Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kinas krav: Bevisa du inte är smittad – eller bli utestängd

Logistikexperten om läget för viktiga industrier.
I flera städer måste kinesiska medborgare bevisa att de är friska innan de tillåts använda kollektivtrafiken.Foto: HUANG ZONGZHI / STELLA PICTURES/XINHUA/AVALON.RED B950
Instruktion i Hanzhou för hur medborgare ansöker om QR-koder om sin hälsostatus.Foto: XINHUA / XINHUA/SIPA USA SIPA USA

Medborgare i flera kinesiska städer måste scanna en QR-kod för att bevisa att de inte är smittade av coronaviruset – annars får de inte besöka offentliga platser eller använda kollektivtrafiken, rapporterar Daily Mail.

Så ser de kinesiska myndigheternas nya rutin ut som ska förhindra att coronaviruset sprids ytterligare.

Viruset har nu kostat över 1 800 människor livet.

De kinesiska myndigheterna har nu börjat installera nya kontroller vid ingångar till kollektivtrafiken och offentliga platser i flera av de värsta drabbade städerna, däribland Wuhan och Hangzhou. Här har medborgarna delats in i tre grupper med var sin QR-kod. För att man ska få tillträde till kollektivtrafiken och offentliga platser måste man ha en godkänd kod som man sedan scannar in.

Grönt betyder att personen i fråga är frisk

Gult betyder att personen är i karantän men har mindre än sju dagar kvar i karantän

Rött betyder att personen måste hållas isolerad i 14 dagar

De tre olika koderna.

Dödssiffran för coronaviruset har passerat 1 800 personer

”Om resultatet av verifikation är grönt kan personen passera. Är koden röd eller gul kommer personen att hanteras enligt rådande bestämmelser”, står att läsa i myndigheternas pressmeddelande som bland andra Hangzhou News publicerar.

Sedan 93 nya dödsfall rapporterats i Hubeiprovinsen under måndagen har den totala dödssiffran för coronaviruset i Kina nu passerat 1 800 människor. I och med att 1 800 nya fall rapporterades senaste dygnet har nu över 72 000 personer smittats av viruset.

LÄS MER:
För dig med premium – Allt det senaste inom nyheter 

 

TV: Fånge misstänks ha tagit med sig coronaviruset in i fängelset

Fånge misstänks ha smittats av coronavirus.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.