STÅR ÖVER LAGEN. Xi Jinping är generalsekreterare i det kinesiska kommunistpartiet. Foto: David Gray
STÅR ÖVER LAGEN. Xi Jinping är generalsekreterare i det kinesiska kommunistpartiet. Foto: David Gray

Kinas kommunistparti står över lagen

Publicerad

HONGKONG. Kinas nya ledare talar om att bekämpa korruption och maktmissbruk. Men kommunistpartiet i sig står över lagen och jurister tvingas svära en trohetsed till det socialistiska systemet.

Inför maktskiftet på partikongressen i november sade Henry Kissinger, dem amerikanske diplomat som sägs ha öppnat relationerna mellan Väst och Kina på 1970-talet, att Kinas rättsväsende kommer att bli mer pålitligt och förutsägbart under den nya ledningen.

Men det finns tecken på att han har fel.

Landets ledare har alltid ogillat jurister som utmanar enpartisystemet genom att förespråka en starkare rättsstat.

Tidigare i år tvingade justitiedepartement alla praktiserande jurister som förnyar sin licens att svära en trohetsed till partiet och det socialistiska systemet. En advokat i Kina ska alltså inte främst vara lojal mot sin klient – utan mot kommunistpartiet.

Skapar osäkerhet

Ulf Ohrling, delägare i advokatbyrån Mannheimer Swartling i Hong Kong, säger att den nya trohetseden kan användas som ett maktmedel för att göra sig av med obekväma jurister.

– Regeringen får ökad möjlighet att dra in licenser. Det kan skapa osäkerhet bland juristerna och göra att klienterna inte känner sig trygga, säger han.

Han anser att rättegångarna mot avsatte politbyråmedlemmen Bo Xilais hustru och hans högra hand Wang Lijun ska ses som regisserade föreställningar.

Xi Jinping, partiets nyutnämnde ledare, medgav under ett tal i förra veckan att Kinas rättsväsende är otillräckligt och att laglöshet och maktmissbruk är vida utbredda.

"Står över lagen"

– Ingen organisation eller individ har rätt att sätta sig över konstitutionen eller lagen.

Uppmaningen gäller dock inte kommunistpartiet. Det är skyddat bakom en uppseendeväckande mekanism: det är inte en registrerad organisation.

He Weifang, professor i rättsvetenskap vid Pekings Universitet och känd förespråkare för demokrati, menar att partiet ur ett juridiskt perspektiv inte ens existerar och därmed inte kan hållas ansvarigt för sina handlingar.

– Ingen kan stämma Kinas kommunistparti, och det kan inte stämma någon, för det är inte registrerat, säger han.

– Partiets makt står över lagen. Lagen är snarare till för att skydda partiet. Partiet har all frihet det behöver.

TT

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag