Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kinas kommunistparti står över lagen

STÅR ÖVER LAGEN. Xi Jinping är generalsekreterare i det kinesiska kommunistpartiet. Foto: David Gray

HONGKONG. Kinas nya ledare talar om att bekämpa korruption och maktmissbruk. Men kommunistpartiet i sig står över lagen och jurister tvingas svära en trohetsed till det socialistiska systemet.

Inför maktskiftet på partikongressen i november sade Henry Kissinger, dem amerikanske diplomat som sägs ha öppnat relationerna mellan Väst och Kina på 1970-talet, att Kinas rättsväsende kommer att bli mer pålitligt och förutsägbart under den nya ledningen.

Men det finns tecken på att han har fel.

Landets ledare har alltid ogillat jurister som utmanar enpartisystemet genom att förespråka en starkare rättsstat.

Tidigare i år tvingade justitiedepartement alla praktiserande jurister som förnyar sin licens att svära en trohetsed till partiet och det socialistiska systemet. En advokat i Kina ska alltså inte främst vara lojal mot sin klient – utan mot kommunistpartiet.

Skapar osäkerhet

Ulf Ohrling, delägare i advokatbyrån Mannheimer Swartling i Hong Kong, säger att den nya trohetseden kan användas som ett maktmedel för att göra sig av med obekväma jurister.

– Regeringen får ökad möjlighet att dra in licenser. Det kan skapa osäkerhet bland juristerna och göra att klienterna inte känner sig trygga, säger han.

Han anser att rättegångarna mot avsatte politbyråmedlemmen Bo Xilais hustru och hans högra hand Wang Lijun ska ses som regisserade föreställningar.

Xi Jinping, partiets nyutnämnde ledare, medgav under ett tal i förra veckan att Kinas rättsväsende är otillräckligt och att laglöshet och maktmissbruk är vida utbredda.

"Står över lagen"

– Ingen organisation eller individ har rätt att sätta sig över konstitutionen eller lagen.

Uppmaningen gäller dock inte kommunistpartiet. Det är skyddat bakom en uppseendeväckande mekanism: det är inte en registrerad organisation.

He Weifang, professor i rättsvetenskap vid Pekings Universitet och känd förespråkare för demokrati, menar att partiet ur ett juridiskt perspektiv inte ens existerar och därmed inte kan hållas ansvarigt för sina handlingar.

– Ingen kan stämma Kinas kommunistparti, och det kan inte stämma någon, för det är inte registrerat, säger han.

– Partiets makt står över lagen. Lagen är snarare till för att skydda partiet. Partiet har all frihet det behöver.

TT

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!