Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kinas nya angrepp – i samtal med Ann Linde

Då finns ett vaccin • Hör Jimmie Åkesson, Jonas Sjöstedt, Nyamko Sabuni och Ebba Bush • Johan Carlson på Folkhälsomyndigheten svarar på frågor.
Kinas ambassadör i Sverige, Gui Congyou
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Utrikesminister Ann Linde
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Expressens chefredaktör Klas Granström
Foto: OLLE SPORRONG

Kinas ambassadör Gui Congyou har haft ett telefonsamtal med utrikesminister Ann Linde.

I samtalet riktade ambassadören bland annat kritik mot Expressens senaste publiceringar. 

– Utrikesministern har varit tydlig med att inte gå i polemik i dessa tider, men har betonat att det råder grundlagsskyddad yttrandefrihet i Sverige, säger Mikael Lindström, utrikesministerns pressekreterare. 

Kinas ambassad skriver på sin hemsida att ambassadören Gui Congyou under gårdagen talat i telefon med Sveriges utrikesminister Ann Linde, på temat hur coronaviruset ska bekämpas. 

”Ambassadören sa att hela folket har sedan virusets utbrott jobbat enade tillsammans under president Xi Jinpings starka ledarskap”, skriver Kinas ambassad på sin hemsida

Kinas ambassad till ny attack mot Expressen

Gui Congyou ska även ha öppnat för att erbjuda Sverige hjälp i coronakrisen – men riktade även ny kritik mot svenska medier. 

”Expressen och SvD publicerade nyligen artiklar som kritiserade Kinas försök att bekämpa sjukdomen och försökte stigmatisera Kina. Den typen av beteende strider mot WHO:s rekommendationer, men också mot solidariteten för det globala samhället och krafterna som försöker bekämpa sjukdomen. Det är extremt oansvarigt och omoraliskt. Vi hoppas att den svenska regeringen tydligt kommer ta ställning och motsätta sig beteende som politiserar epidemin, stämplar viruset och stigmatiserar Kina”. 

Detta har hänt:

• Expressen har i flera artiklar rapporterat om ett gobalt proagandakrig kring coronavirsuet, där Sverige hamnat i fokus

• Tidigare EU-parlamentarikern Gunnar Hökmark skrev en debattartikel där han kritiserade Kina och att de vill fly ansvaret för epidemins utbredning

• Detta fick Kinas ambassadör att gå ut och kräva en ursäkt  

• Enligt experter är konflikten kring den fängslade förläggaren Gui Minhai är en av förklaringarna till att Sverige hamnat i fokus för de kinesiska propagandaattackerna. 

Expressens svar: ”Kommer aldrig ske”

Expressens chefredaktör Klas Granström kommenterar ambassadörens uttalande så här:

– När attackerna på medier och Expressen fortsätter stärks vi i vår övertygelse om att det är viktigt att granska och rapportera om regimer som vill tysta det fria ordet. 

Karin Olsson, Expressens kulturchef:

– Kinas regim tystade läkarna som försökte varna för Covid-19 och fortsätter pumpa ut propaganda om smittan i sina statsmedier. Det är häpnadsväckande att de nu också tror de kan styra Expressen via utrikesministern, vilket naturligtvis aldrig kommer att ske.

Mikael Lindström, Ann Lindes pressekreterare, hälsar att utrikesministern inte är tillgänglig för att ge någon kommentar, men bekräftar att samtalet har ägt rum. Lindström menar att samtalet skedde på svenskt initiativ, och behandlade både Gui Minhai och bekämpandet av coronaviruset. 

– Utrikesministern har varit tydlig med att inte gå i polemik i dessa tider när världen behöver mer internationellt samarbete, men har betonat att det råder grundlagsskyddad yttrandefrihet i Sverige, säger Mikael Lindström angående ambassadens nya attack på svenska medier. 


Smoggen försvunnen i de kinesiska mångmiljonstäderna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.