Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kinas nya angrepp mot Kurdo Baksi

Kurdo Baksi kritiseras än en gång av den kinesiska ambassaden.Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Foto: XINHUA/AVALON.RED / STELLA PICTURES/XINHUA/AVALON.RED B950

Journalisten och författaren Kurdo Baksi kritiseras återigen av Kinas ambassad i Stockholm.

På söndagen påstod kineserna att Baksi ”hittar på rykten och lögner” – och för att "underminera relationerna" mellan Sverige och Kina.

Sveriges författarförbund fördömer påhoppen:

”Anklagelserna mot Baksi är allvarliga och bottnar inte i verkligheten”.

Bakgrunden till inläggen från den kinesiska ambassaden i Sverige, som publicerats ambassadens webbplats, är turerna kring den svenska förläggaren och författaren Gui Minhai, som sitter fängslad i Kina. 

Kurdo Baksi har skrivit debattartiklar om fallet i Expressen och Svenska Dagbladet.

I Expressen 5 december förra året uppmanade Baksi ”Nobelstiftelsen att inte välkomna Kinas och Eritreas ambassadörer till Nobelprisutdelningen”.

 

”Isolerades i två år”

Han skrev bland annat vidare:

”Ingen kan ha missat att den svenske poeten och journalisten Dawit Isaak har varit fängslad i 17 år i Eritrea bara för att ha författat regimkritiska artiklar.

För ungefär tre år sedan kidnappade kinesiska myndigheter den svenske medborgaren och bokförläggaren Gui Minhai under en semesterresa i Thailand. Gui Minhais publiceringsverksamhet av regimkritiska böcker är med stor sannolikhet orsak till att han i två år isolerades från omvärlden utan advokat, utan rättegång och utan åtalspunkt.”

Kurdo Baksi har skrivit flera debattartiklar om fallet med Gui Minhai.

Baksi utmålad som ”moralpolis”

Vid jultid utmålade Kinas ambassad Baksi som en ”moralpolis”, och man menade att han spred lögner om den kinesiska behandlingen av bokförläggaren. 

I söndags kom så ett nytt inlägg  från ambassaden, där Baksi anklagas för att ”fabricera fakta”, och för att ”skrupelfritt anstifta konfrontation mellan Sverige och Kina, med försök att underminera relationerna mellan de två länderna”.

Av Sveriges författarförbund beskrivs attackerna som ”häpnadsväckande”, och förbundet fördömer ambassadens påhopp.

”Anklagelserna mot Baksi är allvarliga och bottnar inte i verkligheten”, skriver Författarförbundets ordförande Grethe Rottböll och vice ordförande Patrik Lundberg.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.