Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kinas kommande kris – allt färre barn föds

Expressens utrikesredaktör Mats Larsson berättar om Xi Jinping.
Kina står inför en demografisk kris.
Foto: WU HONG / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Kina står inför en demografisk kris.
Foto: COSTFOTO / EPA / TT / AN XIN / COSTFOTO/SIPA USA SIPA USA

Kina står inför en demografisk kris. Färre barn föds och populationen blir allt äldre. 

Inom några år väntas invånarantalet sjunka, enligt Reuters.  

– Det krävs inte någon folkräkning för att säga att Kina står inför en massiv minskning av födelser, säger Huang Wenzheng, demografiexpert vid tankesmedjan Center for China and Globalization.

Det minskade ökningen beror dels på förbudet att ha fler än ett barn som infördes på 70–talet – men numera har slopats. Men också att det numera är väldigt dyrt att ha barn i Kina.

Enligt Reuters kostar det cirka 300 000 dollar, motsvarande 2,7 miljoner svenska att föda upp ett barn i Shanghai.

Sedan 2010 är ökningen 72 miljoner till 1,4 miljarder invånare. Det är en ökning med 5.38 procent. Det är den minsta ökningen i procent sedan 50-talet.

Demografisk kris

Siffrorna tyder också på en möjlig demografisk kris för en av de mest befolkade länderna, eftersom det finns ett fallande födelseantal och en åldrande befolkning som på sikt kan slå hårt mot den kraftiga ekonomiska utvecklingen Kina haft de senaste årtiondena. 

– Även om Kinas befolkning inte minskade 2020 så kommer den att börja göra det 2021 2022 eller väldigt snart, säger Huang Wenzheng till Reuters, enligt Omni. 

Ning Jizhe vid den kinesiska statistikmyndigheten säger till CNN att den åldrande befolkningen beror på att många väljer att skaffa barn senare i livet. 

– I framtiden, någon gång, kommer Kinas population nå sitt max. Men det finns fortfarande osäkerheter. Men för den kommande tiden kommer Kinas population vara över 1,4 miljarder, säger han. 

Se också:

Så vill Peking ändra bilden av den kontroversiella bomullsindustrin.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.