Expressen söker Kinas ambassad med frågor om varför de markerar mot enskilda politikers uttalanden i riksdagen, skickar de enbart tillbaka en kopia på ett nytt brev till Ebba Busch, som svar på hennes debattartikel.

Brevet ska ses som en förklaring till varför KD-ledarens handlingar i båda fallen måste ”tillbakavisas och fördömas”, skriver en talesperson för ambassaden i mejlet.

Kinas nya brev till Ebba Busch

I det nya brevet skärps tonen mot Ebba Busch ytterligare:

”När världen bekämpar pandemin i ett kritiskt skede fokuserar du inte på att skydda människors liv och hälsa, i stället sprider du ett politiskt virus för egoistiska politiska vinster. Du förtalar Kinas och WHO:s ansträngningar för att bekämpa pandemin och saboterar det globala samarbetet. Du står långt ifrån humanitära och moraliska principer.”

Ambassaden skriver vidare att Kina respekterar mänskliga rättigheter, och är det sista landet som bör anklagas för imperialistiska ambitioner. Brevet avslutas med en uppmaning om att upphöra med ”politisk manipulation”:

”Alla försök att uppvigla till ideologisk konfrontation och isolera Kina i den internationella gemenskapen är dömda att misslyckas, och kommer att föraktas av historien och av folk världen över.”

Ebba Busch anser att det nya brevet bevisar hennes tidigare poäng.

– Den kinesiska regimen drar sig inte för att påverka oberoende opinionsbildare, journalister eller politiska företrädare för att stävja kritik mot kinesiska statens intressen. Den kinesiska regimen har en annan syn på yttrandefrihet än vi i den demokratiska världen. Samtidigt drar sig inte Peking för att utnyttja våra friheter för att undergräva dem, säger hon.

Hur tolkar du beskrivningarna i brevet?

– Att döma av reaktionerna i brevet är det känsligt att påvisa kinesiska statens roll i coronautbrottet. Brev av den här typen har som syfte att flytta fokus från Kinas roll i pandemin till en fråga om ordval och etiketter. Vi deltar helst inte i det spelet.

Frostig relation till Sverige

Under coronapandemin har Kinas ambassad i Sverige upprepade gånger fördömt publiceringar och debattörer som kritiserat regimens hantering av virusutbrottet.

Enligt flera bedömare handlar utspelen om att avleda debatten från Kinas skuld. Samtidigt har Sverige varit en måltavla för enpartistatens propaganda, där statskontrollerade medier har pekat ut den svenska strategin som särskilt omdömeslös.

Redan innan coronakrisen har relationen mellan Sverige och Kina varit frostig. Kinas ambassadör Gui Congyou har flera gånger kallats till möten på UD, bland annat efter att ambassadens omfattande påtryckningsarbete mot svenska medier uppdagades i vintras.

Inte minst har Kina uttryckt sig hotfullt kring Expressens rapportering om den fängslade svensk-kinesiske förläggaren Gui Minhai. Tidigare i år krävde KD, SD och V att ambassadören ska utvisas. 

På fredagen röstade riksdagens EU-nämnd för att Sverige ska arbeta för europeiska sanktioner mot Kina, under fredagens webbmöte mellan EU:s utrikesministrar, bland annat med anledning av utvecklingen i Hongkong. Beslutet fattades mot regeringens vilja – både Socialdemokraterna och Miljöpartiet reserverade sig mot beslutet. 

KD-ledaren kräver att många fler testas för coronaviruset.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.